
במוצאי השבת הקרובה יתארח במועדון ההורים בהובלת הרב יוני לביא מאמן ומנחה הורים צביקה מור תחת הכותרת 'מהפרעה להפריה'. בראיון לערוץ 7 הוא מתייחס לכמה מהסוגיות הצפויות לעלות במפגש.
תופעת הפרעות הקשב, מציין מור, קיבלה תאוצה בחמש השנים האחרונות, כאשר גם הקורונה תרמה את תרומתה לכך, אך בפועל, הוא אומר, כשבוחנים את הנתונים, עולות שאלות חשובות: "לא יכול להיות שבכיתה יש 25-30 אחוזים שמאובחנים עם הפרעת קשב, כי השיעור באוכלוסיה לא עולה על עשרה אחוזים".
לדבריו על מנת להגיע לחקר המציאות יש לבחון את המתרחש במדינות אחרות ובבתי ספר אחרים, שם הנתונים אחרים ונמוכים בהרבה. "שיטת האבחון הנהוגה בישראל מאפשרת לצאת מרופא כעבור חמש דקות עם המלצות לטיפול תרופתי בלי איבחון קליני שאמור להיות לפחות כשעה ויותר, כולל שיחה עם הילד ועם ההורים".
המציאות הישראלית הזו החלה "כי ההורים ואנשי החינוך ראו שיש "תרופת קסם". איך גורמים לציות? על ידי טיפול תרופתי. במקום לעבוד על גיוס התלמיד ללמידה, על שיפור שיטות הוראה, על כך שנהיה מעניינים יותר, יש משהו פשוט יותר, לזרוק את האחריות על ההורים והילד ולתת טיפול תרופתי", אומר מור ומציין כי למעשה כל מורה הוא מנחה קבוצתי בפועל, וזאת על אף שבהכשרתו לא למד הנחיית קבוצות, תחום שיש ללמוד לעומק על מנת לרכז קבוצה סביב עניין מסוים.
להצטרפות למועדון ההורים של הרב יוני לביא לחצו כאן
מור מציין את המודל הקיים בפינלנד כדוגמא לאופן הנכון להתמודדות בכיתות, שם "משקיעים הרבה בהכשרת מורים, הכיתות הרבה יותר קטנות. לא הגיוני לתת למורה ארבעים תלמיד. זה לא רק זה. שם יצירת הקשר עם התלמידים היא משהו מובנה במערכת. המורים הם כמו גננות, וכמו שלגננת אין חדר מורים שאליו היא יוצאת להפסקה, כך גם המורים נמצאים עם הילדים לאורך כל שעות בית הספר. הם משוחחים איתם, מבצעים תרגילי הרפיה, מגשרים בסכסוכים ועוד".
בישראל, לעומת זאת "אנחנו יודעים שהכשרת המורים לקויה מאוד, אנחנו יודעים שכמות התלמידים הגדולה מחבלת ביכולת להגיע לתלמיד ולכן מוצאים את הפתרון הקל בטיפול התרופתי", אומר מור שבמפגש במוצאי השבת יעסוק גם בהבדלים בין קשיי קשב הקיימים אצל כל אדם בשל אינספור אירועים המתחוללים סביבו, לעומת הפרעת קשב שהיא מולדת, נוירולוגית וחלק ממצב קבוע.
סוגיה נוספת שתידון היא הקשר בין היכולת להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז לבין עולם שפורק מעליו כללים וערכים, עולם מתירני שמוחק את ההבדלים בין טוב לרע ובו הילד פחות עטוף במסגרת מוגדרת, מה שמשפיע על תרגול שריר האיפוק והשליטה העצמית אצל ילד בעל הפרעות קשב וריכוז. ליבראליות יתר של הורים, אומר מור, משפיעה על היכולת של ילדים להיכנס למסלול מסגרתי מחייב.
במפגש יפרוס צביקה מור את שיטות הטיפול השונות העולות מעולם המחקר אליו הוא מתוודע במסגרת עבודת הדוקטורט שלו, עליה הוא עמל בשנים האחרונות. מתוך כך יתבררו להורים הצעדים הנדרשים, שלב אחר שלב, על מנת להתמודד באופן קל ויעיל יותר עם מורכבות חייו של ילד בעל קשיי קשב וריכוז.
להצטרפות למועדון ההורים של הרב יוני לביא לחצו כאן
