חבר הכנסת דן אילוז מהליכוד, יו"ר משותף לשדולת הריבונות על בקעת הירדן, התארח באולפן ערוץ 7 כחלק מהכנס הווירטואלי של ערוץ 7 ותנועת הריבונות במלאת 30 להסכמי אוסלו תחת הכותרת 'מאוסלו לריבונות'.

על קביעתו אותה נשא כבר לפני כחצי שנה ולפיה אם בקדנציה הנוכחית לא תקודם הריבונות תהיה זו בכיה לדורות, הוא אומר שכעת, כאשר לממשלת הימין יש קואליציה תומכת ריבונות בה חברים 64 חברי כנסת, אין את מי להאשים, כהגדרתו, כפי שהיה בעבר, לא כחלון, לא ליבני ולא אהוד ברק שהיו שותפים בעבר לקואליציות תחת הנהגת נתניהו. מאחר וכך "אם לא נקדם את הריבונות בקואליציה הזאת, יש רק גורם אחד שנוכל להאשים אותו והוא הימין הישראלי. לכן זו תהיה בכיה לדורות".

חבר הכנסת אילוז מדגיש את חשיבות החלת הריבונות בהיות מהלך זה בעל כוח לשינוי פניה של ההיסטוריה כולה. "מאז מלחמת ששת הימי כל מה שמדינת ישראל עשתה היה לוותר ולוותר ולוותר בנושא יהודה ושומרון. באוסלו ובגירוש מגוש קטיף היו גם נסיגות, אבל זה לא רק שם, בהצהרות ובהצעות שלנו תמיד אנחנו מציעים משהו והצד השני, הפלשתינים, אומרים לא ואנחנו מציעים עוד והם שוב אומרים לא. את מה שאהוד ברק הציע בקימפ דיויד רבין לעולם לא היה מציע ומה שאולמרט הציע באנפוליס ברק לעולם לא היה מציע. כך היה גלגול ההיסטוריה. אנחנו צריכים להתחיל להחיל ריבונות ולשנות את כיוון ההיסטוריה. במקום לוותר, להחיל".

האם סערת עילת הסבירות והמהומה שקמה בעקבותיה לא נוטעת בו מידה מסוימת של יאוש ואולי תחושה שלא ניתן יהיה באמת לקדם מהלכים גדולים של ממש? "לכאורה אם נקשיב להצהרות הצד השני, ריבונות בבקעת הירדן, אם נתחיל שם, היא בקונצנזוס לאומי חוצה מפלגות ולא אמורה להיות בעיה. יש אולי מי שסובר שצריך לחכות מעט לאמריקאים, אבל על הנושא עצמו יש קונצנזוס".

לזאת מוסיף אילוז את תפיסתו האופטימית בהיותו בן לדור שראה דברים גדולים רבים, כלשונו, וכמי שמכיר בנס הגדול של מדינת ישראל הוא רואה בריבונות אירוע קטן באופן יחסי. "זה צעד חשוב וקריטי למדינת ישראל".

על השדולה שהקים יחד עם חבר הכנסת יוסי טייב מש"ס מספר אילוז וציין כי מדובר בשדולה חוצת מפלגות שלהקמתה חברו גם גורמים מחוץ לכנסת כדוגמת תנועת הריבונות בהובלת יהודית קצובר ונדיה מטר. השדולה מונה כמה עשרות חברים, כולל חברים מהאופוזיציה החשים מחויבות לנושא ובהם חבר הכנסת עודד פורר, חברת הכנסת שרן השכל ואחרים. "אנחנו מאמינים שדווקא בתקופה הזו שבה מדברים על פילוגים הריבונות יכולה להיות משהו שמאחד את עם ישראל".

סוגיית הריבונות על בקעת הירדן מאחדת ומלכדת את כלל תנועת הליכוד. "יתכן שאנשים דנים על התזמון שהוא שאלה טקטית, אבל בהיבט המהותי כולם מאוחדים על ריבונות בבקעת הירדן". השאלות הטקטיות הללו הן שלפי שעה מעכבות בפועל את קידומו של המהלך והשדולה שמה לה למטרה להדגיש את הדחיפות של הנושא וחשיבותו וכדי להשאיר את סוגיית הריבונות על סדר היום המדיני והפוליטי בישראל.

שאלה אותה שומע חבר הכנסת אילוז לא מעט היא שאלת המגעים עם סעודיה שיתכן ויחייבו את נתניהו להודיע שעם כל חשיבות נושא הריבונות יש להניח אותו לפי שעה בהקפאה על מנת לקדם את מגעי הנורמליזציה עם סעודיה. עם זאת, לטעמו של אילוז, מדובר במציאות הפוכה. "ככל שאנחנו יותר בטוחים באחיזה שלנו על ארץ ישראל, יותר בטוחים בזכויות שלנו ובריבונות, כך הסיכוי לשלום עם סעודיה גדול יותר. כך היה בהיסטוריה. ככל שהיינו יותר בטוחים כך התפתחו יותר אופציות לשלום", הוא אומר וקובע כי ללא האמונה בריבונות שדחקה את סוגיית המדינה הפלשתינית התחזקו המהלכים שהובילו בסופו של יום להסכמי אברהם.

אילוז מספר על קשרים שהוא והשדולה מקיימים עם חברי קונגרס אמריקאיים, וקידום הריבונות מול חברים בקונגרס יהיה חלק משמעותי מהביקור הקרוב שלו בארה"ב. בעיניו הכנת השטח לריבונות כוללת הכשרת לבבות באירופה ובארה"ב משום שפוליטיקאים רבים בישראל בוחנים את מעשיהם ומהלכיהם לפי הצפי לתגובות מעבר לים.