כנס "דת ועיר"
כנס "דת ועיר"צילום: זליגמן שחף תקשורת

אנו נמצאים באחת התקופות הסבוכות שידעה החברה הישראלית. השנה החולפת עוררה מחדש, ובמלוא העוצמה, את הדיון הציבורי על מאפייניה היהודיים והדמוקרטיים של המדינה.

גלי המחאה פתחו דיון מחודש בסוגיית יחסי הדת המדינה והקהילה, והציבו סימן שאלה משמעותי - האם ישנו עדיין סיכוי לחיים משותפים?

חברי כנסת, ראשי ערים, רבנים ואישי ציבור השתתפו בכנס השנתי "דת ועיר" של תנועת נאמני תורה ועבודה, קולך וארגון עתים במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט. הכנס עסק השנה בשאלות הבוערות שיונחו על שולחנם של ראשי הרשויות ואלו המבקשים להיבחר בבחירות הקרובות.

אסף בנמלך, יו"ר נאמני תורה ועבודה: "אנחנו בעידן של ביטחון עצמי וחוסר היסוס. להיות ממלכתי זה להזדהות ולהפנים את הערכים של השותפים שלך עד כדי כך שאתה לא לוקח אותם לקצה. הכנס הזה עוסק בדת ועיר, להבדיל מדת ומדינה, ברגע שמגיעים לדבר על הדברים במישור היומיומי והפרקטי שבו חייבים למצוא איזון ולחיות יחד, אז אולי יחזור ההיסוס".

שאול פרבר יו"ר עתים: " אנחנו בעתים עובדים קשה לנסות להפוך את הממסד הדתי ליותר קשוב ויותר מכבד, ולצערי בשנה האחרונה אנחנו מרגישים שהממסד הדתי מעמיק את השסע. אנחנו נותנים בשורה לטווח הארוך. יש לנו עוד כברת דרך, אנחנו צריכים להיות גאים ולשוחח, ולהיות בקריאה להגיע לשיתופי פעולה."

בחלק הראשון של הכנס התקיימו דיונים בהשתתפות חברי כנסת וראשי רשויות מקומיות.

חה"כ מרב מיכאלי (העבודה) וישראל גל, ראש עיריית קריית אונו שוחחו על ההפרדה במרחב הציבורי. ישראל גל: "אנחנו מאבדים את הממלכתיות. ההגמוניה נאבדת בכמות ובחלוקת המשאבים. אנחנו כראשי רשויות צריכים לתת לכולם. כשיושבים ביחד מבינים את הצורך של האחר. כשחברי המועצה החרדים יושבים בוועדה ומאשרים את התקציב הם מאשרים גם תחב"צ בשבת בעיר." מיכאלי גם דיברה על הפרדה מגדרית במרחב הציבורי ואמרה "הגרעינים המשיחיים היו תמיד, הכסף העצום עכשיו מאפשר להם לפעול את פעולתם האגרסיבית, להשתלט על הפהרסיה ולהחליט על אופיה של ישראל. הפרדה צריכה להיות מחוץ לחוק, אין הבדל בין הפרדה מגדרית לגזעית".

חה"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי) שוחח עם גבי גאון, ראש מועצת מזכרת בתיה על הצורך בהסכמה וסמכות בענייני דת ומדינה בתוך השלטון המקומי. גבי גאון: "כשנוח להם נותנים לנו ברשויות לנהל את הכל, חינוך, בריאות. אבל בנושאים "ברומו של עולם" כמו תחומי דת ומדינה אנחנו לא מספיק טובים בשבילם".
כהנא הוסיף: "בדבר אחד הממשלה מצליחה - להרחיק אנשים מהיהדות הממשלה נשלטת עי הגורמים הכי קיצוניים. נתניהו אחוז בגרונו על ידי סמוטריץ׳ ובן גביר במדיניות, ובידי החרדים בנושאי דת ומדינה. רוב הציבור היה רוצה לראות את הדברים אחרת. הממשלה הקודמת עמדה על שני הקצוות והתפרקה והממשלה הזו עומדת על קצה אחד וסופה להתפרק."

חה"כ פנינה תמנו שאטה (המחנה הממלכתי) בדיון עם גלית שאול, ראש מועצת עמק חפר על כח נשי בשלטון המקומי. גלית שאול: "אני נגד הפרדה במרחב הציבורי. בעבר אנשים דתיים היו יכולים לראות את הילדות שלהן רוקדות ושרות והיום לא יכולים. בואו נחזיר את הסטטוס קוו ונחזיר את הקווים האדומים. מנדלבליט קבע את הקווים האדומים וצריך להיצמד אליהם. במועצה הדתית שלי יש חצי גברים וחצי נשים. הדבר בראשון שעשיתי כראש מועצמה היה לפתוח מקווה. שירותי הדת זה חלק מהחיים שלנו".

ח"כ פנינה תמנו שטה תומכת בהפרדה בתפילה במרחב הציבורי בתל אביב במהלך תפילות יום הכיפורים: "מנהיגים מקומיים אמורים לעשות את האיזונים. אני נגד הדרה באופן מוחלט. אבל לא נגד הפרדה של נשים דתיות שרוצות בכך. המרחב הציבורי שייך גם לדתיים".

ח"כ דן אילוז (הליכוד) שוחח עם אמיר כוכבי, ראש עיריית הוד השרון. אמיר כוכבי: "יש דברים שאני רואה כראש עיר שהציבור עוד לא רואה. הם (בממשלה) עושים מה שהם רוצים. זאת שלילת הכח של השלטון המקומי בכל דבר, לפקח על החלטות, וזה קורה בכל רובד בחיים שלנו. השלטון המקומי צולע כי אנחנו תלויים בתקציבים של הממשלה."
ח"כ דן: "אני מאמין בליברליזם קלאסי ופחות בכח ריכוזי בממשלות. אני מאמין בביזור כח עד לאזרח הקטן או לקהילות ועיריות. כרגע אי אפשר למנות רבנים כי המצב הקיים לא מאפשר, יש הרבה משרות של רבנים ברשויות מקומיות שנותרות בלי איוש. אמרתי לרוטמן שהתיקון והאיזון נעשה בכיוון הלא נכון אני חושב שצריך לתת יותר כח לקהילות."

בחלקו השני של הכנס התקיימו שולחנות עגולים, בהם דנו בסוגיות שונות. בשולחנות העגולים השתתפו נציגי משרדי ממשלה, נציגי הרבנות הראשית, ראשי מועצות דתיות, מועמדים בבחירות ואנשי אקדמיה.