עמית קדם פיתח את שיטת 'דמיון נובע' ומאמין כי כל התשובות נמצאות בתוכנו, ועלינו רק לדעת איך לזהות אותן.
שיחה עם איש חינוך ומפתח השיטה שסחפה אחריה רבנים, אמנים, אנשי רוח, אנשי טיפול ועוד אלפי אנשים המחפשים משמעות.
לפני 25 שנה נחשף עמית קדם לראשונה אל עולם הדמיון. לאחר חיפושים רבים במזרח ובתורות עתיקות, מצא את מקומו. אחרי שניסה והתנסה במה שהיה לשיטות הדמיון המודרך להציע, פילס לו דרך חדשה משלו. מתוך הרגשת חיבור טבעי ועמוק פיתח כלים חדשים לטיפול וייסד את שיטת הדמיון הנובע.
דמיון נובע יערוך ביום שלישי הקרוב ה' אלול 22/8 מפגש ייחודי עם עמית קדם בזום ללא עלות לפרטים נוספים ולקבלת חבילת לימוד במתנה לחצו כאן <<<
"אחרי השירות הצבאי שלי בתקופת האינתיפאדה הראשונה, טסתי להודו על מנת לא לחזור. בהודו הכרתי לראשונה את עולם הגוף-נפש. עשיתי יוגה ומדיטציות, ודווקא שם במזרח, חווית החיבור לעצמי החזירה אותי לישראליות. כשחזרתי לארץ, התחלתי ללמוד רפואה טבעית, התנסיתי בדמיון מודרך ובעבודה עם הדמיון. הרגשתי שזו שפה שאני מכיר, ושאני יודע מה לעשות. התחלתי לנסות כל מיני שיטות שקשורות בדמיון מודרך, אבל בשיטה הזאת המנחה מדריך את המונחה מה לחשוב ולדמיין, וההרגשה שלי הייתה הפוכה. רציתי לתת לעולם הפנימי להתגלות דרך הדמיון. הייתה לי קליניקה ואמרתי לאנשים שאני מרגיש שיש פה משהו חזק. הצעתי להם להתנסות, והם הסכימו. ככה התחילה להתגלות השפה, שפה אינטואיטיבית של היזכרות, כמו משהו שאני מכיר".
במהרה, הוא החל ללמד קבוצות. כדי להעביר הלאה את החומר, הוא היה צריך לשחזר את מה שעשה ולייצר מהלך מובנה. "לאט לאט דרך המטופלים השיטה הלכה ונבנתה. זה לא מחקר שעשיתי, אלא חוויה של שפה ידועה שהולכת ומתגלה לי מחדש".
"בנפש יש תורה עמוקה נשכחת", מסביר קדם את ייחודיות השיטה, "בעולם הזה יש את מה שאנחנו קוראים לו בטעות שכל, תבניות חיצוניות שהוטמעו בנו, ובפנים יש שכל עמוק שמגיע מהנפש, שמאפשר לה להתגלות באמצעות הדמיון. בדמיון נובע יש הקשבה פנימית, תהליך נקי ללא תיווך והולכה למטרה שמסמן המנחה, התשובות מגיעות ממך, אלו שלבים יותר עמוקים ופנימיים ונאמנים לאמת הפנימית. כשאדם מוצא דברים ששייכים אליו, הוא מגיע לעוצמות מדהימות של חיבורים, ואין שום דבר דומה לזה".
למה אנחנו זקוקים לפיתוח הדמיון בדור שלנו?
"אנחנו חיים בעולם שמוצף בדימויים מאוד חזקים. דימויים שמחדירים לנו מכל עבר, על מה זו הצלחה, מה זה אושר, מה זו אהבה. כל מושגי היסוד שלנו בנויים על דברים חיצוניים והפוכים ממה שאנחנו צריכים. אנחנו לא מודעים לזה אבל שבויים בתוך זה, והדרך היחידה לשנות זאת, היא להחזיר את כוח הדמיון בחזרה אלינו, להובלה שלנו. בחסידות זה נקרא 'בירור המדמה', להיות מסוגל לזהות איזה מושגים מושתלים בתוכי ולהשיל אותם מעליי, ואיזה דימויים מייצגים את העולם הפנימי שלי, אותם אני לומד לפתח. כך אפשר לשנות את כל מציאות החיים שלי. זוגיות, הורות, מימוש עצמי, עבודת ה'. אדם יכול לחיות חיים שלמים שנראים עשירים כלפי חוץ, אך בפנים הוא מת. לעומת זאת, כשאדם נאמן לעצמו הוא חי חיים מלאים בהוויה אמיתית".
אפשר להגדיר את השיטה של 'דמיון נובע' כפסיכולוגיה יהודית?
"לא, אני מתנגד למושג הזה פסיכולוגיה יהודית. במקומות מסוימים במקורות שלנו יש יסודות עמוקים של הבנת הנפש, אין כלים טיפוליים, לא עסקו בטכניקות טיפוליות. הדורות האחרונים שלנו עוסקים בבירור של כלים, ועם התפתחות הפסיכולוגיה עולם הכלים מגיע גם מיסודות זרים. זה משהו שהתפתח מהשטח ודורש בירור שמתאים לנפש היהודית ולא סותר אותה.
"אין דבר כזה פסיכולוגיה יהודית. יש מסורות מיסטיות ומדיטציות שעסקו הרבה בהדמיה, אפשר למצוא כתבים אצל מקובלים על דימויים בעולם הנפש, אבל לא הייתה כאן מטרה טיפולית, אלא כלים לעבודה רוחנית. אני מאמין שבתוך כל מהלך רגשי אמיתי חייב להיות שורש רוחני, אבל התרגום של זה לעולם הרגש במערכות יחסים הוא פיתוח של הדורות האחרונים. יש פה תנועה עולמית, העולם מחפש אחר כלים כאלה ויש בדור הזה כל הזמן בירור אלוקי, הרב קוק כותב את זה ב'אורות התשובה' שהתפקיד שלנו הוא לברר אותו, ולברר אותו נכון".
דמיון נובע יערוך ביום שלישי הקרוב ה' אלול 22/8 מפגש ייחודי עם עמית קדם בזום ללא עלות לפרטים נוספים ולקבלת חבילת לימוד במתנה לחצו כאן <<<
עמית קדם, נשוי ואב לשמונה ומתגורר עם משפחתו במעלות. לאחר שייסד את השיטה ולימד במכללת "רידמן" ובמכללת "שלם" את יסודות הדמיון הנובע, הקים את "המכון ללימודי דמיון נובע" שם הוא מעביר סדנאות והנחיות ומכשיר מדריכים. במקביל להקמת המכון, החל להקים ולנהל מוסדות חינוך של קהילת "שדה צופים" בצפון.
בעוד כמה ימים יכנסו תלמידי ישראל בשערי הגנים ובתי הספר, ויתחילו שנת לימודים חדשה. כאיש חינוך, רואה קדם את חשיבות רבה בחיזוק האינדיבידואליות אצל כל תלמיד, והוא משלב את הכלים של עולם הנפש והדמיון הנובע שפיתח, ברעיון החינוכי אותו הוא מנחיל לתלמידיו.
"אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שלכל ילד יש את נקודה יקרה בתוכו, דרכה הוא מגלה את הכוחות שלו בעולם. זו נקודה שלא קיימת אצל אף אד אחר, והוא בא להביא אותה לעולם, בונה מרחב שהחלק המיוחד שלו בתוכה הולך ומתגלה. כל חברה בונה 'מדמה' שנחשב הצלחה, בחברה מסוימת זה יוצא יחידה מובחרת ובחברה אחרת זה תלמיד חכם. זה סמוי, אבל מאוד חזק. וכילד וגם כמבוגר, אם אתה לא עונה על המדמה הזה אתה חווה כישלון. אנחנו צריכים לבנות לילד תשתית שהדבר היחיד שמשנה הוא החלק שלו בעולם, אותו הוא עושה בשלמות, שם מתגלה כל ההוויה והחיות שלו. העולם צריך גם תלמיד חכם וגם יוצא סיירת, והמטרה היא לבנות עולם שבו ילדים מקבלים תשתית, מרחב ולגיטימציה למיצוי הכוחות שלהם, ולהצליח להוציא אותם מהכוח אל הפועל".
איך משמרים את הדמיון הטבעי אצל ילדים?
"לא מקלקלים. חלק גדול מהעבודה שלנו כמחנכים זה לא לקלקל. כל עוד המחנך שומר על הגרעין הבריא בנפש הילד, הוא יכול להתפתח בצורה הטבעית שלו. אם נאפשר את הקרקע הפורייה, הגרעין יצמח בדרך הנכונה וכל מה שהילד יחפש בהמשך בחייו הוא ימצא בתוכו. אם הדמות המחנכת עסוקה בלעצב את הילד מחדש, זה משתבש, אך אם המחנך נותן מרחב לדמיון, מכבד את הדמיון של הילד ולא שותל שם כל הזמן דימויים חיצוניים שלא מותאמים, אז הדמיון יישאר פתוח ורחב וימלא את חלקו בבגרות. כשעוקרים את הדמיון, קשה מאוד לתקן את זה."
"תחילת שנה יכולה להביא איתה חששות ואי ידיעה", מסכם עמית קדם, "אני חושב שהדבר העיקרי שיכול לעזור לילד הוא לראות דימוי של עצמו לא תלוי בנסיבות. אני יכול להיות שמח, מאיר ומחובר, לא משנה מה יתרחש איתי. לצייר את עצמך במקום הטוב שלך, גם אם הנסיבות משתנות.
חשוב להעביר לילדים את המסר, שגם במקום שלא יודע מה יהיה מחר, יש לנו אחיזה ממקום הרבה יותר שורשי. מתוך שורש של אמונה תמימה ושמחה שאינה תלויה בדבר. הנסיבות יכולות להישתנות, לא להיבהל מזה. הרבה מתוך זה תלוי באווירה שאנחנו כהורים ומחנכים משדרים, לא יוצרים מתח וחרדות מיותרות, ברוגע להאמין ולשדר שמה שיהיה יהיה לטובה "
דמיון נובע יערוך ביום שלישי הקרוב ה' אלול 22/8 מפגש ייחודי עם עמית קדם בזום ללא עלות לפרטים נוספים ולקבלת חבילת לימוד במתנה לחצו כאן <<<