
חבר הכנסת דני דנון, שגרירינו באו"ם בעבר ומי שכיהן במספר תפקידים בממשלת ישראל בהם גם סגן שר הביטחון, מתייחס בראיון לערוץ 7 לאתגר הצבאי וההסברתי בפניו עומדת מדינת ישראל בימים הקשים הללו.
בהתייחס למה שנראה כהזדהות בינלאומית כוללת עם מאבקה של ישראל בטרור, שאלנו את חבר הכנסת דנון אם הדברים שונים מכפי שהיה באירועים קשים קודמים ולטעמו התשובה חיובית בהחלט. "ההתנהלות הברברית של מחבלי החמאס והתמונות קשות מגיעות לכל בית בעולם ויוצרות רגשי אהדה לישראל, ולכן אנחנו רואים לא רק תמיכה כללית במדינת ישראל אלא תמיכה גם בפעולה תקיפה של מדינת ישראל ונכונות לעמוד לצידנו".
"כמו שאנחנו לא צפינו מתקפה ברברית כזו, כך גם בעולם לא צפו זאת. תמיד הסתכלו עלינו כאל החזקים שפוגעים באחרים, ופתאום הם מבינים שמולנו אויב אכזר שרוצח נשים וילדים, חוטף אותם לתוך עזה ולכן הרגש הבסיסי הוא לטובתנו. אנחנו צריכים להבין שזה לא יהיה לאורך זמן. כשנתקוף ביממות הקרובות יהיו תמונות קשות גם מהצד השני וידברו על איזון מזויף ויהיו קריאות להפסקת אש וצעדים הומניטאריים. אנחנו צריכים להבין שאנחנו בקרב על חיינו ולכן אנחנו צריכים להתאכזר לאויבינו".
כאשר חלון הזמנים קצר, מה הן היכולות המבצעיות שטרם הופעלו ויהוו קפיצת מדרגה של ממש במענה הישראלי? "כרגע אנחנו בשלב ההיערכות. עדיין לא הכנו באויב במלוא עוצמתנו, מלבד התקפות אוויריות שהן מוגבלות ביכולות שלהן לגבות מחיר. הן גורמות נזק ברכוש אבל מבחינת מחיר בחיי מחבלים היכולת היא מוגבלת. אנחנו נערכים למהלך הרבה יותר משמעותי. צריך להבין את גודל השעה ולחתור להכרעה. זה נושא משמעותי. אם לא תהיה הכרעה נתעורר בעוד מספר שנים עם יכולות דומות של חמאס וראינו מה הם מסוגלים לעשות".
על משמעות המונח הכרעה אומר דנון: "הכרעה היא הכנעה של ארגון החמאס, חיסול ראשי הארגון, התשתית שלו ומעצר של כל מי שמזוהה עם הארגון וניקיון של רצועת עזה מנוכחות חמאס. אין מנוס מכך".
באשר לשאלת היום שאחרי ומי יטול לידיו את האחריות על הרצועה, והשאלה אם בכלל סוגיה זו צריכה להעסיק אותנו במהלך ימי הלחימה, אומר דנון כי מדובר בשאלה ש"צריך לדבר על זה, אבל לא זו צריכה להיות הסיבה שלא חותרים להכרעה. כבר שנים מדברים איתנו על כך שאין מי שיחליף, אבל כרגע לא עוסקים בכך. כשארה"ב נלחמה באל קעידה או בדאעש לא שקלו מי יחליף אותם אלא נלחמו כדי לחסל את האויב. זה מה שאנחנו צריכים לעשות היום. לחסל את האויב נקודה ולאחר מכן אפשר יהיה לדבר על היום שאחרי, הרשות, מצרים או מיליון ואחד רעיונות שקיימים. כעת אנחנו יודעים שנוכחות חמאס ברצועת עזה מהווה סכנה קיומית למדינת ישראל. מדובר בפגיעה שפגעה ביכולת ההרתעה שלנו והיא יכולה להקים עלינו אויבים נוספים".
האם הגישה הזו תוכל להוביל את הממשלה גם אם תוקם ממשלת אחדות, כאשר ספק אם דרישה שכזו לחיסולו המוחלט של חמאס תואמת גם את עמדותיו של בני גנץ? "אני יודע לומר מה נכון למדינת ישראל. לפני כעשור כסגן שר ביטחון התעמתתי עם ראש הממשלה בנושא הזה ואף פוטרתי מתפקידי כי הגישה שלי הייתה שאנחנו צריכים לדבר על היכולות של האויב ולא על הביצוע שלהם, וברגע שהם אוגרים יכולת קטלנית היא תופעל בסוף נגדנו, וזה המצב כיום. אם רק נפגע בחמאס ונשאיר אותם פעילים באזורים מסוימים ברצועה הם יאספו כוח מחדש במימון איראני ויקומו עלינו. לכן נושא ההכרעה משמעותי ודורש אורך רוח מהעם, אבל העם הצבא תומכים במהלך הזה".
האם הכרעה שכזו מחייבת כניסה קרקעית לרצועה? דנון מעדיף שלא לפרט את דרכי הפעולה של הצבא, אך מבהיר כי "כשניתן את הוראה הצבא יידע להביא תוצאה. הגישה היא כמה שפחות לסכן חיי אדם, להפעיל יכולות משמעותיות שפחות יסכנו חיי אדם, אבל בתפיסת הצבא המטרה היא להגן על העם בישראל ולא לאפשר את הטבח הזה. אני מתראיין מאות ראיונות ברשתות הזרות ומה שעברנו הוא טבח. מאז השואה לא הוציאו יהודים מבתיהם וירו בראשיהם וזה קורה במדינה יהודית ריבונית שחוגגת 75 שנות עצמאות. כל מהלך שלא יוביל להכרעה רק ידחה את העימות הבא שיהיה קשה וכואב יותר".