ימי הקיץ מוציאים את כולנו החוצה וכמדי שנה במרפאות ובתי החולים היערכות לפגעי הימים הללו.

על נקודת המבט של הרופאים והאזהרות לתשומת לב כולנו שוחחנו עם פרופ' קובי אסף, מנהל המערך לרפואה דחופה בבית חולים הדסה.

פרופ' אסף אומר כי בימי הקיץ והחום ארבעה פרמטרים מדאיגים אותו, החום, הים והבריכות, בעלי חיים וסכנות בטיולים, והוא מפרט: "בבעיית החום יש שתי נקודות לשים לב אליהן, התייבשות ומכת חום. התייבשות מתרחשת כאשר יצאו מאיתנו יותר נוזלים מאשר נכנסו. בקיץ זה נובע מהזעת יתר אצל אנשים צעירים. אנחנו מאבדים נוזלים בזיעה ובשתן ואם הגוף לא משלים את זה הוא נכנס לחסר נוזלים".

"בעיה נוספת היא מכת חום. הגוף הולך ומתחמם, הוא מתחמם יותר כשיש פעילות גופנית והוא מתחמם יותר כשחם בחוץ, ולכן גם הטמפרטורה בחוץ מחממת וגם הקרינה של השמש מחממת. לכן, כדי להיזהר ממכת החום חשוב מאוד שלא להתייבש, להשלים נוזלים במידה רבה ככל האפשר. אדם בוגר צריך בימים חמים שמזיעים בהם לפחחות 2.5-3 ליטר ביום ולפעמים הרבה יותר. תלוי בכמות ההזעה ובמידת החום. בנוסף צריך להקפיד שלא לעשות פעילות גופנית מואצת בשעות החום בחוץ, ואם אין ברירה אז אחת לשעה לעשות הפסקה של רבע שעה ולאפשר לגוף להתקרר".

מוסיף פרופ' אסף ומדגיש כי בניגוד למה שחושבים רבים ומה שנוהגים הצעירים, לא נכון להתערטל כיוון שאז הגוף נחשף לקרינת השמש. נכון ללבוש ביגוד ארוך, בהיר, אוורירי וקליל, כפי שניתן לראות אצל הבדואים במדבר.

באשר להכשות בעלי חיים מציין פרופ' אסף בעיקר את הנחשים והעקרבים כבעיות העיקריות מקרב השרצים והרמשים. "הבעיה שלנו היא הארס של הנחש שגורם להרס רקמות ובצקות בדרכי הנשימה וירידה בלחץ הדם, מה שעלול לגרום גם למוות או לנזקים קשים לגפיים". משום כך יש בראש ובראשונה להימנע ולא להכניס ידיים ורגליים מתחת קרשים ואבנים, ולא רק בקיץ, כיוון ששם מסתתרים רמשים למיניהן.

במידה ונמצאים בטיול או מחנה לנער את שק השינה לפני שנכנסים אליו, לנער את הנעליים לפני שנועלים אותן. "אנחנו עלולים למצוא שם אורח לא רצוי", הוא אומר ומדגיש כי אם נעקצנו או הוכשנו הדבר העיקרי הוא לא להתחכם ולפנות במהירות לבית החולים, ראשית משום שהטיפול המתאים נמצא שם ושנית משום ששם ישנם המומחים שיחליטו אם הטיפול נצרך.

בשטח חשוב להרגיע את הנפגע ולהשכיב אותו ללא תנועה שממריצה את זרם הדם ומזרזת את פיזור הארס. פרופ' אסף מדגיש בדבריו לא לנקוט במה שהוא מגדיר כאגדות מהעבר, דוגמת חיתוך מקום ההכשה או מציצת מקום ההכשה.

טיולים ויציאה לשטח מזמנים מפגשים עם סכנות נוספות ופרופ' אסף מציין את בורות המים והחשש ליפול לתוכם בהיותם מוסתרים בתוך שיחים, כמו גם זהירות ממצוקים המסקרנים רבים המבקשים לראות מקרוב מה שיש מעבר לקצה. פעמים רבות נראה שגדר מצוק נבנתה לאחר שבית משפט חייב את בנייתה לאחר שמישהו נפל ונפגע שם.

עוד מזהיר פרופ' אסף מבריכות ואגמים ומזכיר טביעה של רבים במתחמים שאינם מוכרזים ושאין בהם מצילים ולהישמע היטב לאזהרות המצילים ובעיקר להשגיח על ילדים שיכולים לטבעו בתוך שלולים או אמבטיה ולא רק במאגרי מים עמוקים.