חבר הכנסת לשעבר שבח שטרן ויו"ר החטיבה להתיישבות ישי מרלינג, מראשי המטה הלאומי בליכוד, הציגו היום (ראשון) מתווה חדש להידברות בו ייקחו חלק שלוש הרשויות: המחוקקת, המבצעת והשופטת.
הם הציגו שני עקרונות מרכזיים להידברות: הדיונים יתקיימו בין הרשויות: את בג"ץ תייצג הנשיאה חיות, את הממשלה השר יריב לוין ואת הכנסת היו"ר אמיר אוחנה. בנוסף הם מציעים שבדיונים ייקחו חלק גם מומחים שהצדדים יביאו לשולחן.
עיקרון נוסף הוא השהייה של חקיקה נוספת הקשורה לרפורמה המשפטית עד לסיום פגרת הכנסת לצד עצירת דיונים בבג"ץ בחוקי יסוד.
שבח שטרן הסביר לערוץ 7 מדוע לדעתו היוזמה הזו תצליח. "אנחנו נמצאים כבר יותר מחצי שנה בסערה ובמשבר שקוראים לו 'משבר חוקתי'. המשבר הוא בעצם בין שלוש הרשויות - המבצעת, השופטת והמחוקקת - שהן הרשויות המרכזיות בכל דמוקרטיה. אנחנו רואים שהדיונים בנוגע לפשרה מתקיימים כל הזמן בין מפלגות, בין קואליציה לאופוזיציה, בין הרחוב לבין פוליטיקאים. יש גורם אחד שיושב באולימפוס, בית המשפט העליון, ולא נכנס לעניין כאילו הוא לא נוגע לי. לדעתי זה מצב שהוא בלתי נסבל. בית המשפט לקח לעצמו לאורך השנים סמכויות אבל לא לוקח אחריות. הגיע הזמן שבג"ץ ייקח אחריות וחלק בתהליך ולא ישב מהצד".
לדבריו, "כדי שזה יקרה, הדיון בין המפלגות בבית הנשיא ייפסק ונפסיק לשחק במשחק של דיונים מול בני גנץ ויאיר לפיד, כשכל אחד פוחד מרעהו. צריכים להגיע לבית הנשיא יו"ר הכנסת ושר המשפטים ולנהל את השיח מול הרשות השופטת".
"שוחחתי על ההצעה עם נציגים בכירים מאוד ולדעתם זהו רעיון טוב אבל הם מתקשים להאמין שבית המשפט ישתף פעולה עם התהליך. ההתרשמות היא שבית המשפט יושב ומחכה שהרחוב יעשה בשבילו את העבודה", הוא סיכם.