מביאים למנוחות את ההרוגים
מביאים למנוחות את ההרוגיםOren Ben Hakoon/Flash90

המלחמה השוררת בימים אלה בארץ כולה, ובאזור הדרום בפרט מעוררת, ללא ספק, מתח רב ורגשות כואבים בקרב כל אזרחי המדינה. כיצד ניתן להקל ולו במעט על הכאב, הצער והמצוקה שאופפים אותנו בימים קשים אלה?

ראשית, יש להבין כי במצב הבלתי אפשרי שאנו נתונים בו, כל רגש ותגובה שעולים הם טבעיים ונורמליים. אם בימים כתיקונם אנו בדרך כלל רגועים ומתפקדים ביעילות, יש סיכוי טוב, שבשבוע האחרון אנו חווים דכדוך, דאגה, עצבנות, כעס ואולי פחד ואימה שמשפיעים לרעה על תפקודנו ועל התקשורת שלנו עם האנשים סביבנו.

חשוב לדעת שמצב זה אינו מעיד על חולשה או "התפרקות", אלא על כך שאנו יצורים אנושיים שמגיבים באופן טבעי ונורמלי למצב שהוא בלתי נורמלי. יחד עם זאת, חשוב שננקוט צעדים כדי להקל על פחדינו ונרתום את הכוחות והמשאבים העומדים לרשותנו, כדי להתמודד ביעילות עם המצב.

במצב לחץ ומשבר אנו נוטים לשכוח שיש לנו כוחות ויכולות התמודדות. לכן, חשוב שנבדוק מהן האסטרטגיות שבהן השתמשנו במצבים קשים בעבר, ועד כמה תרמה כל אחת מהן להתמודדות שלנו. חשוב שנשלוף מארגז הכלים שלנו את הכלים והאסטרטגיות ששירתו אותנו בהצלחה בעבר. חשוב לעשות זאת לא רק למען עצמנו, אלא אף למען ילדינו.

ילדינו, בעיקר הרכים שבהם, מתבוננים בתגובות שלנו ומסיקים מהן עד כמה המצב חמור. לכן, חשוב שנתעשת ונפעיל את האסטרטגיות שלנו כדי לנהוג בשלווה, שום שכל ויעילות.

באופן כללי, קיימות שתי קבוצות של אסטרטגיות התמודדות: התמודדות ממוקדת במצב והתמודדות ממוקדת ברגשות שלנו כלפי המצב.

התמודדות ממוקדת במצב כוללת פעולות שאנו יכולים לעשות כדי להפחית את הסיכוי להפגע. למשל, לארגן את המרחבים המוגנים, לוודא שאנו יודעים לאן הולכים ומה עושים כשמופעלת אזעקה, ובעיקר, להימנע משיטוט באזורי סכנה. לשם כך, חשוב לעקוב אחר ההנחיות הניתנות בתקשורת ולמלא אחריהן. מילוי אחר ההוראות משפר בעשרות אחוזים את סיכויינו לצאת בשלום ממצבים מסוכנים.

הקבוצה השנייה - התמודדות ממוקדת ברגשות כלפי המצב, אינה מפחיתה את הסיכוי להיפגע, אולם היא נותנת לנו תחושה של שליטה במצב, ומפחיתה מתח וחרדה. לדוגמה, ניתן לעודד את הילדים לשיר, לכתוב, לצייר או לבצע כל פעילות יצירתית אחרת בשעה שהם נמצאים במרחבים המוגנים. זו אסטרטגיה יעילה מאד להפחתת מתח, והיא מסייעת לילדים לעבור שעות קשות מבלי לחוות חרדה. כמו כן, כדאי לשוחח עם הילדים על המצב, לאפשר להם להביע את רגשותיהם, לתת לגיטימציה לכל רגש שעולה, ובעיקר, לא להסס לומר שגם אתם חוששים, ושזה בסדר, אינכם מפחדים מהפחד, אלא עושים מה שאפשר כדי להתגבר עליו.

כמבוגרים חשוב שנקפיד על פעילות גופנית, תזונה בריאה, שינה ותרגילי נשימה. אנו נוטים להזניח פעולות אלה בזמנים קשים, דבר שעלול להזיק לא רק לבריאותנו אלא אף לרווחתנו הנפשית.

נאמר "לא טוב היות האדם לבדו", עיקרון זה תקף תמיד, ועל אחת כמה וכמה בזמנים קשים. חשוב שלא נתכנס בתוך עצמנו, אלא נשהה במחיצת אנשים אהובים, נתעניין בשלומם, נקשיב להם, נגיש להם סיוע במידת הצורך, ונשתף אותם ברגשות שלנו.

התנדבות למען הקהילה אף היא תורמת לחוסן שלנו משום שהיא מעניקה תחושת ערך, משמעות ושליטה, נוסף על העובדה שהיא מועילה לנתרמים ומחזקת את חוסננו הלאומי.

ובעיקר חשוב שנזכור שכל מצב, גם הקשה ביותר, הוא זמני וחולף, ולכן כדאי לנסות לחייך. אין כמו חיוך חם כדי לקרב לבבות ולגרש את הפחד.

ד"ר רינת חלאבי היא מרצה לחינוך ולפסיכולוגיה מכללת תלפיות