פרופ' אמיר ירון
פרופ' אמיר ירוןצילום: Avshalom Sassoni/Flash90

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, החליט אחר הצהריים (שני) להותיר את הריבית במשק ללא שינוי ברמה של 4.75%.

הבנק קיבל את ההחלטה למרות קריאות שנשמעו עם תחילת הלחימה להוריד את הריבית, כדי להקל על תשלומי המשכנתא וההלוואות של הציבור.

ירון ציין כי "למלחמה השלכות כלכליות שונות. אבקש להדגיש שהכלכלה הישראלית איתנה".

אחד ההסברים של בנק ישראל למהלך הוא רצון למנוע היחלשות נוספת של השקל אל מול הדולר שהתחזק משמעותית מאז תחילת המלחמה.

לפני שבוע, הכריז בנק ישראל כי בכוונתו למכור מט"ח בהיקף של עד 30 מיליארד דולר, כדי להגן על שער החליפין של הדולר - שנסחר בשלישי שעבר בשווי של כ-3.99 שקלים. מדובר בשיא של שמונה שנים. לבנק ישראל יתרות מט"ח בשווי של 203 מיליארד דולר, שמטרתן לממן את פעילות המשק בעת חירום.

בסוף השבוע שעבר חברת דירוג האשראי מודי'ס הצטרפה לחברת הדירוג פיץ' והודיעה גם היא על "מעקב הורדת דירוג", עקב המלחמה בין ישראל לחמאס.

משמעות ההודעות היא שהחברות יעקבו באופן תדיר אחר ההתפתחויות הביטחוניות באזור, ובחצי השנה הקרובה עלולות להוריד את הדירוג.

יוסי אלקובי נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה מתח ביקורת על ההחלטה. "הותרת הריבית ללא שינוי ע"י נגיד בנק ישראל, היא מעשה מקומם שמעיד יותר מכל על ניתוק מוחלט מהמתרחש בשטח. בשעה שהתותחים רועמים ותנאי המשק משתנים לרעה נוכח הלוחמה, מחוייב בנק ישראל לכל הפחות להפחתה של הריבית, נוכח ההאטה החריפה בפעילות הכלכלית במשק. הצורך המיידי בגיוס הון בחלק ניכר מהעסקים הקטנים והבינוניים בתקופה זו על מנת להמשיך את קיומם לצד נסיגה דרסטית בצריכה הפרטית, עלולים לגרום לעסקים אלה ליפול לתהומות שאין מהם חזור".