התקשורת מבליטה בדאגה ובחשש את הערכות סוכנות הדירוג מודי'ס על השלכות חקיקת הרפורמה על הכלכלה הישראלית. הכלכלן ארז צדוק, מנכ"ל אביב בית השקעות, מסרב להיבהל ובראיון לערוץ 7 הוא מסביר מדוע.
על משמעות דו"חות סוכנויות הדירוג מסביר צדוק כי "הסוכנויות מדרגות גם חברות וגם מדינות על פי איתנו פיננסית ועל פי זה נגזרות הריביות על אגרות החוב של המדינות והחברות, ומכאן חשיבותן הגדולה".
"סוכנויות הדירוג התייחסו לחקיקה על עילת הסבירות, אבל ההתייחסות הייתה מאוד פרווה. נכון שבאמצעי תקשורת מסוימים נבהלו, אבל בסופו של דבר סוכנויות הדירוג לא אמרו שום דבר חדש", אומר צדק ומפרט את ההתייחסות לדברי מודי'ס ומציין כי בצהרים נודע על כוונת החברה לפרסם דו"ח מיוחד בערב, מה שהחל תהליך של ירידה של שני אחוז בבורסה והתאוששות לירידה של אחוז אחד. כל זאת לפני פרסום הדו"ח. כאשר הידיעה פורסמה הייתה ירידה נוספת של שני אחוז בשל החשש מהדו"ח.
צדוק מציין כי במודי'ס הגדירו את הפרסום כהערה כללית ולא כדו"ח של ממש שמשמעותו רבה הרבה יותר . "זה לא היה דו"ח מיוחד, למרות שבמקומות מסוימים הגדירו זאת כך. "יש למודי'ס לקוחות שרוצים לדעת מה קורה בישראל. הם משלמים למודי'ס כדי שיסבירו מה אומרת החקיקה בישראל ומודי'ס הוציאו הערה כללית על מה שקרה בישראל ואמרו שיש סיכון משמעותי לכך שהמתחים הפוליטיים והחברתיים בישראל יימשכו וזה יוביל להשלכות שליליות על מצבה הכלכלי והביטחוני של ישראל. זה מפתיע מישהו? אין כאן שום הפתעה", אומר צדוק ומציין כי האנליסטים של מודי'ס מביעים דאגה דווקא מהעימותים, ההפגנות ואיומי הסרבנות שמחוללים מתנגדי החקיקה. "לא עילת הסבירות שנותנת לממשלה אפשרות להחליט ולא בג"ץ מטרידה אותם, אלא איומי המילואימניקים וההפגנות, זה מה שמבהיל אותם".
מעבר לכך הוא מוסיף ומציין כי בשעות הבוקר (רביעי) השוק חזר לעלות והוא מתנהל בצורה רגועה לאחר שהבין את משמעות הדו"חות ובמקביל הבין שישנה בישראל תקשורת שמנסה לייצר מהומה ללא בסיס.
הדברים, אומר צדוק, מצדיקים את טענת ראש הממשלה ושר האוצר שלאחר שוך האבק יתברר שהכלכלה הישראלית חזקה ולא תהיה השפעה של ממש לחקיקה. ,יש להם על מה להסתמך. בסופו של דבר לא קרה כאן שום דבר מהותי. גם סיטי בנק מציינים שבמקרה של התערבות בג"ץ בחקיקה והתערבות היועמ"שית עלולות להיות טלטלות בשווקים. גם את זה אנחנו יודעים מורגן-סטנלי אמרו משהו קצת יותר משמעותי על השקעה בישראל, אבל בסך הכול מודי'ס חזרו על צפי הצמיחה של שלושה אחוזים למשק הישראלי, שזו תחזית צמיחה גבוהה יותר ממרבית המדינות המפותחות".
"בסופו של דבר הכלכלה שלנו עבודת חזק והיא טובה. האינפלציה יורדת, הרבית משפיעה על האינפלציה בלי לפגוע משמעותית בצמיחה הכלכלית ובתעסוקה, שיעורי האבטלה נמוכים, ואלה חדשות מצוינות למשק הישראלי".
באשר למורגן סטנלי אומר צדוק כי אכן שם הורידו את ההמלצה להשקיע בישראל, אך "הם חריגים בתחזית שלהם שהצמיחה תהיה רק 1.6 אחוזים, כלומר דומה למדינות מפותחות אחרות בעולם. זה יותר משמעותי אבל הם חריגים לעומת שאר ההמלצות של סיטי בנק ואחרים. החשוב יותר זה מודי'ס ו-SNP ושם אין שום שינוי בתחזית הדירוג היציבה. אם לא יהיו עוד ניסיונות לפגוע בכלכלת ישראל, אם לא יהיו הוצאות כספים מאסיביות לחו"ל וחברות הייטק שיוציאו השקעות וההסתדרות לא תשתגע ותשבות על בסיס פוליטי, לא צריך להיות שום שינוי בתחזית הדירוג של ישראל ולכל היותר היא תעלה לחיובית ממצבה כעת כיציבה".
"בסופו של דבר לא הרפורמה משפיעה על גופי הדירוג אלא המצב הפוליטי והתנהלות המשקיעים הישראלים", אומר צדוק. "המשקיע הזר לא מתייחס לרוב בוועדה לבחירת שופטים ולא לפיצול סמכויות היועמ"ש. מה שמעניין את המשקיע הזר זו הכלכלה, ואם נתנהג בסדר הם ימשיכו לבוא לפה כפי שאנחנו רואים את השקעות אינטל וחברות אחרות. רק שלשום היה עוד אקזיט מפואר של חברת הייטק ישראלית. אם אנחנו לא נבריח אותם הם ימשיכו לבוא והכלכלה שלנו תצמח ותפרח".