ד"ר זאב קאים
ד"ר זאב קאיםצילום: באדיבות המצולם

הכשרת מורי העתיד היא נושא מרתק שנושא בחובו התמודדות עם שינויים במערכת חינוך שמרנית וממוסדת.

אתגר זה עומד לפתחה של מכללת אורות ישראל כחלק מתפקידה בהכנת הסטודנטים לתמורות שאנו חווים מסביב, כגון: מאפיינים ייחודיים של ילדי דור ה-y, המהפכה הדיגיטלית לצד משברים כמו וירוס הקורונה שטלטל את החברה וחייב את מערכת החינוך לחשב מסלול מחדש.

הסטודנטים מדור המילניום שמגיעים היום למערכת החינוך ניחנים ביכולות ונכונות לעבודת צוות, בעלי מיומנות טכנולוגית, יכולת גמישות והתאמה לשינויים ומוכנות גבוהה ללימוד נושאים חדשים, כל זאת לצד איבוד עניין מהיר במה שהם עושים.

כבר בתקופות קדומות חז"ל לימדו אותנו על הצורך בהתמודדות עם שינויים, הפיכת משברים לאתגרים, זיהוי ומיצוי של הכוחות הייחודיים הטמונים בכל תלמיד והתאמת מורים ודרכי הוראה להטרוגניות שבחברה . כך למשל, רבן יוחנן בן זכאי שנדרש להתמודד עם החורבן, ונדרש להקים את בית המדרש מחדש יוזם הקמה של נבחרת מנצחת המורכבת מחמישה תלמידים שכל אחד ייחודי במידותיו ובכישוריו, ובאמצעותם הוא מקים מרכז יהודי-חינוכי חדש לצד שמירת המסורת.

באופן דומה רואה מכללת אורות ישראל את יעודה לאמץ גישות חינוך חדשות, שמתמקדות בפיתוח כישורים אישיים, יכולות יזמיות, יצירתיות וביטוי של אינטליגנציות שונות בקרב הסטודנטים. אנו מאמינים במכללה כי כשם שהמורה בכיתה צריך לתת מענה לשלושה צרכים בסיסיים של תלמידיו: אוטונומיה, שייכות ותחושת מסוגלות עצמית, כך עלינו כסגל אקדמי לפתח צרכים אלו בקרב מורי העתיד.

לשם כך, המכללה נוקטת במספר כיווני עשייה. ראשית, במסגרת ההכשרה המעשית המכללה מעודדת אוטונומיה לסטודנטים בבחירת התכנים, אופן עיבודם, דגמי ההוראה ואופני הרפלקציה. המכללה מעודדת שימוש בשיטות למידה פעילות בזירות שונות, כמו: משחוק, חדרי בריחה, למידה חוץ כיתתית, כיתה הפוכה למידה מבוססת פרויקטים ועוד.

אנשי הסגל והמדפ"ים מעודדים את הסטודנטים לבטא את החוזקות שלהם במטלות ובשיעורים, ומעודדים אותם להעריך את עצמם ואת חבריהם על פי מחוונים שנוצרו בשיתוף פעולה. לצד זאת, אנו מעודדים את הסטודנטים ליזום יוזמות חינוכיות מערכתיות בבתי הספר, יוזמות שהפכו לא אחת לפרוייקטים קבועים בבית הספר וקידמו מאוד את התלמידים והצוות כאחד.

שנית, המכללה מעודדת מפגשים של הסטודנטים עם מנהיגים, יזמים ומובילי דעה בתחומים שונים לרבות יהדות, חינוך, מדע, צבא ויישוב הארץ. בין היתר נפגשו הסטודנטים והסטודנטיות שלנו עם הרב הראשי הרב דוד לאו, האלוף דורון אלמוג, הרב חיים סבתו ועוד רבים וטובים שהעשירו אותם בידע, ערכים וארגז כלים שמנהיגי דור המחר זקוקים להם.

במקביל, אנו מתמקדים בהכשרת הסטודנטים שלנו בתחומים עכשוויים שלא נתנו עליהם בעבר את הדעת באופן מעמיק, כמו: פיתוח מיומנויות של למידה חברתית רגשית SEL - Learning Emotional Social – , חשיפה למודל ל"ב של"ם: למידה מובנית, ברית הורים, שגרות וטקסים, למידה חמה ומודלינג, פיתוח של ידע פדגוגי-תוכני-טכנולוגי - מודל והיכרות TPACK והיכרות עם טכנולוגיות של בינה מלאכותית ושימושים אפשריים שלה במערכת החינוך.

במסגרת הנושאים הללו הסטודנטים נחשפים לשינויים במיומנויות המורה במאה ה-21, רוכשים כישורים ומיומנויות לבניית מרחבי למידה הוליסטיים ומיישמים אותם בהוראה.

ניתן לציין בסיפוק כי חלק מההצלחה בקידום של מורים יזמים שיודעים לחשוב מחוץ לקופסא ולהציג פתרונות יצירתיים נעוץ בשיתופי פעולה פוריים בין מרצים למדפ"ים במכללה, שבעידוד רפורמת ודמני-ענבר פועלים בהרמוניה בתוך ההתנסות הפדגוגית ויוצרים סנכרון מתבקש בין שתי הזירות: בין האקדמיה לבין השדה.

בהקשר זה אחת היוזמות שלנו לשנה הבאה הינה קורס "מסעות למידה להכרת גוונים שונים במערכת החינוך", במסגרתו יבחרו הסטודנטים מספר סיורים במוסדות חינוך ייחודיים, ייפגשו עם בעלי תפקידים ומובילי יוזמות חינוכיות ויתעדו את הסיורים באמצעות יומן מסע וכלי מחקר שונים.

האני מאמין שלנו הוא כי תפקידו של מחנך דור העתיד מתמקד ביכולת שלו להתאים את ההוראה לצורכי התלמידים שלו, לקדם למידה עדכנית, חדשנית, יצירתית ורב תחומית המאפשרת לתלמידים עבודת צוות וחשיבה ביקורתית ומעניקה להם מיומנויות רלבנטיות לחייהם הבוגרים. כל זאת לצד שימור ערכי היהדות, נורמות התנהגות ומידות טובות כפי שהורונו חז"ל.

אין ספק, כי התמהיל שקיים במכללה המשלב חזון חינוכי מוצק עם כלים חדשניים וחשיבה מתמדת על שיפור פני החינוך תורם לתחושת השליחות החינוכית בקרב הסטודנטים והסטודנטיות שלנו, או כפי שהגדיר זאת הרב נריה זצ"ל במאמרו: "גדולים - החולמים חלומות גדולים והופכים חלומות למציאות. גדולים - העוסקים במעשים קטנים והופכים את המעשים לגדולים".

הכותב הוא ראש החוג לחינוך במכללת אורות ישראל

******

מינהל החמ"ד מזמין אתכם ליומיים השתלמות בשיתוף מכללת אורות ישראל שיתקיימו בימי ראשון-שני הקרובים כ"ז-כ"ח בתמוז תשפ"ג (16-17 יולי 2023) בהם תוכלו למלא את ארגז הכלים שלכם בתוכן משמעותי לקראת שנת הלימודים הקרובה.

*ההשתלמות עם גמול השתלמות ומותאמת לכל בעלי התפקידים במערכת החינוך.

אז בואו לתת לעצמכם יומיים של העשרה – לפרטים והרשמה