מנכ"ל קרן 'תקווה' עמיעד כהן מתייחס בשיחה עם ערוץ 7 להחלטת רשת BIG להשבית את פעילותם בשלישי הקרוב לאור התקדמות הרפורמה המשפטית.
כהן משתף את תפיסת עולמו בנושא, קידום השוק החופשי בישראל ומיסוד יחסי ההון והשלטון בפוליטיקה, בדומה ליחסי ההון עם התקשורת, ההפגנות, ארגוני החסד ואף תלמודי התורה.
הוא פתח וטען: "זכותם של אנשי עסקים לקבל איזה החלטה שהם רוצים לעסקים שלהם. חברות פרטיות יכולות לעשות כרצונן. חברות ציבוריות שמונפקות בבורסה אמורות לתת כמה שיותר ערך עבור בעלי המניות, ואם בעלי המניות שמחים בצעדים האלה, אז אשרי המנכ"ל ואשרי החברה".
"אנחנו רק מקווים שכמה שיותר בעלי הון יהיו מעורבים בנעשה בפוליטיקה. למרות הניסיון להפריד בין ההון לשלטון, יש קשר ישיר. בעלי הון מחזיקים הפגנות, מחזיקים כלי תקשורת, ארגוני חברה אזרחית וכמובן פוליטיקאים, ולכן צריך שזה יהיה על השולחן".
"דוגמא לכך היא בארה"ב, שם חברות הולכות יחד עם מעורבות במרחב האזרחי, ואם זה טוב להם, אז מעולה. צריך פשוט לזכור שלחברות יש מתחרים. כאשר פירמה בוחרת צד, השיקול צריך להיות חכם וארוך טווח. אני חושב שבאירוע הזה ספציפי חברת BIG עושה טעות, היא נכנסת באירוע שמפלג את המדינה חצי חצי, וזו החברה שפוגעת בצרכנים שקונים אצלה".
לפי כהן, קיימת בעיה בהחלטת BIG על השהיית הפעילות השבוע, שנובעת מבעיה שורשית יותר: "יש פה בעיה מובנית שרוב האזרחים הפשוטים לא יכולים להחליט האם הם מושקעים בחברה זו או אחרת. אבל בבורסה הישראלית יש אנשים מימין ומשמאל, והם רואים שכאשר המכירות ירדו בהתמדה, יעשו פה פעולות. אני לא יודע אם זה יהיה לאורך טווח עם BIG, המנכ"ל לקח סיכון והוא יישא באחריות המלאה".
"אני מאוד מאמין במעורבות של חברות פרטיות בעשייה ציבורית. כיום החברות מעורבות בכל מיני דברים כמו בתי חולים וחסד ותלמודי תורה, אבל בסוף יש פה אלמנט שצריך לשים על השולחן. אני בעד קידום שוק חופשי לגמרי, שכל חברה תחליט גם החלטות פוליטיות, והציבור יכריע איפה הוא יקנה וישקיע".
לסיום טען כהן על ביצועי מניית BIG היום, לצד הצעדים הנדרשים מהממשלה הנוכחית: "לא מתרגש בכלל מהירידות הנוכחיות של BIG היום (3.22%). הבורסה הישראלית בבעיה. יש גרפים יפים מאוד שאפשר לראות בהם שהבורסה הישראלית לא צמודה לבורסה האמריקנית בתשואות שלה, והסיבה היא שאין אמון של בעלי העסקים ברפורמה המשפטית, וכרגע אין אמון בתהליכי קבלת ההחלטות, הפעולות שנעשות כרגע לא מייצרות יציבות, וההתנהלות הכלכלית לא משדרת קוהרנטיות הגיונית".
"בשביל לחזור למסלול יציב וחיובי ושהבורסה פה תחזור לעלות, נדרשת מנהיגות רצינית מאוד שתקבל החלטות קשות, אך לצערי לא נראה שהממשלה תעשה אותם, זאת למרות שאני מקווה שהיא כן תמלא את ימיה ותייצר את התהליכים האלה, בדרך זו או אחרת".