![עזה](https://a7.org/files/pictures/781x439/1137421.jpg)
דובר צה"ל תא"ל דניאל הגרי דיווח ביום ראשון בחגיגיות, כי "אחרי ביתור הרצועה, יש עכשיו עזה דרום ועזה צפון".
אני לא יודע עד כמה דובר צה"ל, או בכלל מפקדי צה"ל, מכירים את ההיסטוריה של ההתיישבות היהודית ברצועה אחרי מלחמת ששת הימים, אבל זו בדיוק היתה תפיסת הביטחון שהובילה להקמת היישובים – ביתור הרצועה.
זה היה אחרי שצה"ל הצליח להדביר, במלחמה עיקשת, את הטרור הערבי ברצועה בתחילת שנות השבעים של המאה הקודמת. הקו המוביל במחשבה על התיישבות ברצועה היה אחד: לשבור את הרצף הערבי ברצועה על ידי הקמת יישובים יהודיים. את המגמה הזו דימו להכנסת 'אצבעות' יהודיות לתוך הרצועה, כדי לשבור את הרצף הערבי. ההצעה הסופית, שעברה כמה גלגולים, דיברה על חמש אצבעות התיישבות יהודית בחבל עזה.
האצבע הראשונה היתה הקמת גוש התיישבות בצפון רצועת עזה, שם הוקמו לימים היישובים אלי-סיני ניסנית ודוגית. הוא נועד למתוח את ההתיישבות היהודית שמדרום לאשקלון עד לפרברי בית-חנון ועזה. אחרי הסכם אוסלו קיבל האיזור הזה את השם המדוייק 'התוחמת הצפונית'. בשבועיים האחרונים צה"ל שולט באיזור הזה שליטה מלאה.
האצבע השנייה – נצרים. גוש זה, שלבסוף לא היה ממש 'גוש' אלא יישוב אחד, אבל במקור היה אמור לכלול מספר יישובים, נועד לחצוץ את רצף היישובים הערבים בין עזה לדיר אל-בלאח.
האצבע השלישית היתה גוש יישובים שנועד לחצוץ בין דיר אל-בלאח וחאן-יונס. לימים הוקמו ב'אצבע' הזו היישובים קטיף, נצר-חזני, וגני-טל, שאליהם מצטרפת גם כפר-דרום, שהוקמה סמוך למקום בו עמד הקיבוץ הדתי עוד לפני מלחמת העצמאות, כהחזרת עטרה ליושנה.
האצבע הרביעית היתה גוש יישובים שנועד לחצוץ בין חאן-יונס ורפיח. כאן הוקמו לימים היישובים גן-אור, גדיד, בדולח, בני עצמון, מורג, פאת שדה ורפיח-ים.
בדיוק באמצע הדרך בין שני יישובים אלו הוקם אחרי הנסיגה מסיני במסגרת הסכם השלום עם מצרים, מרכז איזורי גדול, נווה-דקלים, שאיחד את שני גושי ההתיישבות הללו לגוש יישובים גדול אחד, הוא גוש-קטיף.
האצבע החמישית, שנקטעה ראשונה, היתה פתחת רפיח (חבל ימית), שנועדה ליצור חיץ התיישבותי בין רצועת עזה וצפון סיני.
האיש שדחף יותר מכל לביצוע התוכנית היה אלוף פיקוד הדרום אריק שרון – זה שכראש ממשלה הרס את ההתיישבות היהודית בחבל עזה.
ההיאחזות הראשונה שהוקמה במסגרת תוכנית האצבעות, בחג פורים תשל"ב, היתה נצרים (כפר דרום שקדמה לה הוקמה, כאמור, במסגרת חידושו של יישוב יהודי שהיה במקום וחרב בתש"ח). כוחות צה"ל שביתרו השבוע את רצועת עזה, עשו זאת בנצרים – בדיוק על פי התפיסה הביטחונית משנות השבעים. רק שבמקום יישוב יהודי היה שם בשנים האחרונות לונה פארק שבחסותו נורו רקטות מתוך קיני שיגור בתוך האדמה.
אז אולי בכל זאת יש היגיון בחידוש ההתיישבות ברצועה – ולו רק מסיבה ביטחונית?