
זו השנה השישית בה נפתחת תוכנית בית המדרש בלימודי התואר השני במכללת הרצוג. התוכנית מהווה מקום מפגש עבור קבוצה קטנה ואיכותית של ר"מים ומורים לגמרא, הנפגשת אחת לשבוע ללימוד משותף וחוויתי. המורים שומעים שיעורים בעיון ממרצים אורחים - מלמדי גמרא מובילים מישיבות שונות, ונחשפים למגוון שיטות וגישות בלימוד הגמרא המקובלות היום בעולם התורני.
הרב ד"ר נעם סמט, ראש בית המדרש מאמין שהמפתח להצלחה בחיבור התלמידים לגמרא, תלוי בראש ובראשונה בתהליך שהר"מ עובר בעצמו. "בבית המדרש נפגשת חבורה של ר"מים ממקומות שונים ללימוד משותף" אומר הרב נעם, "מטרתו של בית המדרש שלנו להתחדש ולחדש - להתחדש כלומדים, במפגש עם התורה מחדש, ולחדש בדרכי הוראתה לתלמידים שלנו. אנחנו נפגשים עם רבנים, מרצים ומלמדים בתחומי דרכי הדעת בגמרא, החיבור העמוק שלנו לתורה. הגישות והשאלות שעולות בעקבות המפגשים האלו נפתחות בבית המדרש, ומתוכם אנחנו רוצים לחזור ולחדש, לבוא אל הכיתה עמוקים יותר, מכוונים יותר ומחודדים יותר".
ד"ר גלעד לנדאו, שותף בהובלת בית המדרש, מוביל את ההתחדשות בתחום הפדגוגי והתאמתו ללימודי הגמרא. "התזוזה של עולם החינוך למקום ששם את התהליך הלימודי של התלמיד במרכז, מתאים מאד לדרך המסורתית של לימוד הגמרא בחברותות. גם הפדגוגיה החדשה העוסקת בלמידה שיתופית, ולמידה מבוססת פרוייקטים (PBL) יכולה להתרחש באופן מיטבי בתוך מרחב לימודי בית מדרשי, השונה משיעור פרונטלי. החיבור בין העולמות יכול לתרום לנו כלים עדכניים ומדוייקים שיאפשרו להניע את התלמידים לסקרנות, לרכישת מיומנויות באופן שיטתי וליצירתיות". ד"ר לנדאו מוסיף ומפרט "היתרון בתוכנית בית המדרש, שאנו לא רק לומדים כלים מבחוץ. לכל אחד ישנה הזדמנות להתנסות בדרכים ובכלים בתוך החבורה, לקבל ממנה משוב ולהתקדם. נוצרים כאן דברים חדשים".
בשנה זו נוסף לבית המדרש אשכול חדש בשיתוף פעולה עם בית המדרש למורים 'עז לישראל', ללימוד והוראת התנ"ך לאור חז"ל. במסגרת התוכנית לתואר שני, יוכלו המורים ללמוד עם הרב מנחם שחור, מייסד ומוביל 'עוז לישראל' ולהעמיק בהיבטים אלו: כיצד חז"ל למדו את התנ"ך ואיך ניתן ליישם זאת בהוראה. "אנו מנסים להבין, כיצד בנו חז"ל את ראיית העומק שלהם מתוך פשט הכתובים", מפרט הרב מנחם "כיצד מהוות מימרות האמוראים סיכומי עומק של תכני הפרק, ובאיזה אופן הם תרגמו תובנות אלו לאמירות מוסריות והלכתיות". כדי להבהיר את חשיבות העניין מוסיף הרב מנחם "העיון בסוגיות אלו מצריך לא פחות עומק מסוגיות הלכתיות והוא מוליד פנים חדשות גם בהוראת התנ"ך שלנו וגם בהוראת הגמרא".
הרב נעם סמט מבקש להדגיש עוד דבר חשוב "מעבר לתכנים ולכלים החשובים, אחד הדברים המאפיינים את התוכנית הוא היחס האישי והליווי העוטף שניתן לתלמידים עד הפרטים הקטנים ביותר. הדבר בא לידי גם בתחום שכר הלימוד, הן בסיוע בקבלת מלגות משרד החינוך וארגוני המורים, והן בחיבור למלגות לימודים מיוחדות ומשמעותיות מאד, הייעודיות למשתתפי התוכנית המתאימים".
***
תוכנית בית המדרש בתואר שני של מכללת הרצוג, מציעה לרמ"ים ומורים להצטרף לחבורה קטנה ואיכותית, הנפגשת בימי שלישי בשעות אחה"צ בירושלים, למפגש חי עם רבנים ומלמדים בתחומי דרכי הדעת בגמרא. התוכנית עוסקת בשאלות היסוד של לימוד גמרא ודרכי לימודה, ובשילוב של כלים מהפדגוגיה החדשה בהוראתה בכיתה.