כבר 30 שנה שבמכון פוע"ה מלווים זוגות במסע לפרי בטן. המסע כולל אתגרים פיזיים, רוחניים והלכתיים, שאחד מהם הוא ההשגחה בתהליך הפריה חוץ גופית.

הרב בנימין דוד, רב פוסק במכון פוע"ה, ומי שמלווה כבר שנים רבות זוגות בטיפולי פוריות, מספר לערוץ 7 על חשיבות הליווי וההשגחה.

"ההשגחה במעבדות התחילה כשהחלו טיפולי הפוריות בעולם. הרבנים נדרשו לשאלה באיזה אופן מותר לעשות את הדברים הללו ומיד ביקשו שתהיה השגחה מסודרת. יש מושג שרוצים לדעת מי האב והאמא של כל ילד כי יש לזה השלכות מאוד משמעותיות למצוות שונות וליחס בין ילדים והורים", מסביר הרב דוד.

הוא מזכיר כי "לאחרונה היו הרבה דיבורים סביב טעויות שנעשו בבתי חולים. כל הצוותים שעוסקים בזה מאוד זהירים ויש גם טעויות אנוש. לכן משרד הבריאות נכנס לנושא כדי למנוע בצורה כמעט הרמטית את האפשרות הזו".

תומכים במכון פוע"ה ומוסיפים חיים

וברנדי הירש ממכון פוע"ה מספרים על חשיבות
צילום: ערוץ 7

הרב מגלה כי "יש גם זוגות לא דתיים ואפילו לא יהודים שמבקשים השגחה ממכון פוע"ה כי הם מרגישים שיש עוד עין שמסתכלת ובודקת שהכל נעשה כמו שצריך".

"העבודה שלנו לא נגמרת לעולם. השאלות נשאלות 24 שעות ביממה כמעט ובכל הנושאים הקשורים לזוגות. זה נותן סיפוק ומחייב אותנו כל הזמן ללמוד. כשזוג מודיע לנו שנולד ילד - זו שמחה עצומה", הוא מסכם.

ברנדי הירש, משגיחה הלכתית במכון, היא אחת מ-40 משגיחות מכון פוע"ה הפרושות ברחבי הארץ המלוות את הזוגות לתהליך הרפואי עצמו. "ההשגחה היא בעצם השגחה שנמצאת לאורך כל תהליך ההפריה של הזוגות שמזמינים אותנו ואני נצמדת לכל התהליך. אם זה בפגישה עם הזוג, לאחר מכן בליווי צמוד במעבדה בעיניים שלי".

"לאורך כשלושה ימים, כשהזוג עצמו מגיע וכל אחד מגיע עם החומר הגנטי שלו, אני צמודה אליהם מהרגע שהחומר נכנס למעבדה עד שאני מקבלת את החומר הגנטי של הגבר ועושים את החיבור ביניהם ששמים בתוך אינקבטור. בתוכו יש מיכל מיוחד של מכון פוע"ה שנסגר כשאני הולכת הביתה. העיניים שלי מלוות את התהליך עד שהעוברים מוחזרים לרחם האישה. ואז אנחנו מתפללים 12 ימים שהטיפול יצליח והעובר ייקלט", היא מספרת.

לדבריה, המקרים שבהם עלו חששות להחלפת עוברים, יכולים להימנע דווקא בזכות ההשגחה ההלכתית. "אנשים הבינו כתוצאה מהאירועים הללו הבינו אנשים שדרוש כאן לא רק את העניין של ההשגחה ההלכתית אלא את העניין של הביטחון האישי. זו הסיבה שהרבנים מלכתחילה, לפני 30 שנים, יזמו את עניין ההשגחה - במטרה למנוע בעיות. עוד זוג עיניים נותן ביטחון גם לזוג וגם למעבדה".

"השליחות היא מאוד גדולה, עברתי את גיל הפנסיה, אבל אין מצב כזה. הסיפוק שאני זוכה לו כשיש היריון - הוא בלתי ניתן להסבר. זה נותן טעם לחיים", היא מסכמת.

***

בימים אלה יוצא מכון פועה בגיוס המונים להרחבת פעילות העמותה והוספת חיים בעולם. היו שותפים!

תומכים במכון פוע"ה ומוסיפים חיים