ניתוח. אילוסטרציה
ניתוח. אילוסטרציהiStock

בדרך לפריצת דרך רפואית? צוות מנתחים באוניברסיטת ניו יורק עוקב כבר חודש אחרי כליית חזיר שהושתלה בגופו של אדם שמת מוות מוחי וממשיכה לתפקד כרגיל.

מדובר בתקופה הארוכה ביותר בה מצליחה כליית חזיר לתפקד בתוך גוף אנושי, כאשר החוקרים מקווים כי מדובר בצעד שיביא להשתלת כליות חזיר בגוף של חולים שעדיין בחיים.

כעת ממשיכים המנתחים לעקוב אחרי תפקוד הכלייה במשך החודש השני, בתקווה כי היא תמשיך לפעול עוד חודשים ארוכים.

ד"ר רוברט מונטגומרי, מנהל מכון ההשתלות באוניברסיטת ניו יורק, אמר כי "האם האיבר הזה באמת יעבוד כמו איבר אנושי? עד כה זה נראה כך".

בשנים האחרונות מנסים רופאי השתלות להשתמש באיברים של בעלי חיים על מנת להשתיל בגופם של בני אדם, בתקווה כי הגוף יקבל את האיבר הזר. עד כה נכשלו מרבית ההשתלות לאחר שהגוף האנושי "תקף" את האיבר המושתל, אולם כעת מקווים חוקרים כי איברים מחזירים שעברו שינוי גנטי יצליחו להיקלט טוב יותר בתוך הגוף האנושי.

על פי ההערכות מיליוני בני אדם ברחבי העולם ממתינים להשתלת איברים, ועשרות אלפים מתים מדי שנה עקב מחסור באיברים.

בשנה שעברה השתילו מנתחים מאוניברסיטת מרילנד לב חזיר שהונדס גנטית כניסיון אחרון להציל אדם גוסס. הלב שרד חודשיים בלבד לפני שלב החזיר הפסיק לתפקד ונכשל מסיבות שעדיין אינן מובנות במלואן לצוות המנתחים.

מנהל המזון והתרופות האמריקאי שוקל לאפשר מספר מוגבל של מחקרים שיאפשרו לצוות מנתחים להשתיל איברים של בעלי חיים בבני אדם, על מנת לאפשר המשך התקדמות המחקרים בנושא, בתקווה כי יביאו לפריצת דרך שתאפשר השתלת איברים בעלי חיים בגוף אנושי.