אודרי אזולאי מזכ"לית אונסק"ו
אודרי אזולאי מזכ"לית אונסק"וצילום: רויטרס

פרסום ראשון: ועדת המורשת של ארגון אונסק"ו מתכוונת להכריז בישיבה הקרובה על 'תל יריחו' כאתר מורשת פלסטיני בניגוד לסיכום מפורש שהושג בחודשים האחרונים בין גורם מדיני בכיר למזכ"לית אונסק"ו היהודית-צרפתית אודרי אזולאי.

בסיכום בין השניים, שבין היתר הביא להסכמה שבשתיקה של ישראל לחזרתה המלאה של ארה"ב לחברות באונסק"ו, נכללו שתי התחייבויות: האחת - שאונסק"ו ימנע מלהכריז על אתרי מורשת פלסטיניים נוספים וודאי שלא על אתרים שיש להם זיקה מובהקת לעם היהודי. השנייה - הבטחה לאשר אתר מורשת בישראל, נוסף על העשרה הקיימים, צעד שלא נעשה מאז שנת 2015.

אלא שהגורם המדיני הבכיר הופתע מאוד בימים האחרונים לגלות שהסיכום עימו - הופר ברגל גסה. אזולאי אינה מתכוונת, לפי שעה, לפעול לגבי ההצעה הפלסטינית להכרה ב'תל יריחו'. ההצעה מקודמת לקראת המפגש השנתי של ועדת המורשת שיתקיים במהלך החודש בסעודיה.

טיוטת ההחלטה שהוגשה מתייחסת למקום כאל 'תל אל סולטן' וממקמת אותו ב'מדינת פלסטין'.

הפלסטינים עצמם ביקשו לקדם הכרזה על 14 אתרי מורשת, ביניהם אתרים שכלל אין לערבים קשר היסטורי אליהם כמו הר גריזים, שומרון העתיקה (סבסטיה) ומערות קומראן.

לפי שעה נראה ש'תל יריחו' יהיה האתר היחיד שיכלל ברשימה 53 אתרי המורשת החדשים שיוכרזו וזאת, בין היתר, במסגרת הניסיונות של סעודיה המארחת להראות את דאגתה לפלסטינים בתקופה בה גובר העיסוק בנורמליזציה עם ישראל.

אגב, דברים דומים לסיכום שהושג עם הגורם המדיני הבכיר, שמע שר החוץ אלי כהן בפגישה שקיים באחרונה עם מזכ"לית אונסק"ו.

"הצעתי לה לשתף פעולה עם ישראל ומדינות נוספות בשימור אתרי מורשת יהודית בארץ ובעולם. אתרי מורשת יהודים ביהודה ושומרון נפגעו ונבזזו, ועל אונסק"ו, האחראית על שימור אתרי מורשת ברחבי העולם, לפעול למניעת פגיעה באתרים המייצגים את ההיסטוריה של עם ישראל", אמר אז השר כהן.

המערכת המדינית מתנהלת בינתיים בעצלתיים אל מול הצעד של אונסק"ו ובעיקר פועלת כמי שנתפסה מופתעת. הגורם הבכיר שהגיעו לסיכום מול אזולאי גילה על ההצעה באופן מקרי. משרד החוץ לא פנה להפעיל בנושא את השגריר באו"ם גלעד ארדן - הגם שמי שקשור בצורה הדוקה יותר לנושא - היא השגרירות הישראלית למוסדות האו"ם בז'נבה.

לאונסק"ו עבר של החלטת אנטי ישראליות שהבולטת בהן התקבלה בעשור הקודם וקבעה את ניתוק הזיקה של ישראל מבירתה ירושלים והגדרת ישראל כוח כובש בתוכה. בתגובה החליט ראש הממשלה לשעבר ושר החינוך דאז נפתלי בנט לנתק את יחסי ישראל ואונסק"ו. עם זאת, נציגים ישראלים מוזמנים לדיונים של הארגון.

ממשרד החוץ נמסר כי אין בכוונתם להגיב בנושא.

מלשכת ראש הממשלה טרם נמסרה תגובה.