ועדת חוץ וביטחון של הכנסת התכנסה הבוקר (רביעי) לדיון בהשתתפות השר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' בנושא השתלטות הרשות הפלסטינית על שטחי יו"ש.
ראש תחום תשתיות במנהל האזרחי, אדם אבידן אמר בתחילת הדיון: "1600 מבנים לא חוקיים פלסטינים אותרו בשנת 2022 ומתוכם כ-550 נהרסו . בחציון של שנת 2023 אותרו כ-1000 מבנים לא חוקיים פלסטינים ונהרסו בפועל 220 מבנים לא חוקיים. נכון להיום ישנם 8000 מבנים פלסטינים לא חוקיים, לרובם החלו אכיפה מנהלית וצווים".
אבידן ציין את מספר המבנים הישראלים הבלתי חוקית עומד בשנת 2022 על 340 מבנים לא חוקיים שאותרו והחלו נגדם אכיפה מנהלית ומתוכם 66 נהרסו. עוד אמר כי בחציון הראשון של שנת 2023 אותרו כ-226 מבנים לא חוקים ו-21 נהרסו בפועל.
יוזם הדיון, חבר הכנסת אביחי בוארון אמר: "הרשות הפלשתינית בונה כפרים ויישובים חדשים במרחבים פתוחים בשטחי A ו-B כדי לחנוק ולצופף יישובים ישראלים. הרש"פ משתמשת במכשיר האזרחי שניתן לה לתכנון ובנייה לצורכי גידול טבעי ולצרכים אזרחיים והופכת אותו לכלי מדיני-ביטחוני - בניה על מנת לפרוס אוכלוסיה ולתפוס שטח לרבות יצירת רצף פלסטיני ויצירת טבעות חנק סביב ישובים ישראליים", אומר ח"כ בוארון. "הסמכות שהם קיבלו באוסלו היא סמכות אזרחית טהורה לצורך ריבוי טבעי וגידול אוכלוסייה – לא לשם השתלטות על גב ההר וצמצום האחיזה הישראלית בשטח".
השר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' אמר: "תוך חודש נביא בפני הקבינט המדיני-ביטחוני החלטה שתגדיר את פעילות הרשות הפלסטינית כפעילות מדינית עוינת. יש להגדרה הזו משמעות ליכולת שלנו לחלט כספים. אנחנו מנהלים מערכה כלכלית, מדינית ובשטח נגד הניסיון של הרשות לתפוס שטחים".
עוד הוסיף: "ישראל צריכה להתחיל לנהל את האירוע, לא כנושא אזרחי אלא כאירוע ביטחוני-מדיני-אסטרטגי. הרשות הפלשתינית פורסת אוכלוסייה במרחבים הפתוחים כדי ליצור רצף התיישבותי-ערבי אחד מעפולה בגליל ועד לפזורה הבדואית בנגב. יש לכך השלכות מדיניות מריחקות לכת. כל זה נעשה במעמד צד אחד, מכיוון שישראל משותקת. עלינו לאמץ את המלצות דו"ח המודיעין ולבצע אכיפה גם בשטחי A ו-B, בדגש על שטחים שמצויים בקרבה ליישובים ישראלים וכך למנוע מהרשות לחנוק את ההתיישבות הישראלית וכן למנוע יצירת רצף התיישבותי ערבי מצפון לדרום".