במרכז רבין בתל אביב נערכת היום (ראשון) ועידת החירום החינוכית 'להציל את החינוך הממלכתי', ביוזמת עיתון TheMarker יחד עם 'משמר החינוך הממלכתי', במטרה להעלות נושאים אלה לסדר היום הציבורי, להציע דרכי פעולה ולהציג אלטרנטיבות.
בוועידה נואמים ומשתתפים בין היתר אנשי חינוך ואקדמיה, ארגוני חברה אזרחית, אנשי שלטון מקומי, יזמים חינוכיים ועוד, במטרה להוביל שיח רחב בהשתתפות כל הגורמים הרלוונטיים. בכנס נאמו בין היתר יו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ ויו"ר 'ארגון המורים' רן ארז.
ח"כ בני גנץ אמר: "עד היום אף ממשלה לא נפלה על לימודי האזרחות או מעמד המורים. מבחינתי החינוך הוא הראשון בסדר העדיפויות הלאומי. הממשלה הנוכחית מחזירה אותנו לימי החינוך המפלגתי. היא הופכת את מערכת החינוך לפוליטית על חשבון מערכת החינוך הממלכתית. יכול להיות שבתנאים הנוכחיים חייבים להיות זרמים במערכת החינוך, אבל הבסיס חייב להיות משותף".
"הדמוקרטיה והערכים הליברליים אינם ברורים מאליהם. התקופה האחרונה הוכיחה שיותר מתמיד שנדרשים לימודי ליבה, לא רק של מתמטיקה ואנגלית, אלא גם ליבת הישראליות. חינוך ממלכתי שיהיה נחלת הכלל".
לסיום התייחס לתכני הלימוד היהודיים והדמוקרטיים ואמר: "במשך שנים אף אחד לא נאבק על החינוך הממלכתי, כדי ששיעור האזרחות יהיה בבית הספר ולא ברחובות. הגיע הזמן להיאבק שכל תלמיד ילמד על ערכי היהדות לצד ערכי הדמוקרטיה. שכל תלמיד יקבל סל לימודים שווה. אני לא מתכוון לוותר לאף אחד או על אף אחת. החזון הציוני יתפורר ללא מערכת החינוך הממלכתי".
יו"ר ארגון המורים רן ארז טען בנאומו: "אם לא יחתם הסכם קיבוצי אנחנו לא נפתח את שנת הלימודים. כבר שנה שלא נעשה כלום ולא התקדמנו במילימטר. משרד האוצר רוצה חוזים אישיים, שכל מנהל ינהל מו"מ כל שנה על חוזה העבודה שלו. אנחנו לא נפגע בתנאי העבודה של המורים".
"20 אחוז מהמורים חסרים היום בחינוך העל יסודי. מורה להיסטוריה נאלץ ללמד אנגלית. אנחנו סותמים חורים, דוחסים יותר תלמידים לכיתות ומקצרים את יום הלימודים. המערכת בקריסה. מחזקים את היישובים ביהודה ושומרון ובהסכמים קואליציוניים ולא במערכת החינוך".
לשיטתו של ארז הבעיה היא כי: "אנחנו נאלצים להיות שמרטפים של התלמידים ולא מעבר לזה. צריכים להעמיק שורשים במדינת ישראל ולצורך זה צריך מורים. כדי שיהיו מורים טובים צריך לשלם. אני לא אחליף את דגל המאבק על מערכת החינוך לדגל המאבק המשפטי. כמו שעם ישראל מחולק לאלה שבעד ואלה שנגד, גם המורים מחולקים לבעד ונגד. דעתי לא תשתנה על אף הצעקות שלכם (בתגובה לצעקות מהקהל). אנחנו נאבק בדברים מוחשיים ולא בדברים היפותטיים".
לסיום אמר: "לא אומר מילה רעה על מערכת המשפט, למרות שיש לי מה לומר ושאנחנו מקבלים צווים רבים נגדנו שפוגעים בהתקדמות המשא ומתן".