המנטורית הישראלית מיכל אושמן שהגיעה לפסגות מקצועיות ועבדה בתפקידים בכירים בחברות ענק כמו 'פייסבוק' וטיק-טוק' מוציאה ספר חדש 'האומץ לפחד בדרך להצלחה' (בהוצאת 'ידיעות ספרים') שמביא את גישתה ליצירת חיים מלאי שמחה ומשמעות בחיבור לחסידות ולספר התניא.

אושמן התארחה באולפן ערוץ 7 ופתחה צוהר להתנהלות חברות הענק בהן עבדה והדברים שלמדה במהלך העבודה וסייעו בתהליך הצמיחה שלו.

"אני חושבת שהחברות האלה, פייסבוק, טיק-טוק, סנאפצ'אט ואחרות מנסות לעשות משהו בעולם - כל אחת במיקוד שלה וזה לא פשוט. הייתה תקופה בפייסבוק, שכל מה שעניין זה המוצר, לייצר קהילות, לחבר את העולם, אבל היתה פחות התמקדות במשמעויות הנוספות. אני חושבת שבשנים האחרונות יש חשיבה מה נכון לעשות עבור ציבורים שונים, אנשים שונים, קהילות שונות", מספרת אושמן.

היא מוסיפה, "מרק צוקרברג רצה לגרום לעולם להיות קטן יותר - משמע שנצליח להתקרב לאנשים בצורה יותר קלה. למצוא אנשים שמאמינים או מתעניינים בדברים דומים לנו - ולא משנה איפה הם בעולם. בתחושה האישית שלי, זו הייתה חוויה שיש ארגון שבמהותו רוצה לייצר ערך מוסף חיובי לעולם. זה ארגון שרוצה לפרוץ דרך אבל גם ליצור את הערך המוסף עבור האנשים".

כשעברה לעבוד ב'טיק-טוק' חוותה חוויה מכוננת מבחינתה לגבי אותו ערך מוסף. "הצטרפתי לטיק טוק בזמן הקורונה. אני חושבת ש-90% מהאנשים מעולם לא פגשו אחד את השני אבל עדיין הצליחו לפתח תרבות ארגונית. אחד הדברים שאנשים מאוד רוצים זה למצוא משהו משותף עם האדם שמולנו. לי היה רגע מהפנט כשהתלבטתי אם להצטרף לטיק טוק, והבוס שלי בסין שאל אותי 'מה את קוראת?' ועניתי לו 'אני קוראת ספר על אגו - מהפרספקטיבה היהודית והחסידות'. נתתי לו את הספר והוא חייך וסיפר שהוא גם קורא ספר על אגו רק מפרספקטיבה סינית-פילוסופית. פשוט התחברנו. זו פעם ראשונה שראיתי אותו מביע רגשות מולי".

מאחורי חזות של חיים מושלמים, התמודדה אושמן עם חרדות ופחדים שלא נתנו לה מנוח. תפקידו של אביה כחוקר מקרי מוות וכפתולוג הראשי של ישראל חשף אותה מגיל צעיר לפשע ולאלימות, ותרחישי אימה רדפו אותה לכל מקום. מלאת חשש וחרדה היא חיפשה נחמה וריפוי בפסיכותרפיה הקונבנציונלית, ואף התמחתה בעצמה בתחומי הפסיכולוגיה למיניהם, אך מצאה את עצמה לכודה במבוך ללא ריפוי וללא הקלה. רגע לפני שהתייאשה הזדמן לה להאזין להרצאה על ספר שמעולם לא הכירה - התניא.

"מצאתי את החסידות דרך הרשתות החברתיות. לפני כעשור עשיתי גוגל, בתקופה שהייתי בה מבחינה רגשית במקום לא כל כך טוב עם עצמי, וחיפשתי תשובות. ראיתי שאני לא מקבלת תשובות על ספת הפסיכולוג או בדרכים אחרות וכתבתי בגוגל את המלים חרדה, פחד, שמחה, משמעות, והוספתי את המילה יהדות. תוצאת החיפוש בגוגל הובילה אותי לפרופסורית לפסיכולוגיה. יצרתי קשר והיא הפנתה אותי לשיעור תניא והשאר - היסטוריה".

אושמן מודה שהופתעה והתרגשה מגילוי החוכמה והרעיונות שהסתתרו בין דפי ספר התניא. השיטתיות, הרגישות והכלים המעשיים שהוצעו בו כבשו את לבה ונתנו מנוח לנפשה בזירות חייה השונות כאם, כרעיה וכמנהלת בכירה בעולם הטכנולוגיה והמדיה החברתית. היא העמיקה בתכנים וברעיונות שגילתה ועיבדה את העצות הגלומות בהם לכדי משנה סדורה ומודרנית.

"אני רוצה לנרמל את החרדה והפחד. יש אנשים שמפחדים להצליח ולצמוח. מפחדים מהכוח של עצמם. יש גם הרבה אנשים, שאני הייתי אחת מהם, שמפחדים מהיום יום, מקבלת החלטות. לא ישנתי יותר משלוש שעות, רוב שנות חיי, כי הייתי בודקת בהתחלה שההורים שלי נושמים, ואחר כך בדקתי שהילדים שלי נושמים. מי שמכיר חרדה, מי שחווה חרדה, יודע שזו תחושה שפשוט את מרגישה כבולה בשלשלאות. לפעמים זה הכי לא רציונלי בעולם. אני מאוד אוהבת שגבורה ביהדות היא התגברות על היצר הפנימי. זה לא משהו חיצוני וזה לא להיות 'וונדר וומן'. לפעמים צריך אומץ לפחד כי אנחנו יודעים שאנחנו הולכים למקום חשוב ומשמעותי עבורנו".

לדבריה, "אחד הדברים שאני אוהבת ללמוד בחסידות זו הדרך להתמודד עם חרדה או פחדים באופן שבו נעשה משהו עבור מישהו אחר. לפעמים אדם צריך לראות מישהו מולו שמאמין בו יותר ממה שהוא מאמין בעצמו ולפעמים הניצוץ הזה, ובהקשר שלנו הניצוץ האלוקי הנשמתי, יכול לעשות שינוי אדיר".

"חשוב לי לקחת את הרעיונות המרתקים של החסידות ושל התניא ולהביא אותם לרלוונטיות יומיומית. יש עמוד בספר שנקרא 'אימון עצמי' וציטטתי את אלברט איינשטיין שאמר 'אם לא תשנה דבר - דבר לא ישתנה'. אנחנו לא יכולים לצפות לראות שינוי בחיים שלנו אם אנחנו לא מפשילים שרוולים, לפעמים קצת מזיעים, לפעמים לא מרגישים נוח בכיסא - אבל עושים ופורצים את הגבולות שלנו. כשאני משתמשת במילה 'הצלחה' בספר זו לא הצלחה של משהו שאת יכולה דווקא להתפאר בה אלא הצלחה פנימית של שבירת המחסומים הפנימיים", היא מסכמת.