
בפורום קהלת פרסמו מזכר המנסה להציע פתרונות למשבר במערכת החינוך הישראלית.
במזכר מציינים כי במערכת יש משרה מלאה של מורה על כל 12 תלמידים, מספר המורים לתלמידים בשלב היסודי הוא כמו הממוצע של מדינות ה-OECD, ובשלב העל-יסודי היחס אף נמוך מהממוצע, והיחס הזה אפילו הצטמצם בשנים האחרונות.
בקהלת מסבירים את הפער בין הנתון למשבר הקיים ואמרים כי המורים הם משאב חסר, אך מערכת החינוך משתמשת בהם לתוספת שעות לא אפקטיבית בימי שישי ועבור הפיילוט הנצחי של יום חינוך ארוך, כאשר מחקרים מראים ששעות לימוד רבות אינן משפרות את הלמידה ואף פוגעות באיכותה.
כפתרון הציעו בפורום את ביטול הלימודים בימי שישי וביטול תכנית יום חינוך ארוך (והחלפתן בפעילות בלתי פורמלית מסובסדת למעוניינים), דבר שעשוי לשחרר כ-15% מכוח ההוראה ולהביא ממצב של חוסר למצב של עודף שיאפשר הקטנת כיתות, סינון מורים שאינם מתאימים, תגמול מוגדל למורים מצטיינים.
בשבוע שעבר, אברהם תומר, חוקר מדיניות חינוך בפורום קהלת קרא בשיחה עם ערוץ 7 לפתוח את האפשרויות לחוזים אישיים במערכת החינוך.
"החוזים האישיים זה לא פתרון מלא, ובטח לא תחליף לדברים אחרים שצריכים להיעשות, אבל זה פתח מסוים שיאפשר למנהלים למשוך כוח אדם איכותי לבתי הספר".
"לא נצטרך תעודת הוראה, אבל כן תואר שני וניסיון בתחום שבו האדם ילמד. לא חייב גם משרה מלאה, הוא יוכל לעשות את זה במשרה חלקית וזה גמיש. החיסרון הגדול הוא שיפה בן דוד, עד שהסכימה לחוזים הללו, דרשה שמורים מתוך המערכת לא יוכלו לעבור לחוזים הללו. מורה כיום לא יכול לעשות את זה, כי יפה בן דוד לא רוצה שאלו שמשלמים לה דמי חבר יעברו לחוזים".