פוטין ונשיא דרום אפריקה
פוטין ונשיא דרום אפריקהצילום: reuters

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר בסוף השבוע כי 'היוזמה האפריקאית' עשויה להוות בסיס מתקבל על הדעת לשלום באוקראינה, אך התקפותיה של אוקראינה מקשות על מימושה.

נשיא רוסיה פוטין נאם במסיבת עיתונאים לאחר שפגש את מנהיגי אפריקה בסנט פטרסבורג בשישי האחרון, ושמע את קריאותיהם לעבר השלטון במוסקבה להתקדם עם תוכנית שתביא לסיום הסכסוך בין שתי המדינות. "ישנן הוראות של יוזמת השלום הזו שמיושמות כבר כעת", אמר. "אבל יש דברים שקשה או בלתי אפשרי ליישם".

יוזמת השלום האפריקאית כוללת בין היתר נסיגה רוסית מאוקראינה, הסכם תבואה חדש מרוסיה ואוקראינה החוצה לעולם המערבי, הסרת איום הנשק הגרעיני מבלארוס, השעיית צו המעצר של בית הדין הפלילי הבינלאומי נגד פוטין והקלה בסנקציות מערביות נגד רוסיה.

יוזמת שלום אפריקאית הייתה נראית בימים שבשגרה מעין בדיחה לא מצחיקה. מעצמה אזורית כמו רוסיה הרי לא באמת צריכה את מנהיגי אפריקה השונים כדי להגיע להסכם שלום על יציאה מאוקראינה וסיום הסכסוך, שהחל כזכור בפברואר 2022 וכבר גבה קורבנות רבים משני הצדדים.

אך הימים אינם ימים שבשגרה. פנייה רוסית לציר המדיני האפריקאי נראה כמו המהלך הנכון עבור פוטין, זאת משום שרצונו של נשיא רוסיה בראש ובראשונה הוא להמשיך בתקיעת הטריז ובשינוי המשוואה, שהציבה עשרות שנים את ארה"ב וברית NATO כציר המדיני המרכזי איתו צריך להתנהל.

המלחמה באוקראינה קידמה את יחסיה של רוסיה עם מדינות אפריקה, אסיה הרחוקה ואף איראן, במטרה מוצהרת וברורה לשנות את המשוואה הגיאופוליטית למול המדינות המערביות, להקטין את ההשפעה האמריקנית ולכן צעדים אלו משחקים לטובת השלטון במוסקבה.

לעניין יוזמת השלום האפריקאית, מצד אחד אין לה כל כך היתכנות במציאות, מצד שני האיתות כלפי מערב חזק מאוד. כאשר מנהיג חזק כמו פוטין נתלה במנהיגים אפריקאים בשביל לייסד הסכם שלום, אין יותר קריאת תיגר מזו. לכן ניתן יהיה לשער כי פוטין ימשיך להשתעשע ברעיון, אפילו יתקדם בו מאוד, ולו בכדי להגיע ליתרון מדיני בעתיד בהסכם מול מדינות עולם מרכזיות יותר, כמו אירופה ואף ארה"ב.