
בראיון לערוץ 7 מתייחס פרופ' זוהר שגב, מומחה למדיניות האמריקאית במזרח התיכון איש אוניברסיטת חיפה, לאינטרסים האמריקאיים הנוגעים להסכם הנרקם בין ישראל לסעודיה, ובעקבות כך גם למערך הלחצים הצפוי להיות מופעל מצד הממשל בוושינגטון על ממשלת ישראל.
את דבריו פותח פרופ' שגב ומדגיש כי על ישראל להיכנס לפרופורציה היסטורית וגם אם יש מי שנדמה לו שהכול סובב סביב ישראל, הרי שהמציאות היא שמאז ראשית המעורבות האמריקאית במזרח התיכון, בשנות העשרים של המאה הקודמת, ערב הסעודית היא זו שנמצאת במוקד תשומת הלב של ארה"ב.
בראש ובראשונה ממקדת ארה"ב את תשומת ליבה בסעודיה בשל היותה יצרנית הנפט הגדולה בעולם, זו שהנפט שלה הוא הנגיש ביותר והאיכותי ביותר. לכך מצטרפת משמעותה הרבה של ערב הסעודית בעולם המוסלמי. שני פרמטרים אלה מציבים את סעודיה במקום משמעותי ומוביל ביחסיה של ארה"ב למזרח התיכון, וזאת על אף מה שנראה בשנים האחרונות כהיחלשות מסוימת ביחסיה של ארה"ב עם סעודיה.
פרופ' שגב מעיר ומציין כי אמנם ארה"ב חוללה מהפך בתחום ייצור הנפט, מהפך שבו הפכה ארה"ב ליצואנית נפט, כך שלמעשה אינה זקוקה לערב הסעודית לתצרוכת הנפט שלה עצמה, אך מאחר ומדובר במעצמה עולמית שראייתה גלובלית היא בוחנת את הדברים על פי ההשלכות הכוללות על העולם, ומאידך מדיניותה של ערב הסעודית בתחום הנפט ומחירי הנפט חשובים מאוד בעיניה ויש לה אינטרס מאוד משמעותי בכך.
"האינטרס העליון של ארה"ב במזרח התיכון במאה השנים האחרונות הוא להגיע למקסימום שקט ולשיתוף פעולה אזורי, שחיוניים מבחינתם לא רק למזרח התיכון אלא לרווחת העולם כולו. המשמעות של הסכם משולש של ארה"ב ערב הסעודית וישראל הוא ברור בהקשר הזה", אומר שגב ומציין גם את האינטרס הפוליטי האמריקאי המתקרב לנוכח מערכת הבחירות שכבר החלה ולהסכם כזה צפויה להיות השפעה על מעמדו של ביידן בהיבט זה.
"מדובר במרקם וצריך לזכור שלא הכול סובב רק סביבנו. צריך לראות את הפרספקטיבה הרחבה. האינטרסים האמריקאיים בסעודיה הם מובנים, שורשיים ועמוקים היסטורית, לא פחות מאשר השותפות בין ארה"ב לישראל, ובמובנים מסוימים גם יותר. זאת למרות הכתף הקרה של הממשל האמריקאי כלפי ערב הסעודית בגלל זכויות אדם ובגלל שיתוף הפעולה הסעודי עם ברית המועצות וסין. למרות זאת האינטרסים האמריקאיים שם הם מאוד עמוקים". לכך מוסיף פרופ' שגב את ההידוק המסוים בקשרים בין סעודיה לאיראן שגם הוא מטריד את הממשל בוושינגטון.
"במשך שנים ארה"ב מנסה לייצר מערכת של בריתות אזוריות ושיתופי פעולה אזוריים שיקדמו את מי שלתפיסתם נחשב כגורמים מתונים בעולם המוסלמי בכלל ובמזרח התיכון בפרט ויוכלו לשתף איתה פעולה כדי לייצר סדר עולמי על פי השקפת עולם אמריקאית. לכן הדברים מטרידים את ארה"ב. הגדולה של ההסכם הזה הוא שישראל, שאיתגרה את הניסיון האמריקאי לשתף פעולה עם העולם המוסלמי, הופכת לחלק מהמהלך הזה, במידה וההסכם ייצא לפועל. זה אחד הטריגרים המשמעותיים ביותר בהסכם הזה".
לנוכח כל אלה שאלנו את פרופ' שגב אם צפויים לחצים מדיניים משמעותיים מצידה של ארה"ב על ממשלת ישראל, ועל כך הוא משיב בחיוב. "בהחלט ניתן לצפות למערך לחצים כזה. ההיסטוריה מראה שהרבה פעמים כשהממשלים חשבו שהאינטרס האמריקאי גובר על שיתוף הפעולה עם ישראל הם הפעילו לחצים סמויים וגלויים על מדינת ישראל כדי שהמדינית שלה תתאים לאינטרס האמריקאי במזרח התיכון".
להערכתו של פרופ' שגב "גם ממשלת ישראל יודעת שמערך לחצים כזה יופעל. ברור שישראל תצטרך לשלם מחיר גם בנושא שיתוף הפעולה האסטרטגי בין ארה"ב לערב הסעודית וגם לגבי הזירה הפלשתינאית. בשני הכיוונים האלה צפוי מערך לחצים מאוד משמעותי", והדבר יכול בהחלט להוביל גם לשינוי פניה הפוליטיים של ממשלת ישראל במידה ויוחלט להחליף כמה מהמפלגות החברות בקואליציה באחרות.
"אנחנו צריכים לזכור שהיו אירועים היסטוריים שבהם ארה"ב הפעילה מערך לחצים אדיר על ממשלת ישראל כדי שתשנה את מדיניותה, וניתן לצפות שזה יקרה שוב. הברית האסטרטגית בין ארה"ב לישראל אינה תופעת טבע. מדור במערך אינטרסים שמשתנה לפי הנסיבות".