חיים לוינסון
חיים לוינסוןצילום: Moshe Shai/FLASH90

עיתנואי "הארץ" חיים לוינסון יצא הצהריים (שלישי) להגנת הציבור החרדי אחרי טענות של נאור נרקיס ותנועת ישראל נאורה לפיהן בנקים מאשרים לחרדים משכנתאות על בסיס כסף שחור.

"רבים שואלים אותי מה דעתי על הפרסום של נאור נרקיס. לא רוצה לבאס, אבל זה סתם אוויר חם", כתב. "קודם כל לגבי הבנקים: האינטרס של חיתום משכנתא איכותי ומהימן הוא של הבנקים. לא של הלקוח. דהיינו אני לוקח משכנתא. הבנק רוצה לוודא שאעמוד בתשלום המשכנתא, כי אם אני לא עומד בתשלום זה יוצר בעיה לבנק".

"לשם כך הבנק עורך בדיקות שונות וצריך לעמוד בכללים של בנק ישראל לוודא את יכולת החזר הלוואה של הלווה. לא משנה מה כתוב במסמך שהביא נרקיס, בסוף יש ראשון לחודש וצריך לשלם משכנתא. אם חרדים לא היו מחזירים משכנתאות, היה לבנק חור. אפשר להסתכל בדוחות של טפחות לעומת אחרים לבדוק האם אחוז אי ההחזר אצלו יותר גבוה".

עוד טען: "אניח, מהיכרות תרבותית, שאצל חרדים מותחים עד הקצה את האשראי אישי, ונמסכים על רשת התמיכה החברתית. דהיינו האדם שלא הצליח לשלם את המשכנתא פונה לגמ"חים ומכרים וחברים ומתחיל להתגלגל בחובות והלוואות פנימיים בקהילה כדי לעמוד בתשלומים לבנק".

"זה טוב? זה רע? לא יודע. אבל ודאי שזה לא על חשבונכם", הוסיף.

"שנית לעניין העלמת המס. אם מנקים את העוינות כלפי הציבור החרדי, הבנק בעצם אומר שיש הכנסות שוטפות מכולל בצ'ק, ולא בתלוש, אני לא יודע לכמת את זה בהליך החיתום שלי. נגיד שזה בלוף ומדובר בהעלמת מס. גם פה אניח, מהיכרות תרבותית, שבמגזר יש יותר עוסקים קטנים שלא מנהלים ספרים כראוי. זה אולי מעצבן, אבל זה סתם לחפש מתחת לפנס. חלק מהאנשים האלו, ממילא לא היו מגיעים לסף המס. אבל עזבו את זה. יש משהו מאוד מקומם ברדיפת אנשים קטנים שמעגלים פינות לא לשלם מיסים".

לוינסון הוסיף וטען: "בימים אלו, מקדמת הכנסת עוד חוק ל"עידוד השקעות הון" שמשמעותו היא שחברות הייטק חזקות ועשירות ישלמו פחות מס. שאני, משלם המיסים, אסבסד אותם. לפי החוקים של מדינת ישראל "חברות אסטרטגיות" משלמות 5-6-7 אחוז מס, בעוד אני, ובעל השווארמה והמכולת, משלמים 23 אחוז".

"החרדי הערבי והעורך דין כולנו מסבסדים מכיסנו את חברות הענק. אותי זה יותר מרגיז. אותי יותר מרגיז מקלטי המס, מתכנני המס, הטבות המס למחוברים לצלחת, שגונבים מהקופה בגלוי וחוקי, מאשר טכנאי מכונות כביסה שלא מוציא חשבונית. אבל לכל אחד מותר לרגוז על מה שהוא רוצה", חתם.

לפי הנטען בתחקיר שביצעו נרקיס וישראל נאורה, השיטה בה מקבלת משפחה חרדית את ההיתר ללקיחת המשכנתא איננה 'כשרה' אך הדבר הינו חוקי לגמרי.

נרקיס תיאר את השלבים הבאים בשיטה:

1. המשפחה החרדית עובדת בעבודה מסודרת אחת עם תלוש, ובעוד עבודה שמתנהלת במזומן, כלומר בכסף שחור שלא מדווח כלל לרשויות המס.

2. כדי לקבל משכנתא, צריך להראות לבנק הכנסות גבוהות. לפי בנק ישראל, כדי שבנק ייתן משכנתא, צריך להוכיח שגובה ההחזר לא עולה על 30% מההכנסות שלכם. לכן, לכל אדם יש אינטרס להוכיח סכום הכנסה כמה שיותר גבוה כדי ליטול משכנתא יותר גבוהה.

3. אבל יש בעיה. אי אפשר להציג לבנק רשמי כסף שחור! אי אפשר פשוט להתחיל לעשות העברות במזומן לבנק, מבלי שהבנק יבדוק את מקורות ההכנסה, או שתסתבך עם רשויות המס על זה שעבדת בשחור. וכאן נכנסים לתמונה בתי הדין הרבניים.

4. בחלק התחתון של המסמך, תראו אזכור להופעה בפני בית דין רבני. האברך מגיע לבית דין רבני ושם הוא "מצהיר" בפני הדיין כמה כסף הוא מרוויח באמת. כלומר, אם הוא מרוויח בתלוש 8,000, ויש עוד 12,000 שקלים בשחור, בית הדין הרבני כותב שמדובר ב-20,000 שקלים וזה קביל מבחינת הבנק.

5. אבל כיצד נרשמים אותם כספים שחורים? כאן נכנסים לתמונה הכויללים. האברך מונחה, 3 חודשים לפני נטילת המשכנתא, להגיע לכוילל שרשום כעמותה, לתת לו את הכסף השחור במזומן, ולקבל כנגד זה צ׳קים שמעידים על זה שהוא קיבל תרומה כגמ"ח. כלומר - הכסף השחור מועבר לכוילל שרשום כעמותה, והעמותה מוציאה לאברך צ׳ק כאילו תורם יהודי או גמ"ח הם אלו שנתנו לו את הכסף.

6. הטופס שאתם רואים ממולא עם הכנסה ממשכורת + הכנסה מגמ"ח והכל "כשר" בחתימת בית דין רבני מולו הצהיר האברך. מתקבל אישור עקרוני למשכנתא על סמך כסף שחור. והבנק מכוסה לגמרי לכאורה, כי זה כסף שניתן לאברך באופן לגיטימי כגמ"ח או תרומה. התהליך הושלם. כסף שחור שלא דווח למדינה הופך לכסף לגיטימי לרכישת דירה וקבלת משכנתא, תוך רמאות כלל המנגונים שנועדו לפקח על זה בדרך. מי מנהל את כל התהליך? עשרות יועצי משכנתאות שראיינו, מכירים את השיטה להעלמת הכסף השחור ולהפיכתו לכסף לגיטימי, ויש לנו את כל הפרטים שלהם. כבר מפרסמים שיחות.

נרקיס הוסיף: "אני רוצה שנבין את גודל האירוע כאן. עשרות יועצי משכנתאות, ובנק גדול במדינת ישראל, בנוהג שקיים שנים, מאפשרים למשפחות חרדיות להפוך כסף שחור, לכסף לגיטימי לרכישת דירה, שרשום כתרומה. כמות העבירות שיש כאן לכאורה, היא אינסופית".

לסיום טען נרקיס כי ברשותו הקלטות ותעודים מיועצי משכנתאות רבים, אשר מעידים על כך שהשיטה הנ"ל אכן עובדת, ולאורך השנים כך מתנהל המגזר החרדי בשביל לקבל את המשכנתא ולרכוש דירות.

"אני קורא למפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, לפתוח באופן מידי בחקירה נגד כלל המעורבים בפרשת 'משכנתא לא כשרה' ולקבל מישראל נאורה את העדויות הכתובות, המסמכים, ההקלטות ושמות של עדים ומעורבים שמוכנים להשתתף בתהליך עשיית הצדק", כתב נרקיס.

מהנהלת בתי הדין הרבניים נמסר בתגובה: "מדובר בבתי הדין פרטיים ולא במערכת בתי הדין הממלכתית של מדינת ישראל. בתי הדין הרבניים עוסקים בגירושין ולרוב מי שבא להתגרש לא עוסק מטבעו במשכנתא או רכישת דירה".

בנק מזרחי טפחות מסר בתגובה לפרסום של נרקיס: "מזרחי טפחות כבנק הגדול והמוביל את תחום המשכנתאות בישראל, מקפיד לנהל תהליך חיתום יסודי ומקצועי, בכל בקשה למשכנתה מהבנק, בהתאם להוראות החוק ולכללי הרגולציה. באשר לפרסום היום, המתייחס לתהליך אישור משכנתאות במגזר החרדי, חשוב להבהיר, כי בשל מאפייני השתכרות ייחודיים שיש במגזר הזה, הבנק לוקח בחשבון את הכנסות משק הבית, בין השאר גם מלימוד בכולל של אבי המשפחה".

"על מנת לוודא שמדובר בהכנסות קבועות ואותנטיות, הבנק דורש לקבל דפי חשבון מספר חודשים אחורה, על מנת לוודא שההכנסות עליהם הלווים הצהירו אכן מופקדות בחשבון הלוים באופן קבוע. בנוסף, דורש הבנק לקבל תצהיר של הלווים, בפני בית דין רבני או בפני עורך דין, שאלו אכן הכנסותיהם הקבועות. בדרך זו מסייע הבנק גם לזוגות מהמגזר החרדי לרכוש דירה, תוך הבנה למאפייניהם וצרכיהם הייחודיים. הבנק הקפיד בעבר וימשיך גם בעתיד על התנהלות בנקאית תקינה, ובוודאי שאינו מאפשר התנהלות פסולה ולא-חוקית, מכל סוג שהוא".