במלאת ארבעים שנה להקמת מכון שלמה אומן: המפגש השנתי של כל חוקרי מכון שלמה אומן, כעשרים וחמישה, נערך בימים האחרונים בביתו של ראש המכון הרב יואל קטן במבוא חורון.
השתתפו במפגש גם חלק מחברי הנהלת המכון – פרופ' ישראל אומן אביו של שלמה ז"ל, ד"ר שלומית להמן אלמנתו של שלמה, ובעלה הרב ד"ר בני להמן שהוא חבר הוועדה המקצועית המייעצת של המכון.
כיבדו בנוכחותם ובדבריהם גם הרב מיכאל ימר, ראש ישיבת שעלבים שמכון שלמה אומן הוא חלק ממוסדותיה, מנכ"ל ישיבת שעלבים צבי סמואל, והרב יהודה דנה, רבו החדש של היישוב מבוא חורון.
הבאים ישבו סביב לשולחנות ערוכים, הוצגו הספרים שיצאו לאור ע"י המכון בשנה האחרונה, ובהמשך כל אחד מהחוקרים הציג את עצמו ואת עיסוקו ומחקריו לפני חבריו, שלעיתים זו ההזדמנות היחידה שהוא נפגש איתם פיזית במשך השנה.
"מעניין היה לראות את הגיוון הרב בין החוקרים – אברכים ואברכים-לשעבר בישיבת שעלבים, למדנים חרדיים מירושלים ובני ברק, קרית גת וקרית ספר, ר"מים בישיבות הסדר וכמה אנשי אקדמיה, אנשי איתמר והר ברכה, אופקים ודימונה, בית שמש ואלון שבות ועוד, צוות מעולה בהרכבו האנושי והמקצועי, שמצליח להוציא לאור תוך עזרה הדדית וסיעורי מוחות בשעת הצורך מהדורות איכותיות של ספרים תורניים", מספר הרב יואל קטן.
לדבריו, "מכון שלמה אומן זוכה להערכה רבה בתוך העולם המגוון והמתפתח של מהדירי הספרות התורנית בדורנו, ורוב ספריו נמצאים גם במאגרי המידע הדיגיטליים השונים, לשימוש לומדי התורה".
מכון שלמה אומן הוא מכון מחקר תורני ללא מטרות רווח. הוא מוכר ע"י משרד התרבות כ'מכון מחקר תורני בעל חשיבות לאומית' והוא מקבל חלק מתקציבו מהמשרד, והשאר מהקצבות ממשפחת אומן המורחבת ומתורמים שהספרים מוקדשים לזכר יקיריהם.
המכון הוקם לזכרו של שלמה אומן ז"ל, בנו הבכור של חתן פרס נובל לכלכלה פרופ' ישראל אומן, שנהרג במבצע שלום הגליל.
"שלמה היה בחור ברוך כישרונות, למדן ואוהב ספר, מיוחד במינו. אחרי שנים של לימודים בישיבת ההסדר בשעלבים, כתלמיד וכאברך, המשיך ללמוד תקופה מסוימת בישיבת מיר בירושלים, ובהמשך פנה ללימודי משפטים", מספר הרב קטן. "הוא גויס במלחמת שלום הגליל ונפל בקרב עם הסורים לפני 42 שנה.
שנתיים לאחר פטירתו הוקם בישיבת שעלבים על שמו מכון מחקר תורני, שעוסק בההדרה והוצאה לאור של כתבים תורניים עתיקים על פי כתבי יד ודפוסים ישנים, עם הערות וציונים וחילופי נוסחאות ומבואות ונספחים, מהדורות משובחות ומתוקנות לתועלת עולם התורה כולו. המכון כבר הוציא לאור כרכים רבים (חלקם בשיתוף פעולה עם 'מכון ירושלים'), כמו שו"ת התשב"ץ ושו"ת זיכרון יהודה ופסקי ריקנטי והסמ"ג השלם ופירוש רבי יוסף יעבץ על מסכת אבות ועוד ועוד, וב"ה קנה לעצמו שם טוב בין לומדי התורה, 'קהל היעד' העיקרי שלו, וגם בין המומחים לנושא בעולם התורה ובאקדמיה".
הרב קטן מרחיב על התוכניות של מכון שלמה אומן לעתיד. "התוכניות רבות ומגוונות, ובהן השלמת פרויקט 'הסמ"ג השלם' שהכרך השלישי שלו (מתוך שישה מתוכננים) עומד לצאת לאור בקרוב, ההדרה חדשה של הסמ"ק וספר יראים וספר האשכול – כולם ספרי פסיקה ראשונים במעלה מתקופת הראשונים, מהדורות חדשות של שו"ת 'ארץ צבי' מאת ראש הישיבה האחרון של ישיבת 'חכמי לובלין' ושל שו"ת 'מלמד להועיל' מאת רבי דוד צבי הופמן ראש בית המדרש לרבנים בברלין לפני למעלה ממאה שנים,
וכן הכנה של ספר חדש ומיוחד בשם 'י"ב שערי תפילה', ובו יובאו תריסר נוסחים מקוריים של תפילת העמידה על פי מנהגי הקהילות השונות באלף השנים האחרונות עם הערות והבהרות וחידושים רבים, על פי הגירסאות בראשונים ובכתבי היד, כולל כתבי יד מן הגניזה. וזו רשימה חלקית בלבד. במקביל מוציא המכון לאור את הרבעון התורני-מדעי 'המעין', שזו השנה ה-64 להופעתו".