ד"ר כרמית פריש
ד"ר כרמית פרישצילום: באדיבות המצלם

אנחנו נמצאים כעת בתקופה קשה, כואבת ומורכבת שצפויה להתמשך חודשים ארוכים. לכן, למען חוזקו של העם המופלא שלנו חשוב לחזור לתפקוד כמה שיותר טוב.

לשם כך מצורפים טיפים שיעזרו לכם לנחות אט אט לשגרה מלאה ככל הניתן.

1. לשמור על זמנים דומים לזמני שגרה - קימה, ארוחות, מקלחת, השכבה. בניהם תכננו יומית פעילויות שאפשריות לכם - זמני משחק בתוך הבית ואם אפשר בחוץ, עזרה במשימות פשוטות כמו קילוף ירקות, מציאת זוגות גרביים.

2. לו"ז כעוגן עבור הילדים - אם ילדיכם בגילאים הרכים מומלץ לשבת ולצייר איתם ולהמחיש את הפעילויות השונות על ידי ציורים. לו"ז יומי מסודר מהווה עוגן עבורם ומחזק את החוסן ותחושת הביטחון.

3. לחלק את זמני המשחק - לזמן שבו הילדים משחקים במרחב משפחתי בנוכחותם, אבל אתם לא חלק מהמשחק, אלא מתפעלים דברים אחרים שחשובים לכם.

4. על אף הקושי המשיכו למנן זמני מסך- יותר משעתיים מצטברות ביום מזיקות מאוד לילדים ועל השקט המדומה גם אם התכנים מותאמים לגילם. את השקט התעשייתי שהרווחנו כהורים, אנחנו משלמים בריבית דריבית בשאר שעות היום.

5. קיימו פעילות פיזית שמשפיעה לטובה על נפש הילדים ועל יכולותיהם הקוגנטיביות - אפשר לקיים פעילויות תנועה מהנות גם בבית, כמו קליעה למטרה מסל ניירות וגרביים מגולגלות, באולינג מבקבוקים, "גשר לאמיצים" מחבל או שרוך, "אבנים מחליקות" מקופסאות שימורים, ומנהרה "סודית" מכיסאות ששמיכה פרושה עליהם.

6. אל תחכו שילדכם הצעירים ייזמו - כדי שלא יתפזרו, בגיל הרך ובמיוחד בזמני דחק הילדים זקוקים לליווי ותמיכה. הוציאו להם 2-3 אפשרויות שיוכלו לבחור מהם, עזרו להם להתחיל.

7. חברה תורמת מאוד לבריאות - דאגו בעצמכם לשוחח ולהסתמך על קרובים שעושים לכם טוב וגם על אנשי מקצוע בעת צורך. נסו להפגיש ילדי גן עם חברים שגרים בקרבת מקום, אפשרו לילדי בית הספר להיפגש עם חבריהם גם בזום, אם המרחק לא מאפשר קרבה פיזית בעת צורך.

8. זהירות מרעב- דאגו לארוחות ולארוחות ביניים בזמנים שהילדים שלכם רגילים אליהם. המנעו מרעב ומעייפות שמשפיעים לרעה על מצב הרוח ועל היכולת להתמודד עם תסכול ודאגות.

9. דאגו לעצמכם - אתם הכי חשובים לבריאות הנפשית של ילדיכם. כשאתם עסוקים בעשייה חיובית, הילדים שלכם מרגישים רגועים ובטוחים יותר. דאגו לאכול בריא ומסודר, סננו קבוצות ווטסאפ שמחלישות את רוחכם. נסו לחזור לפיסות של תפקוד שמשמעותי לכם, הפחיתו בהדרגה את הגישה באתרי חדשות. עסקו בתחביבים שעושים לכם טוב - גינון, צפיה בסרטים, סריגה, מקרמה, או כל דבר אחר.

ד"ר כרמית פריש היא מרפאה בעיסוק ומרצה בחוגים לגיל הרך וחינוך מיוחד באקדמית שאנן בחיפה