העלייה החדה באירועי הטרור ביהודה ושומרון הביאה את ארגון "שורת הדין" שעוסק בדרך כלל בפעילות משפטית למען נפגעי טרור, לפתוח קורס מיוחד לנהיגה תחת מצבי חירום ביו"ש.

בין היתר מתרגלים המשתתפים תגובה לירי על נהג, זריקות אבנים, והתמודדות עם מחסומי אבנים וצמיגים בוערים. עד כה נערכו עשרה קורסים מסוג זה בכל רחבי יהודה ושומרון והשתתפו בהם מאות בני אדם.

עו"ד ניצנה דרשן לייטנר, יו"ר ארגון "שורת הדין" מסבירה לערוץ 7 כי "אלו קורסים שהחלטנו לקיים עבור תושבי יהודה ושומרון ועבור כל מי שמשתמש בכבישי יהודה ושומרון. במקרה הזה זה מדובר בקורס שאנחנו עושים למתנדבי זק"א שמסכנים את חייהם בנהיגה ביהודה ושומרון. המטרה של הקורסים הללו היא ללמד את הנהגים איך להתמודד במצבי טרור".

"ביום יום אנחנו נאבקים בטרור - אחרי שהוא מתרחש. הפעם החלטנו לפעול לפני שאירוע טרור מתרחש בניסיון למנוע את הפיגועים. הגענו למציאות שבה אי אפשר לנסוע בכבישי יהודה ושומרון מבלי להרגיש כמו ברווזים במטווח", היא מוסיפה.

לדבריה, עצוב שארגונים פרטיים ולא הממשלה, הם אלו שיוזמים קורסים מסוג זה. "לצערי, השנה אנחנו מגיעים ל-35 הרוגים מטרור, יותר ממה שהיה לנו בשנה, כל השנה שעברה. יש כאן קריאה נואשת לממשלת ישראל לבוא ולעשות את הקורסים הללו, עם כל הכבוד, לא שורת הדין צריכה לנהל או לממן אותם. הסקטור הפרטי לא צריך להגן על תושבי המדינה אלא המדינה עצמה. אני מקווה שהיא תיכנס ותפעל בשיתוף פעולה מלא עם שורת הדין בשביל להגן על האזרחים".

מיכאל שרון, ראש תחום במדרשה לניהול וביטחון במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט מפרט מה לומדים המשתתפים בקורס. "אנחנו מלמדים את התושבים כל מיני כללים מעשיים ופרקטיים למצב בו הם פוגשים אירוע חירום, זריקות אבנים, ירי או חסם אבנים וצמיגים בוערים. ככל שהם יפנימו את מה שילמדו ויתאמנו זה ישנה את המציאות בשטח".

"כך לדוגמה: אם נהג מזהה זורק אבנים והוא מאיץ הפגיעה תהיה יותר משמעותית. לכן צריך להאט את קצב הנסיעה - אך לא לעצור", אומר שרון.

הוא מציין כי "יש כמה סימנים מחשידים שאנחנו מלמדים כאן שברוב הפיגועים ראינו אותם מתרחשים. זיהוי הסימנים הללו מציל חיים".