זהירות
זהירותצילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ישראל תחת גל חום כבד, אך בעיקר לקראת שיאו של הגל הזה, שיא הצפוי להגיע מחר (שני). על תוצאות קשות מהרגיל לשהייה בשמש, כוויות של ממש, שוחחנו עם ד"ר סתיו סרנה כאהן, מנהל מחלקת הכוויות בהדסה עין כרם שטיפל בימים האחרונים בארבעה צעירים שנכוו בעקבות חשיפה ממושכת לשמש.

"אנשים שלא מורגלים לחשיפה לשמש ונחשפים פתאומית לשמש עלולים לסבול מכוויית שמש, שהיא כוויה מדרגה ראשונה או שניה מאוד שטחית, אבל היא יכולה להיות מאוד דרמטית ומאוד כואבת. העור יהי אדום מאוד, נפוח ויכול להתקלף ויהיו שלפוחיות", אומר ד"ר סרנה כאהן המציין כי אמנם לא ניתן להשוות סוג כזה של כוויה לכוויה מאש או מנוזלים רותחים אך בהחלט מדובר בחוויה דרמטית עבור מי שסובל מכך, בעיקר כאשר מדובר בכוויית שמש בשטח נרחב של הגוף.

מעבר לכאבים המשמעותיים, מוסיף ד"ר סרנה כאהן, ישנן השלכות לטווח ארוך לאותן כוויות שמש, ואלה באות לידי ביטוי בעלייה בסיכון לסרטן עור, קמטים בגיל צעיר ועוד.

סרנה כאהן מציין כי מאחר ואנחנו תושבי מדינה שטופת שמש שאוהבים ים ובריכה, מדי שנה נתקלים צוותי הרפואה במספר מקרים שכאלה, וזאת על אף המודעות הגוברת לסכנות השמש ועל אף העובדה שיש יותר ביגוד מגן מותאם ויותר קרמים להגנה, "עדיין אנחנו רואים את האירועים האלה וחבל. אנחנו עושים הכול כדי למזער את זה". רצף ארבעת האירועים האחרונים שהתרחשו בתוך תקופה קצרה מאוד חידדו את הצורך לפנות לציבור באזהרות והבהרות. "בדרך כלל אנחנו לא רואים מקרים מקובצים אחד לשני".

על סוג הטיפול שמקבלים בבתי החולים מי שנכווה בכוויית שמש, אומר ד"ר סרנה כאהן כי בסוג כזה של כוויות הטיפול מתמקד במה שמכונה טיפול תומך, כזה שנועד להפחתת כאבים, למניעת דלקות, להורדת נפיחות וכיוצא באלה וזאת במקביל לווידוא שלא מתלווה לכוויות מכת שמש התייבשות. "המטרה היא לגרום לכך שהחוויה הטראומתית הזו תסתיים כמה שיותר מוקדם. בדרך כלל מדובר בהחלמה בתוך יום או יומיים ובדרך כלל ללא צלקות".

על הקשר בין כוויות שמש לעור בהיר יותר או פחות, אומר ד"ר סרנה כאהן כי לכל ברור שקיימים סוגי עור שונים, בהירים יותר או פחות והפגיעות של עור בהיר שאינו חשוף בדרך כלל לשמש היא גדולה יותר. "אדם בעל עור בהיר יצטרך חשיפה קצרה יותר לשמש כדי לספוג את הכוויות הללו. וזה נכון גם לילדים קטנים בשנים הראשונות לחייהם, שבהם יש פחות חשיפה לשמש והם בדרגת סיכון גבוה יותר".

עוד שאלנו את ד"ר סרנה כאהן אם יתכן ורצף הכוויות שבהם טיפל נובע מכך שבית החולים שלו נמצא בירושלים ואליו מגיעים תושבי ירושלים והסביבה שאינם מורגלים בחשיפה לשמש כפי שקורא באזור גוש דן. במענה מציין סרנה כאהן כי גם בהרים באזור ירושלים עדיין מדובר בחשיפה מסוכנת לשמש גם אם לא ברמה של חוף הים, מדובר בחשיפה גוברת בטיולים, בריכות וכיוצא באלה. "מובן שמי שכהרגל פחות נחשף לשמש ובבת אחת מגיע לחשיפה ממושכת ולא מבוקרת, התוצאות יהיו קשות יותר".

וכדי שלא להגיע לסיטואציה הקשה ממליץ לנו ד"ר סרנה כאהן להקפיד לאורך השנה כולה על כללי חכמה בשמש והדברים רלוונטיים לכל גיל וכוללים הקפדה לשהייה בצל ככל הניתן, וגם בבריכה להשתדל לשהות מתחת לציליות או שמשיות. במידה ויוצאים לשמש ללבוש ביגוד מגן כבגדי ים ארוכים ולהשתמש בחומרים מסנני קרינה וקרם הגנה עם מקדם גבוה

על ההמלצה להקפיד שלא להסיר בגדים בחום אלא ללבוש בגדים קלילים בהירים אך כאלה שמכסים את העור מקרינה אפשרית, אומר ד"ר סרנה כאהן כי המלצה זו חשובה לא רק ביציאה לים ולבריכה אלה גם לכל מי שעובד בחוץ ולאורך השנה כולה. עוד הוא מציין את התעתוע שבשהות במים. המים מצננים אותנו ונותנים תחושת רעננות בעוד אנחנו לא מבחינים בהשלכות השמש הקופחת עלינו.

על רקע אירוע ההתייבשות של ראש הממשלה, שאלנו את ד"ר סרנה כאהן אם פער של יממה בין אירוע החשיפה לשמש ועד להשפעה הבריאותית הוא פער מוכר, והוא משיב כי הדברים תלויים בכל אדם ועתודות רזרבת הנוזלים בגופו. אין דין אדם בשנות השבעים לחייו כדין תינוק עם הרבה פחות רזרבה שהתגובה הגופנית שלו מהירה הרבה יותר.