חברת Meta ו-Storyfile שיתפו פעולה עם אונסק"ו, הקונגרס היהודי העולמי וועידת התביעות ופיתחו את "תגידי לי, אינגה" (Tell Me, Inge) - יישום המאפשר שיחה אינטראקטיבית במציאות מדומה מבוססת בינה מלאכותית, שמפיחה חיים בזיכרונותיה של ניצולת השואה אינגה אורבכר.

היישום מספר את סיפורה ומעלה את זיכרונותיה של אינגה אורבכר, ששרדה את גטו טרזינשטט כילדה בת שבע. זהו כלי חינוכי ראשון מסוגו, במציאות מדומה (VR) ובמציאות מורחבת (XR), שפותח באמצעות טכנולוגיות AI והנפשות תלת-מימד ידניות. הוא מאפשר לצופים לקחת חלק במסע אישי ועמוק בחייה של אורבכר, וגם להשתתף ישירות בשיחה עם אינגה ולשאול אותה שאלות. הכלי הושק לראשונה הלילה, ניתן להורדה בחינם באנגלית ובגרמנית, והוא זמין לשימוש הקהל הרחב (מעל לגיל 13) באמצעות קסדת VR, במחשב או במכשיר נייד.

אינגה אורבכר אמרה בהתרגשות: "כולנו רוצים להישאר בחיים לנצח. החיים שלי הם נס, וזו חובתי להמשיך ולספר את הסיפור שלי. המשאלה שלי היא שכל ילד יגדל בשלום, ושלא יסבול רעב או מדעות קדומות. אני לא טובה עם טכנולוגיה, אבל אני בהחלט אוהבת רעיונות חדשים, ואנחנו חיים בעידן אחר כיום. ילדים לומדים בצורה שונה מהאופן שבו אני למדתי, וזה חייב להיעשות עם טכנולוגיה כיום. לכן, צריך לעשות את זה מעניין - ולעשות את זה טוב. צריך ללמד את הדור הצעיר את הדברים החשובים, בקול שלהם, ובעזרת הטכנולוגיה שהם רוצים ללמוד ממנה".

ניק קלג, נשיא ליחסים בינלאומיים ב-Meta, הוסיף: "מיזם זה הוא דוגמה מצוינת לאופן שבו טכנולוגיות סוחפות יכולות לעזור בבניית אמפתיה, ולעודד אנשים לחשוב על חינוך ועל זיכרון השואה. זו הזדמנות ייחודית לאנשים ברחבי העולם להתחבר להיסטוריה, ללמוד מהעבר, ולבנות עתיד אמפתי יותר".

סטפן סמית', מנכ"ל StoryFile, ציין כי "עדויות מגיעות בצורות רבות. זו העדות של אינגה: המילים שלה, חייה, הזיכרון שלה. הטכנולוגיה צריכה תמיד לשרת את האנושות, לא להיפך. השיחה האינטראקטיבית הזו מעודדת תלמידים צעירים לשאול יותר שאלות, לפגוש אותה פנים אל פנים ולשקוע בעולם של מילים ותמונות. יחד עם השותפים שלנו, אונסק"ו והקונגרס היהודי העולמי, אנחנו מקווים שצעירים בכל העולם ילמדו וישכילו מכל מה שיש לאינגה להעביר הלאה ולהנציח".

נשיא הקונגרס היהודי העולמי, רון לאודר, ציין כי "ההשקעה של Meta בפיתוח הכלי החינוכי והחדשני הזה תסייע לנו להבטיח שלאנשים ברחבי העולם תהיה גישה רחבה למידע מדויק על השואה. אנו, בקונגרס היהודי העולמי, מצפים לעבוד עם השותפים שלנו בפרויקט הזה ועם קהילות יהודיות כדי ש'תגידי לי, אינגה...' יוכל להפוך למרכיב ליבה של תכניות לימודים לגבי לשואה בבתי ספר ובאוניברסיטאות ברחבי העולם".

נשיא ועידת התביעות גדעון טיילור הדגיש: "זהו הציווי המוסרי שלנו להבטיח שלדורות הבאים תהיה גישה ללקחי השואה. כדי לעשות זאת, עלינו להיות פתוחים לרעיונות חדשים ולשימוש בטכנולוגיות חדשות. יצירת כלים חינוכיים כאלה היא צעד קריטי ומשמעותי במאבק נגד הכחשת השואה, האנטישמיות, חוסר הסובלנות והשנאה. אנחנו גאים לספק תכנית לימודים תואמת לפרויקט זה כדי לאפשר למורים להביא את אינגה וסיפורה לכיתה, באמצעות מציאות מדומה".

דבורה ליפשטדט השליחה המיוחדת של ארצות הברית למאבק באנטישמיות סיכמה: "זוהי תזכורת מפכחת שהדור הנוכחי יהיה האחרון לשמוע ניצולים מספרים את חוויותיהם בגוף ראשון. עיוות והכחשת שואה, וביטויים של אנטישמיות, למרבה הצער נמצאים בעלייה - דבר המדגיש את החשיבות של טכנולוגיה חדשנית כמו ׳תגיד לי, אינגה...׳ שתשמור על סיפוריהם של השורדים בחיים, ולא רק בספרי הלימוד".