אברום תומר
אברום תומרצילום: רינה נקונצ'ני

אברהם תומר, חוקר מדיניות חינוך בפורום קהלת, מגיב בשיחה עם ערוץ 7 על הכנס שארגן השבוע 'משמר החינוך הממלכתי' והריאיון של מנהלו איתמר קרמר כאן בערוץ: "בדמוקרטיה צריך להבין שיש מגוון דעות".

תומר פתח ותיאר את פעילותו בפורום קהלת: "באופן כללי, רוב העיסוק של המחלקה שלנו ובשנים האחרונות זה להבין איך להעניק יותר אוטונומיה ויותר בחירה למורים ולמנהלים. אנחנו רוצים שהחינוך הציבורי יותר יאפשר בחירה לכל הגורמים במערכת, והמצב כיום הוא שמשרד מאוד מאוד ריכוזי, ובתי הספר חנוקים מהרבה בחינות. אנחנו רוצים לאפשר ליותר יזמים להיכנס לשוק החינוך, ולתת למנהלים את הכלים לנסות ולהצליח, גם אם לעיתים ייכשלו".

תומר נגע בפתרון יישומי אחד לשיפור איכות החינוך בישראל ואמר: "החוזים האישיים זה לא פתרון מלא, ובטח לא תחליף לדברים אחרים שצריכים להיעשות, אבל זה פתח מסוים שיאפשר למנהלים למשוך כוח אדם איכותי לבתי הספר. לא נצטרך תעודת הוראה, אבל כן תואר שני וניסיון בתחום שבו האדם ילמד. לא חייב גם משרה מלאה, הוא יוכל לעשות את זה במשרה חלקית וזה גמיש. החיסרון הגדול הוא שיפה בן דוד, עד שהסכימה לחוזים הללו, דרשה שמורים מתוך המערכת לא יוכלו לעבור לחוזים הללו. מורה כיום לא יכול לעשות את זה, כי יפה בן דוד לא רוצה שאלו שמשלמים לה דמי חבר יעברו לחוזים".

במענה לראיונו של מנהל 'משמר החינוך הממלכתי' בערוץ 7, אמר: "אני אגיד כזה דבר. איתמר קרמר מייצג מעין 'דמוקרטיה עממית' נוסח מאו בסין. הוא טוען שהדתיים הכניסו כל מיני תכנים שלהם למשרד, והוא רוצה להכניס את התכנים שלו. הוא כועס שהימין החדיר תכנים לבתי הספר, מצד שני הוא לא אומר 'שכל אחד ינסה להשפיע בבתי הספר שלו', אלא שהוא יחדיר את התכנים שלו בלבד לתוך בתי הספר. הוא רוצה שהוא יחליט מה ממלכתי, ולכל השאר הוא 'יראה את הדלת החוצה', כמו שהוא אמר על המשנה למנכ"ל אביטל בן שלמה".

תומר נשאל על השוני בין קהלת לקרמר והשיב: "מה ההבדל בינינו לאיתמר קרמר? שאנחנו לא רוצים למנוע ממנו להשפיע על בתי הספר. אם הוא רוצה להשפיע על בתי הספר ללמוד על הדמוקרטיה העממית שלו, בכבוד. אנחנו היינו רוצים לאפשר להורים להחליט איפה הילדים שלהם ילמדו. כמובן שצריכים להיות ערכי ליבה משותפים, אבל בהחלט אפשר לחנך לאזרחות בדרך אחת ואפשר בדרך אחרת".

תומר הסביר כי במתכונת שבה הוא אוחז: "תהיה בחירה. מה שזה ימנע זה את המאבקים המיותרים האלה, שכל אחד מנסה להשתלט ולהשליט את דעתו על השני. בצפון תל אביב ילמדו על דמוקרטיה בצורה אחת, ובעופרה ילמדו אחרת. בדמוקרטיה צריך להבין שיש מגוון דעות".

תומר סיים וטען: "כל האלה כמו איתמר קרמר ומתנגדי פורום קהלת שפוסלים את ספר האזרחות 'להיות אזרחים בישראל' שבכתיבתו השתתף אביעד בקשי, שיראו לי שורה אחת אנטי ממלכתית שם. מי שמתנגד לספר ורוצה את הספר הקודם של קרמניצר, בעצם לא רוצה שהילדים יכירו את שני הצדדים בכל סוגיה קיימת. כמו שהוא טען על הסכנה בהכנסה של תפיסות נגד משבר האקלים. הם הפכו את זה למעין אמונה דתית, לא מחלוקת בדמוקרטיה".

"גם על חוק החינוך הממלכתי, כנראה קרמר לא קרא את החוק כבר הרבה שנים. אחד מהסעיפים שם, שקרמר כנראה פחות אוהב אותו בחוק, מדבר על חינוך למסורת ישראל, תורת ישראל וכו'. אני מקווה שבחזון שלו לחינוך, קרמר זוכר גם את הסעיף הזה ועוד כמה סעיפים".

מנהל ׳משמר החינוך הממלכתי׳ עו"ד איתמר קרמר מסר בתגובה: "הססמאות המסיתות והקנטרנות האישית לא ראויות להתייחסות. הציבור הממלכתי התעורר ולא יהיה מוכן לתת יד יותר לסיפוח הזוחל של ערכים הנוגדים את חוק חינוך הממלכתי. פורום קהלת מוביל מסוכנת שבאה לידי ביטוי בכל רובדי החברה הישראלית בחודשים האחרונות, וגם במערכת החינוך באמצעות הפרדה וקיטוב בין כל חלקי החברה הישראלית, וקריעת הערבות ההדדית בין פרטים ובין קבוצות. לא לחינם התורם הראשי של קהלת בחר להפסיק את פעילותו ותרומתו בגלל הפגיעה הדרמטית בחברה הישראלית".

"מה שפורום קהלת ושולחיו מבקשים לקדם היא לא מסורת. אברהם תומר לא ילמד אותי או כל הורה אחר בחינוך הממלכתי על מסורת ישראל. הזלזול המופגן בתרבות הישראלית שקהלת, סמוטריץ' ומעוז מפגינים - הוא הסיבה שאסור לתת להם שוב את המפתחות של המדינה. ציבור קטן ופריוויליגי, שילדיו מתחנכים במוסדות במימון מופרז - רוצה לקבוע לכל המדינה איך לחיות. יש לי כבוד רב ואהבה לציבור הדתי לאומי. רבים מבני משפחתי משתייכים לציבור הזה. אני בטוח ומאמין שגם הם מזהים שקהלת ושלוחיה בכנסת מכתימים את המגזר כולו ומפירים את הלכידות והאחדות בעם".