שי קלך
שי קלךצילום: ערוץ 7

מאז שיצאתי נגד תופעת קריאות הסרבנות הנוראיות בחיל האויר רבים שואלים אותי למה אני אומר שאין סרבנים בחיל האוויר, כאשר כל כמה ימים מתפרסמים מכתבי איומים של סרבנות בתקשורת.

כדי להבין איך עולם הרעיונות עובד, צריך להסביר מושגי יסוד בפסיכולוגיה חברתית- כאשר המרכזי שבהם הוא תיאוריית "ספירלת השתיקה".

תיאוריה חשובה זו מסבירה כיצד התקשורת יכולה להשפיע בצורה משמעותית על דעת הקהל בכך שהיא מתיימרת להציג את "דעת הציבור". ברגע שאדם שומע ש'הציבור' חושב בצורה מסויימת יש לו נטייה להצניע את דעתו האישית, משום שהוא לא רוצה להיות בודד ומשונה.

תיאוריה זו שייכת ל'אסכולת הבניית המציאות' שמקבלת חשיבות יתירה בתרבות פוסט-מודרנית ופרוגרסיבית שאנו חיים בתוכה. לפי אסכולה זו, לא משנה מה המציאות, אין ערך לעובדות או לנתוני אמת, מה שמשנה הוא 'איך גורמים לאנשים לתפוס את המציאות'.

ולכן לתקשורת יש השפעה גדולה על המציאות, משום שהיא יכולה לומר לציבור מה 'דעת הציבור' כביכול ומה 'המובן מאליו’. למרות שרוב הציבור חושב אחרת, הוא מושפע מספירלת השתיקה, מחביא את דעתו וכך נוצרת 'נבואה שמגשימה את עצמה' והבניית המציאות יוצרת מציאות חדשה, למרות שהיא בנויה על שקרים.

השבוע פורסם שמאות טייסים וקציני מילואים בחיל האוויר הלכו לכנס כדי לבחון את המשך צעדיהם. בין הנואמים בכנס היו תמי ארד, אסא כשר ודן מרידור. זהו לא הכנס הראשון, הכנס הקודם שהתקיים לפני כחודש וגם אליו הוזמנו אליו מאות טייסים. בין הנואמים היו אביחי מנדלבליט, סוזי נבות, חמי פרס, רוני אלשייך ואמיר אשל.

דעתם של הנואמים הנ"ל על הממשלה ועל הרפורמה המשפטית ידועה מראש ואין בהם כל גיוון. בחיל האוויר לימדו אותנו להיות ביקורתיים, ומאוד הצטערתי לראות שמביאים לאנשי האיכות הללו לשמוע רק צד אחד, מבלי לשמוע את הצד השני.

גם בתורה יש מצווה לשמוע את שני הצדדים כדי להגיע לחקר האמת "שמוע בין אחיכם ושפטתם צדק", אך זו לא הבעיה היחידה של המפגש הזה. שוחחתי עם טייסים שהוזמנו לשם והם אמרו לי "ביקשו מאיתנו לבוא ולהקשיב, אז הגענו".

הסברתי להם שזה הוצג בתקשורת כאילו כל המוזמנים בכנס בוחנים את המשך צעדיהם, הם מאוד הופתעו, משום שלא עלה על דעתם להתנות את המשך שירותם הצבאי במילואים ברפורמה המשפטית. יש מושג שנקרא "אידיוט שימושי", זה בדיוק מה שהיה שם. לקחו אנשים חכמים וטובים, אמרו להם שהם מגיעים לכנס לשמוע דעות שונות, ובתקשורת כולם הוצגו כחלק מהקמפיין שמפעיל לחץ על הממשלה לשינוי החקיקה, ללא ידיעתם. השתמשו בהם.

בהמשך שיחתי עם חבריי, הם התחילו לספר שהופתעו לגלות שחלק מחבריהם לטייסת בכלל בעד הרפורמה המשפטית, אלא שהם לא העזו לגלות בגלל 'ספירלת השתיקה' שנוצרה בחיל האוויר. נתנו לכולם תחושה שכל החיל האוויר מתנגד לרפורמה המשפטית.

ואיזה טייס רוצה להרגיש שונה ומוזר? לכן במקרה הטוב הוא שותק, ובמקרה הרע- הוא אומר לעצמו שכדאי גם לו להתנגד לרפורמה המשפטית כדי להיות נורמלי. זו גם הסיבה שהם מזמינים את כולם לכנסים, להראות שכל הטייסים חושבים אותו הדבר. ולכן מארגני הכנס לא מביאים נואמים עם דעות שונות. כדי לתחזק את ספירלת השתיקה.

תופעה זו לא קיימת רק בחיל האוויר, אלא גם ברפואה, בהייטק, באקדמיה, בתקשורת, בצבא ועוד. יש דיעות שונות, אך הן מושתקות.

הדרך לשבור את ספירלת השתיקה היא האומץ להתבטא ולומר את דעתך, גם אם תשלם מחיר. השתיקה הזו היא הרסנית, משום שכל יום שהיא נמשכת היא גורמת לעוד אנשים לחשוב שהם לבד ולחיות כ'אנוסים'.

זה לא פשוט, ולפעמים משלמים על זה מחיר אישי. ביום שאני התנגדתי לסרבנות מיד חיטטו בתיקי האישי והפיצו עליי פייק ניוז ורעל ברמות קשות. אבל יש דבר יותר חשוב מכבודי האישי- החירות הלאומית שלנו, וכל אחד מאיתנו חייב להלחם עליה גם במחיר אישי.