מזהירה. ד"ר רבקה ברוקס
מזהירה. ד"ר רבקה ברוקסצילום: אבי חיון

במשרד הבריאות מתריעים מזינוק בתחלואת השעלת בתקופה האחרונה בעיקר באזור ירושלים. על המחלה, הסיכונים ודרכי הזהירות ממנה שוחחנו עם ד"ר רבקה ברוקס, מנהלת מחלקת הילדים בהדסה הר הצופים.

"השם שעלת מאפיין את המחלה שנגרמת על ידי חיידק ומתבטאת בהתקפי שיעול קשים עד קשים ביותר, שונה מהשיעול הרגיל שמוכר לנו ממחלות אחרות", אומרת ד"ר ברוקס ומדגישה כי "מי שחווה את זה יודע לאבחן. אימא יודעת שזה שיעול אחר ומבהיל שיכול להסתיים בהקאה, כיחלון ואפילו הפסקת נשימה".

המחלה, אומרת ברוקס, יכולה להופיע בכל גיל, "אבל הסיבוכים מסכני חיים הם בחודשי החיים הראשונים. בין התקפי השיעול הילד בריא ונשמע בסדר, אבל ההתקפים שהולכים ומחמירים מבהילים".

על התגברות התופעה באחרונה אומרת ד"ר ברוקס כי אכן ניכרת עליה דווקא באזור ירושלים. התופעה מתגברת "בעיקר כשיורדים באחוזי ההתחסנות ויותר באוכלוסיה צפופה, וירושלים עונה על שתי הסיבות הללו. מאז הקורונה ירדו אחוזי ההתחסנות בעולם בארץ ובירושלים, וכשיש אחוזי התחסנות נמוכים גם המתחסנים יכולים לחלות".

"זו מחלה שניתנת למניעה על ידי חיסון שכלול בחיסוני השגרה בישראל", מדגישה ברוקס וקוראת שוב ושוב לציבור להתחסן. "בגלל העלייה בהיקף התופעה ממליצים שנשים בהריון יתחסנו בשליש האחרון של ההריון". זאת על מנת להעביר נוגדנים מהאם לתינוק בשבועות חייו הראשונים, מאחר והחיסון הראשון נגש שעלת ניתן רק בשבוע ה-6 או ה-7 והחשש הוא מהידבקות מוקדמת יותר.

לשאלתנו אודות המספרים המלמדים על העלייה המדוברת בהיקף המחלה, אומרת ברוקס בכאב כי המספרים אינם רלוונטיים עור מי שלקה במחלה.

"הייתי עדה לתינוק שנפטר משעלת לפני חצי שנה. אחרי שרואים דבר כזה לא צריכים מספרים. כשילד אחד יכול היה לא למות בגלל מחלה שניתנת למניעה זו נורה אדומה שמשמעותה לכו להתחסן. יש לנו הרבה צרות ממקומות שאנחנו לא יכולים לשלוט בהם, אבל מה שניתן למניעה ולשלוט בבריאות של הילדים שלנו, כשילד נפטר מזה, המספר שמדאיג אותי הוא האחד שנפטר ממחלת שעלת שיכולה הייתה להימנע".

"לפעמים כשמשהו עובד טוב במניעה קשה לשכנע. כשמחסנים ולא רואים את המחלה קשה לשכנע שיש משהו שלא רואים אותו והוא שמונע מחלה ותמותה ושעלת זו דוגמא טובה. אנחנו מחסנים כמניעה וחשוב לחזור על ההמלצה לשמור על הילדים והמבוגרים וללכת להתחסן".

על קריאה זו אנחנו שואלים את ד"ר ברוקס אם מערכת הרפואה עדיין נאלצת להתמודד עם גלי הקונספירציות סביב החיסון כפי שהיה בתקופת הקורונה, והיא משיבה "אין ספק שאנחנו רואים הרבה יותר לא מחוסנים היום מאשר לפני הקורונה, אם כי יש עליה חזרה בחיסונים. לא לרמות שהיו לפני הקורונה אבל יותר טוב ממה שהיה לפני שנה שנתיים. ההשפעות של תקופת הקורונה עדיין ניכרות".