בדיקה מקיפה שערך ערוץ 7 בעשרות רבות של ישיבות ומכינות מעלה כי הפריחה הגדולה של עולם התורה הציוני-דתי נמשכת והיקף התלמידים מגיע לשיאים חדשים. גם כמות בחורי הישיבות והאברכים שנשארים בישיבה לאורך שנים רק הולכת וגדלה יותר משנים עברו.
בשנה שעברה סיפר לנו הרב יעקב שפירא כי העלייה המתמדת במספר התלמידים בישיבות מרוממת את רוחו. "ראיתי את הנתונים של כמות התלמידים בישיבות ההסדר והגבוהות, מדובר בפריחה גדולה שלא הייתה מעולם, במספרים גבוהים שלא הכרנו. לדעתי הריקנות שיש היום יצרה צימאון עוד יותר גדול לתורה, תלמידים רבים צובאים על דלתות הישיבות. הגדילה היא הרבה מעבר לגדילה היחסית בציבור. קשה למצוא הסבר רציונלי אחר".
ואכן, בישיבת מרכז הרב בראשותו של הרב שפירא, צפויים להתחיל בשיעור א' כ-130 תלמידים. מרוב העומס ההרשמה נסגרה מוקדם מהצפוי.
מרכז הרב לא לבד. לישיבת שבי חברון צפויים להגיע היום לכבוד פתיחת חודש אלול כ-130 תלמידים חדשים בשיעור א', עלייה של כ-20 תלמידים משנה שעברה. כבר בשבועות האחרון סגרו בישיבה את האפשרות להירשם לאחר שהוברר שאין מקום בישיבה ובפנימיות להכיל את הגידול המשמעותי.
בישיבת ההסדר 'אפיקי דעת' בשדרות פתחו את חודש אלול עם למעלה מ-170 תלמידים. "2 קומות מלאות של בית מדרש, הגידול הזה הוא המענה שלנו למה ששומעים ברדיו, הצבעה של מסירות נפש של אנשים שאומרים חשקה נפשנו ללמוד תורה", אומר הרב דוד פנדל, ראש הישיבה. "הרבה חבר'ה באים בשמחה וזה מחייב אותנו להמתיק את התורה, אחריות עצומה".
גם בשלוחה של ישיבת שדרות 'לב לדעת' בראשות הרב שלמה בנימין, ישנו גידול יפה, את השנה פתחו כ-46 תלמידים ובסך הכל כ-186 תלמידים.
מי ששברה את שיא כל הזמנים שלה היא ישיבת בית אל. למעלה מ-110 תלמידים חדשים בישיבה מהווים את שיעור א' הגדול אי פעם בתולדותיה - מגמה אשר ממשיכה את השנים קודמות. בנוסף לכך, נוספו עשרות מקומות בבית המדרש.
בישיבת כרם ביבנה רשמו השנה עלייה קלה וכמות הבחורים בשיעור א' מגיעה לכ-100.
גם בישיבת הכותל פתחו עם מספר דומה את שיעור א', כ-100 בחורים, מתוכם כ-50 תלמידים חדשים מישיבות תיכונית מרחבי הארץ וכ-50 תלמידים שנחתו הבוקר בטיסת אלול מנמל התעופה ניוארק בארה"ב ומטיסות נוספות מקנדה, שיקגו ובריטניה. כ-400 תלמידים בסך הכל הגיעו במהלך היום לבית המדרש.
ואם כבר עסקינן בתלמידים מחו"ל, בישיבת הר עציון יפתחו את השנה למעלה מ-100 תלמידים בשיעור א', 86 בחורים בשיעור א' מבני ארץ ישראל ויחד איתם בני חו"ל.
בחלק מהישיבות החלו ללמוד למעלה מ-80 בחורים בשיעור א', כאשר מדובר בגדילה מאסיבית יחסית לישיבה. כך למשל, בישיבת ברוכין ישנם כ-80 בחורים בשיעור א'. "בשיעור ב' יש 68 בחורים, בשיעור ג' 36, בשיעור ד' 4, ועוד 25 בוגרי צבא ואברכים. יותר מ-200 לומדים בישיבה שקיימת פחות מ-5 שנים. לקראת אלול עסקנו בהרחבת בית המדרש בעוד 100 מקומות. גדלנו ב-30 אחוזים משנה שעברה", מספר ראש הישיבה הרב חיים ברוך.
עוד בגזרת ה"80" בשיעור א' - בישיבת מעלה אליהו החלו ללמוד 81 תלמידי שיעור א', לעומת שנה שעברה אז החלו כ-67. גם ישיבת ההסדר מעלות עולה ל-89, יותר מ-10 בחורים לעומת שנה שעברה. בישיבת מצפה רמון אומנם גדלו מ-80 שיעור א' שהיו שנה שעברה, אך רק הסכימו לומר שישנה גדילה, עקב המימרה "אין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין', נושא עליו מקפיד ראש הישיבה הרב צבי קוסטינר.
לעומתם, בישיבת הגולן דווקא שמרו על המספר 85 משנה שעברה עקב רצון להישאר משפחתיים, כאשר כבר לפני כמה חודשים נעצר הרישום. "חוני המעגל אמר שעמך ישראל לא יכולים ברוב טובה ולא יכולים ברוב רעה. אני רוצה 75 בשיעור א', 3 שיעורים של 25, בפועל קיבלתי עוד 10 מכל מיני כיוונים, כאשר בזמן קיץ לא קיבלנו שב"ושים", מספר הרב יואל מנוביץ', ראש ישיבת הגולן. "בע"ה נשמור על המשפחתיות גם במספרים האלה, כמו בשנה שעברה. הישיבה גדלות ב"ה, שנזכה להגדיל תורה". כמו כן, בישיבת הר המור שמרו על מספר יחסית דומה משנה שעברה, כ-82 בחורים ב-3 כיתות שיעור א'.
גם בגזרת ה-"70" ישנה לא מעט התפתחויות. בישיבת אורות שאול שמרו על מספר דומה של כ-70 בחורים בשיעור א' עקב חוסר רצון לגדול יותר מכך. "זו השנה השלישית שאנו פותחים עם כשבעים. אין לנו יכולת, אבל גם לא רצון, לקלוט יותר. הישיבה גם קולטת בחורים מבוגרים מישיבות אחרות. כעת, ב"ה, בהתפתחות גדולה", מספר ראש הישיבה הרב יובל שרלו. סיפור דומה לאורות שאול מתרחש בישיבת גבעת אולגה. "70 בשיעור א', אותו דבר כמו שנה שעברה. אין לנו מקום, יש עדיין מעל 15 ברשימת המתנה", אומרים בישיבה. גם בישיבת מעלה אדומים שיגרו מסר דומה. "72 בשיעור א' וזה אותו המספר של השנה שעברה - מקסימום הקיבולת של הישיבה".
מי שכן חווה עלייה משמעותית היא ישיבת כוכב יעקב. כ-78 תלמידים מתחילים את שיעור א', מתוכן 75 ישראלים ו-3 מצרפת, לעומת 66 בשנה שעברה. גם ישיבת עתניאל צומחת עם למעלה מ-70 בחורים בשיעור א'. "יש גידול ברוך ה' בעין טובה, למעלה מ-70 תלמידים כן ירבו".
בקרני שומרון מתחילים את שיעור א' עם יותר מ-70 בחורים, בישיבה הגבוהה בעלי עם כ-70, בישיבת עכו עם 65, בישיבת ירוחם עם 61 ובישיבת רמת גן עם קרוב ל-60. "בע"ה קרוב ל-60 חברה חדשים, ב"ה בכל הישיבה יש גידול באיכות ובכמות. פותחים סבב שני בכולל דיינות וכן פותחים כינוס בעיון למבוגרים הודו לה'", מספר ראש הישיבה הרב בן ציון אלגזי.
ישיבת ההסדר בשעלבים חוותה צמיחה משמעותית. "השנה יש ברוך ה' גידול, 65 תלמידים, לעומת 43 בשנה שעברה".
בישיבת קרית שמונה החלו כ-58. "לא רוצים לגדול יותר מזה" ובישיבת איתמר החלו כחמישים פלוס בחורים שיעור א'.
מתברר שהגידול הגיע גם לישיבת אלון מורה שמקפידה בדרך כלל על קבלה של כ-36 תלמידים. "החלו ללמוד בעזרת ה' כ-46 חבר'ה וכבר לא ל"ו צדיקים".
גדילה משמעותית ניכרת גם בישיבת ההסדר בטפחות. "49 חבר'ה, מדהים, חבר'ה מאוד רצינים ואיכותיים, בהחלט גדילה, מוסיף והולך". גם בישיבת ההסדר 'דרך חיים' בקריית גת חלה גדילה השנה והחלו כ-48 בחורים שיעור א'.
מספר דומה לכך בישיבת ההסדר 'נווה דקלים' באשדוד שהחלו עם כ- 48 שיעור א', לעומת 44 בשנה שעברה. בישיבת אור עציון יהיו השנה כ-44 כאשר בשנה שעברה היו כ-36.
מי שעוד גדלה בכ-4 תלמידים בשיעור א' היא ישיבת מצפה יריחו עם כ-36 תלמידים. והיו מי שלא היו מסוגלות להכיל עוד תלמידים כמו ישיבת ההסדר בצפת. "פותחים את השנה ב-40 תלמידי שיעור א', לצערי אין לנו מקום פיזי להתרחב יותר מזה".
ישנן ישיבות אשר המספר 30 פלוס בשיעור א', מהווה עבורם עלייה משמעותית כמו ישיבת נצר מטעי באריאל עם כ-34, ישיבת רמלה עם כ-30, גידול משמעותי מאוד לעומת השנה שעברה. מי שללא ספק שוברת את השיא מבחינת אחוזי הגדילה היא ישיבת ההסדר בחולון המתחדשת בראשות הרב חגי לונדין והרב טל שאוליאן עם כ-30 תלמידים, כאשר בשנה שעברה היו רק כ-4, זינוק של מאות אחוזים.
גם בישיבת ההסדר נוף הגליל הכפילו השנה את שיעור א' והחלו אותו 37 בחורים, יותר מכפול משנה שעברה אז מנו כ-16. מתברר שהצפון פורח לא רק בנוף הגליל. בישיבת בית שאן החלו כ-32 שיעור א', כ-11 יותר משנה שעברה, ובישיבת ההסדר עפולה, החלו כ-15, יותר מכפול משנה שעברה אז מנו כ-7 בשיעור א'.
הישיבה הגבוהה באשקלון הכפילה עצמה מ-11 ל-26 בחורים בשיעור א' ובישיבת ההסדר אשקלון ישנה תנופת צמיחה גדולה כאשר הצטרפו 25 תלמידים לשיעור א', מספר שכמותו לא היה ב-15 שנות קיום הישיבה - כך מספר המנהל אברהם עטיה.
ישנן ישיבות אשר לא רצו להתרחב מעבר לשיעור אחד כמו ישיבת תפוח. "אצלנו כל שנה ל"ב תלמידים. המקסימום לשיעור אחד. לא רוצים כרגע לפתוח שני שיעורי א'. הגידול השנה הוא בבוגרי צבא. נפתח שיעור ד' כקבוצה".
גם ב'עוז ואמונה' בדרום תל אביב מרגישים את ההתרחבות. השנה מונים שיעור א' כ-21 תלמידים, עלייה יפה לעומת שנה שעברה אז היו כ-14. גם בישיבת רועה ישראל ביצהר ישנה עלייה קלה עם כ-27 בחורים בשנה א' לעומת 25 בשנה שעברה. מי שנשארה עם נתון יציב היא ישיבת ההסדר במודיעין עם כ-25 בחורים בשיעור א'. בישיבות ההסדר ניר בקרית ארבע ובישיבת ההסדר ברמת השרון החלו כל אחת עם כ-20 תלמידים שיעור א', גדילה לעומת השנה שעברה. בישיבת תורת חיים החלו עם כ-18, חיזוק משמעותי לעומת 10 שיעור א' בשנה שעברה.
מספר ישיבות התחזקו למרות ששיעור א' שלהן נחלש מעט. "מצטרפים אלינו 19 תלמידים חדשים, 13 לשיעור א', 3 לשיעור ב', 2 אברכים, ובחור רווק שיעור ו'. ביחס לשיעור א' שנה שעברה ירידה קלה, אבל אף חד לא עוזב אז בתכל'ס גדילה משמעותית והוספה פיזית של ספסלים לבית המדרש כי נגמר המקום. בנוסף לכך, מצטרפים 2 ר"מים חדשים: הרב אריאל שטראוס והרב אריאל פיקסלר מונו לר"מים" מספר מנכ"ל ישיבת באר התחיה יאיר תורתי.
וישנן ישיבות עם "מניין" בחורים לשיעור א'. בישיבת תקוע נשארו עם מספר דומה לשנה שעברה, ומבחינת ישיבת שבי שומרון מדובר בעלייה קלה. "בעזרת ה' עשרה בחורים חדשים לשיעור א'. מה שהתחדש ברוך ה' זה פתיחת כולל רבנות עם תשעה אברכים חדשים שנוספו לישיבה ויתחילו ללמוד חופה וקידושין", מספר ראש ישיבת ההסדר המאירי הרב עדיאל אסייג.
בישיבת בני רחל גם יש כ"מניין" שיעור א' אך שלל חידושים נוספים. " נפתח כולל הלכה נוסף בביהמ''ד לאברכים שרוצים ללמוד לרבנות, בראשות הרב אלון צרפתי ונפתח מסלול מכינתי קד''צ-חקלאי שמשלב לימוד תורה עם ישוב הארץ בשדות בית לחם. בנוסף - 3 משפחות אברכים חדשים מצטרפים להתיישבות הצמודה לישיבה. לגבי שיעור א', יש כ-10 תלמידים, נשמרת המגמה כאשתקד של ישיבה משפחתית וחמה", מספרים בישיבה.
ישיבת קדומים מונה כ-45 תלמידים, כאשר שיעור א' עומד על כ-5 תלמידים. "יש ברוך ה' גידול של כ-5 תלמידים במספר בסה"כ".
חשוב להדגיש: ישנם כמה ישיבות שגם חוו ירידות. ישיבה אחת דיווחה על ירידה של כ-6 תלמידים, אחרת על ירידה של כ-13, עוד אחת על כ-8 ואחת על תוספת רק של תלמיד אחד לעומת שנה שעברה. בשל כך, הם חפצו בעילום שמם בכתבה. כמו כן, לא הגענו לחלק ניכר מהישיבות כדי לקבל את הנתונים.
יחד עם זאת, היו ישיבות אשר לא סיפקו נתונים לגבי שיעור א' אך סיפרו חידושים נוספים בישיבה. "יש גידול ב"ה בשיעור א'", אומרים בישיבת תורה בציון. "עוד דבר משמח: בחורים שסיימו את מסלול ההסדר נשארים לאלול בישיבה".
וישנן גם ישיבות חדשות שקמו השנה. השלוחה של 'ישיבת אולגה' בטירת הכרמל מונה כ-15 בחורים בשיעור א' ו40 בכלל. כמו כן, ישיבת דרור מונה כ-28 בחורים ובהרצליה הוקמה גבוהה בראשות הרב משה לוי, שלוחה של מעלה אליהו, עם למעלה מ-20 תלמידים בסך הכל, מתוכם 7 שיעור א'. ישיבה נוספת שהוקמה היא הישיבה הגבוהה 'תפארת ישראל' ביד בנימין בראשות הדיינים הרב משה אמסלם והרב ציון לוז.
לא רק בעולם הישיבות חל גידול מבורך, גם בעולם המכינות. במכינת עצם החלו כ-180 שנה א', גידול של כ-15 לעומת שנת שעברה אז מנו כ-165. "שנה ב' כ-105, גידול גם של כ-15 לעומת 90 בשנה שעברה. גם השלוחה שלנו באופקים גדלה, שנה א' 45 ושנה ב' 20, לעומת שנה א' 25 ושנה ב' 10 בשנה שעברה. סה"כ מעל 400 לומדים במוסדות בראשות הרב רפי פרץ, כאשר לפני כשנתיים היו פחות מ-300".
גם מוסדות בני דוד בעלי נמצאים בנקודת שיא. כ-150 שיעור א' במכינה וביחד עם שיעור ב' כ-280. "סה"כ במוסדות עלייה מאלף לכאלף מאה".
גם 'דרך אבות' , מכינה לנוער מיהודי אתיופיה, שלוחת המכינה בעלי, חווה עלייה מ-36 לכ-56. מי שעוד חווה עלייה היא המכינה ביתיר שעולה קלות ועוקפת את ה-50 תלמידים בשיעור א'.
במכינת מעוז פותחים שנה כ-30 שנה א' וכ- 14 שנה ב'. "בתחושה שלי , התלמידים רוצים וצמאים יותר לבירור האמת ללימוד תורה מעמיק ושמח, ועם רצון גדול לבנות חיי אמונה בריאים וטובים בעיקר בהקשר של הקמת בית בישראל וזוגיות איתנה", מספר ראש המכינה הרב ברק עורקבי.
וישנן גם מכינות חדשות שקמו השנה. בחוות משואות יצחק הוקמה "מכינת ידיו אמונה' וילמדו בה החל מהיום כ-20 חניכים. בראש המכינה יעמוד שמעון שומרון, חוזר בתשובה וקצין לשעבר ביחידת דובדבן שבשנים האחרונות פעל רבות בהכנת נערים לגיוס, בהרצאות אימוני כושר וחוסן מנטלי. הקים את אחריי באמונה ועוד. בתפקיד סגן ראש המכינה ורכז חינוכי יעמוד: אריאל אבן דנאן מנכ"ל עמותת ׳רוח דוד', עמותה שפועלת בשנים האחרונות לחיזוק החוסן הלאומי.
לסיום חשוב לציין שבחלק מהמוסדות ציינו על גדילה גם בקרב המדרשות, נושא אשר לא נידון בכתבה. המדרשה של עצם גדלה השנה מ-45 לכ-70, מדרשת דניאלי החלו את השנה בכ-60 בנות וההפתעה הגדולה היא במדרשת עכו, שלוחת ישיבת ההסדר, שבשנה הראשונה נרשמו אליה כ-74 בנות.