נועם ומתן, זוג אחים למשפחה דתית מחיפה ובוגרי מכינת 'עצם', סיפרו בשיחה עם ערוץ 7 על המורשת המשפחתית, הבחירה בקורס החובלים ותחושת השליחות שהם חווים בעת השירות בחיל הים, זאת ברקע טקס הסיום של חובלי מחזור 147 אמש (ד') בבסיס חיל היום בחיפה.
סא"ל מתן פתח ותיאר את הבית המשותף בו גדלו יחד: "גדלנו במעלות תרשיחא למשפחה חמה ואוהבת. הציונות ואהבת העם והארץ היה ערך ששזור בכל הנקודות בחיים שלנו, ותמיד ידענו שהצבא הוא סמל לציונות וסמל לשליחות. באופן אישי, תמיד ידעתי שאני רוצה להתגייס לתפקיד משמעותי, לתרום למדינה ולנצח ישראל. שנינו למדנו בישיבה התיכונית בנהריה, ולאחריה במכינה הקד"צ ׳עצם׳. לאחר מכן, כאמור, התגייסנו לשירות משמעותי. לאחר התייעצות עם אנשים במכינה לאן ללכת, קורס חובלים עלה כאפשרות לדבר שאנחנו אוהבים, שזה אתגר ושזה מקום שאפשר להשפיע דרכו".
נועם, שסיים כעת את קורס חובלים מחזור 147 הסביר: "כעת לאחר סיום הקורס אני אתחיל תפקיד של חצי שנה כסגן קצין מחלקה בסטי"ל, זה מעין קצין משמרת, זה שמנהל את שגרת ההפעלה של הספינה, ובנוסף אני אהיה גם סגן קצין המחלקה. הסטי"ל מחולק למחלקת מכונה, הגנה, טקטית שאחראית על ניווט וגילוי אוייב, ותקיפה - שאחראית על הנשקים. יעדכנו אותנו עוד שבוע אם אהיה במחלקה הטקטית או בתקיפה".
"הכל מתחיל בחינוך מהבית. שם הבנתי שאני רוצה ללכת לשירות משמעותי, ובנוסף לפקד על אנשים ולהוביל. התלבטתי בהתחלה על קורס טיס, אבל בסוף הלכתי על קורס החובלים בגלל הייחודיות שלו שבסוף הפיקוד הוא ממש על אנשים".
מתן הסביר על הפעילות שלו במסגרת היותו מפקד פלגה 916: "רוב הפעילות המבצעית של חיל הים בדרך כלל חסויה, אנחנו לא נוהגים לדבר עליה. השתתפתי בהרבה מהפעילויות האלה בכל הזירות, גם בזירה הצפונית וגם בדרומית - בהקשר הזה זירת עזה, וגם זירת הים האדום שאלו מרחבים יותר רחוקים. אני יכול כן לספר זה שאני מפקד פלגה 916, אנחנו מונים 24 כלי שיט, כאשר משימתנו העיקרית זה אבטחת הריבונות של הזירה הדרומית - מקו מכמורת ודרומה עד מצרים".
מתן הסביר גם כי: "אנחנו מבצעים בט"ש בו בכל רגע נתון יש לנו 6 ספינות שמבצעות סיור דינמי. הזירה שלנו היא הפעילה ביותר בחיל הים, הודות לחיכוך הגבוה - המקום היחידי שלצה"ל יש בו מפגש ישיר ואין בו גבול ממשי זה בים. המשימות שלנו מתחלקות לשגרה ולחירום. בשגרה - הגנת הנכסים האסטרטגיים כמו שמירה על אסדת הקידוח ׳תמר׳, וכמובן מניעת חדירה של מחבלים לשטחי מדינת ישראל. גם בסוגיית הדייגים העזתיים, כל הזמן יש חתירה של ספינות הדיג לדוג מחוץ לגבולות שהותרו להם".
נועם שסיים כעת את קורס החובלים, ייכנס בקרוב לתפקידו הראשון, אותו מילא גם אחיו הגדול מתן כשסיים את קורס החובלים.
נועם תיאר את מהלך קורס החובלים ואמר: "בגדול הקורס בנוי משנתיים וארבעה חודשים. בהתחלה יש טירונות יחידה, ולאחר מכן שלושה חודשים שלב בסיסי שבו לומדים חוקי ימאות בסיסית. אחר כך יש חצי שנה של שלב מתקדם, שבו לומדים הרבה חומר על כלי השיט, ובו גם שוהים עם הלוחמים ביחד על הכלים עצמם. אחרי זה יש את שלב האקדמיה שבו לומדים תואר במדע המדינה, והשלב הסופי הוא השלב שבו לומדים המון חומר על ספינות הטילים, בעצם הכנה לתפקיד שאני אעשה כעת".
"מבחינת ההכנות שלי לתפקיד, אני יכול להגיד שלאורך כל הקורס מנסים להטמיע בנו ערכים של מצוינות ובסוף זה גם נכנס לראש. אני מרגיש שעברתי תהליך משמעותי ורציני בקורס, שמביא אותי להיות מפקד הרבה יותר טוב עבור החיילים שיהיו לי".
לסיום שני האחים הסבירו על החשיבות הרבה שבגיוס לשירות משמעותי בצה"ל, מתוך המקום שלהם בחיל הים. מתן תיאר תחילה: "יש לי משפט שאני אוהב לצטט של מהטמה גנדי - ׳הדרך הטובה ביותר למצוא את עצמך, זה לאבד את עצמך בשירות אחרים׳. אני מאוד מאוד מאמין שככל שתתן יותר לסביבה שלך, לחברה, למשפחה ולמדינה, ככל שתתמסר יותר לזה, אתה תקבל מזה הרבה יותר. אני ממשיך עד היום לתת את כל כולי וזה עזר לי למצוא את מי שאני, וזו מתנה גדולה. המסר שלי הוא שהנותן הוא בסוף זה שמקבל".
אחריו הסביר נועם וקרא למלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון): "אני אדבר כצוער קורס חובלים - כמלש"ב, מי שרוצה לתרום למדינה ולצד זה גם לממש את עצמו, הקורס הוא מקום שמשלב גם אתגר, גם מקצועיות וגם מצוינות. אין הרבה מקומות כאלה בצה"ל וזו הסיבה שאני כל כך התחברתי לקורס ואני ממליץ עליו למי שמתלבט לאן להתגייס".