יריב לוין ושמחה רוטמן
יריב לוין ושמחה רוטמןצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

סקר המכון הישראלי לדמוקרטיה שבחן עמדות מרכזיות של הציבור בנושא המחאות נגד הרפורמה מעלה כי פחות מרבע מהמשתתפים (23%) דיווחו כי השתתפו במחאה לעומת 77% המדווחים שלא השתתפו.

המשתתפים בסקר נשאלו על לגיטימיות של פעולות מחאה מסויימות ו-24% אמרו שמותר לחסום את נתב"ג, 26% מצדיקים אי התייצבות למילואים, 37% אומרים כי לגיטימי לחסום כביש מרכזי למספר שעות ו-70% תומכים בהפגנות מול בתי נבחרי ציבור.

44% אחוזים מהנשאלים העריכו כי המחאות עיכבו במידה מועטה את הרפורמה, 24% חשבו שההפגנות עיכבו את החקיקה במידה רבה ו-19% אמרו כי המחאות כלל לא מעכבות את חקיקת הרפורמה.

רוב המרואיינים מעדיפים ויתור על הרפורמה והתמקדות בחיזוק האחדות הלאומית (58%) לעומת רק כרבע הסבורים כי במצב הנוכחי יש להמשיך ברפורמה (27%). פילוח לפי הצבעה בבחירות מראה כי רוב מוחלט ממצביעי מפלגות האופוזיציה סבורים כי יש לוותר על הרפורמה ולהתמקד באחדות (87%), ואילו מקרב מצביעי הקואליציה רוב קטן (52%) ציינו כי יש להמשיך ברפורמה המשפטית כמו שהיא. עם זאת, כשליש ממצביעי הקואליציה סבורים כי יש לעצור את המשך החקיקה ולפעול להגברת האחדות במדינה.

פילוח מצביעי ארבע מפלגות הקואליציה מצביע על פער גדול ביניהן: רוב גדול ממצביעי המפלגות החרדיות תומכים בקידום החקיקה, כמו גם קצת מעל מחצית מצביעי הציונות הדתית. מנגד, מצביעי הליכוד חצויים בעמדותיהם – 43% תומכים בקידום הרפורמה ושיעור שווה בוויתור עליה והשקעת מאמץ של הקואליציה והאופוזיציה לחיזוק האחדות הלאומית.

39% מהנשאלים תומכים בהקמת ממשלת חירום בראשות נתניהו אליה יחברו יש עתיד והמחנה הממלכתי ו-45% מתנגדים.

רוב מי שהצביעו בבחירות האחרונות למפלגות האופוזיציה הציוניות (ישראל ביתנו, העבודה, יש עתיד והמחנה הממלכתי) תומך בהקמת ממשלת חירום לאומית שבה יהיו חברות מפלגות המרכז.

מעניינת במיוחד בהקשר זה המפלגה הגדולה בכנסת, שעומדת בראש הקואליציה הנוכחית, הליכוד, ששיעור מצביעיה התומכים בשינוי קואליציוני זה עולה על שיעור המתנגדים לו – 45% ו-38%, בהתאמה.

נתון מעניין, גם אם לא מפתיע, הוא כי רוב גדול ממי שתומכים בהמשך קידום הרפורמה לא היו רוצים שמפלגות המרכז ייכנסו לקואליציה במקום מפלגת הציונות הדתית (73%, מול 21% שתומכים בכניסתן לקואליציה). לעומת זאת, בקרב התומכים בוויתור על הרפורמה והתמקדות בחיזוק האחדות הלאומית – יש רוב לכניסת מפלגות המרכז לקואליציה (53%, מול 34% מתנגדים).

נתון נוסף שעלה מהסקר: כמעט מחצית (49%) סבורים כי הסיכוי שתפרוץ מלחמת אזרחים נמוך או נמוך מאוד, ושיעור כמעט זהה (45%) סבורים כי הסיכויים לכך גבוהים מאוד או די גבוהים.

עורכות הסקר, פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי ממרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון מסרו כי: "בקרב הציבור בישראל קיימות מגמות סותרות לכאורה: מצד אחד יש חששות מהתדרדרות לאלימות בין תומכי הרפורמה למתנגדיה עד כדי נכונות רווחת לכונן ממשלת חירום בראשות נתניהו. מצד שני בעיקר בקרב משתתפי המחאה יש הערכה גבוהה ליכולת המחאה לעכב את התקדמות החקיקה ואף עלייה בלגיטימציה לשימוש בשיטות חריגות כמו אי התייצבות למילואים".