
העיתונאי לשעבר ראובן קפלן, כיום בעל משרד יחסי ציבור, מכיר את אתגרי התקשורת משני עברי המתרס, ומזהיר מחשיפת מידע צבאי סודי במרוצת משדרי החדשות והפרשנויות בטלוויזיה, שידורים המועברים בשידור חי וללא בקרת צנזורה.
את עיקר החשש שלו ממקד קפלן מפרשנויותיהם של אלופים במיל' ובכירים אחרים במערכת הביטחון שלטעמו שוכחים שכל מילה שלהם נשמעת על ידי האויב. "יש גם פרשנים שהיו בעבר אלופים בצבא, יש גם סגני רמטכ"לים או סתם אנשים שמקושרים היטב ומקבלים מידעים סודיים ולא יודעים שהמידע שהם מספרים אותו סודי ומספרים אותו לכל העולם ואשתו", אומר קפלן בראיון לערוץ 7.
"אני בטוח שהחמאס, החיזבאללה והאיראנים ואחרים שמים איש משלהם על אמצעי התקשורת שלנו לאורך היממה ופשוט ממלאים דו"חות מודיעין עם המידע שמפרסמים כאן העיתונאים בתקשורת,, הוא אומר ומציג דוגמא לדבריו: "היום אחד הפרשנים סיפר בתכנית בוקר שבגלל שחמאס נחשף לתכניות של צה"ל הצבא נאלץ לשנות תכניות. אני יודע על מה הוא מתבסס כי אני יודע מאיפה המידע הזה הגיע, אבל למה צריך לספר אותו? יכול להיות שאכן חמאס יודע, יכול להיות שהוא לקח חלק מהתכניות, אבל הוא לא חייב לדעת שמדובר בכל התכניות ושנשנה תכניות בעקבות כך".
"דוגמא אחרת, אחד מסגני הרמטכ"לים (לשעבר) התראיין ותיאר איך הצבא ייכנס לרצועת עזה בשלבים השונים, מה בהתחלה ומה בהמשך, איך הכוח ייבנה. אני לא מבין למה לספר את זה. אני מבין את התחרות התקשורתית ואת הרייטינג, אבל הגיע הזמן שהצנזור יקבע שלא ישודרו שידורים ישירים, אלא בפער של חמש דקות שבהן הדברים ייבדקו על ידי הצנזור ואם יש משהו בעייתי וסודי יצנזרו אותו. לא יקרה כלום אם נקבל את המידע חמש דקות מאוחר מדי".
"מובן שאם יש אזעקות הן ישודרו בשידור חי, אבל אם יש פרשנות לא נורא אם נחכה לכך חמש דקות", אומר קפלן ואנחנו מזכירים את האירוע בו וועדת הבחירות החליטה להשהות שידור נאום של ראש ממשלה על מנת שהדברים לא יגלשו לתעמולה, ונאומו שודר באיחור של דקה או שתיים, מה שבהחלט יכול להוות תקדים מתבקש במצב חירום החמור פי כמה בשל הסיכון הביטחוני שבהפצת הדברים.
קפלן מציין כי החשש שלו מגיע גם מאנשי צבא המצויים בשטח, והוא מספר: "אני מכיר אנשים בצבא בתפקידים שונים, הם חשופים לכל מיני מידעים והם אומרים לי שבטלוויזיה וברדיו מספרים סודות. מסתבר שאין מי שיסתום להם את הפה. אני עובד עם התקשורת, הייתי עיתונאי, ואני יודע מה זו תחרות אבל יש כאן מדינה וחיילים שהמידע הזה יכול לסכן אותם, אז צריך לחשוב שאמנם אתה אלוף או בעל ידע ואולי אתה גם מקבל על כך שכר, אבל צריך לחשוב קודם על המדינה והחיילים ורק אחר כך על הרייטינג ועל הרצון שיזמינו אותי שוב כי אני מספר דברים מעניינים".
מוסיף קפלן ומציין כי גם דובר צה"ל לוקה לעיתים בחשיפה מיותרת של מידע. כמי שמתכתב עם עיתונאים צבאיים כשהוא מזהה אירועים חריגים הוא תהה מדוע יש צורך לציין ליד האות י' המציין שם של טייס שמתראיין בפנים מטושטשות גם את תפקידו בטייסת. מדוע לא די לציין שהוא טייס. זאת מעבר לכך שטשטוש הפנים פעמים רבות אינו כראוי. "למה לעזור לאויב?", הוא שואל.
"בנושא החטופים חיכו שהם יהיו בידיים ישראליות וזה מצוין, אבל הבעיה היא בפרשנים שפעם היו חשופים למידע כבעלי תפקידים בצה"ל ובמל"ל, והיום הם לא מבינים שמה שהם יודעים כעת ומספרים הם מספרים לא בישיבת מטכ"ל אלא בפני האויב".