מנהל לשכת העיתונות הממשלתית ניצן חן מגיב בראיון לערוץ 7 לתחקיר לפיו צלמים של סוכנויות ידיעות וכלי תקשורת אמריקניים הצטרפו למחבלי חמאס שביצעו את הטבח בעוטף עזה.
"אם הם ידעו על הטבח זה חמור ביותר ומנוגד לכל כללי אתיקה עיתונאית אוניברסלית. גם התירוצים שאני שומע עכשיו, שהם היו בנגלה השנייה אחרי שהגדר נפרצה ולא בנגלה הראשונה, לא מורידים מהחומרה. לתעד ולצלם אירוע זוועה שהוא פשע, לינץ' באישה, טנק שרוף, זה דבר שבלתי ניתן לתפיסה גם לצלם שרוצה סקופ בכל מחיר. אני מתפלא על מערכות התקשורת הבינלאומיות הגדולות. מילא על ארבעת הצלמים העזתיים המקומיים בטוח שהם לא מל"ו צדיקים. אבל כלי התקשורת, AP, רויטרס, CNN, ניו יורק טיימס, זה מטורף", אומר חן.
הוא מציין כי "באירועים דומים בעבר, למשל מול דאעש, CNN הוציאה כללי אתיקה שאומרים שאסור לשדר תמונות של עריפות ראשים כי זה משחק לטובת הטרור. אנחנו טוענים שחמאס זה דאעש וכלי התקשורת הללו עוצמים עיניים ונתלים בכל מיני תירוצים. בעיני זה מאוד חמור. ביקשתי הבהרות מראשי המערכות האלה ולא נעבור על כך לסדר היום".
עם זאת אין כוונה ישראלית לשבור את הכלים מול אותם כלי תקשורת וסוכנויות ידיעות. "מדובר בכלי תקשורת משמעותיים שקובעים נרטיב בעולם, אבל בהחלט נדרוש הבהרות ושיפיקו לקחים להמשך המלחמה. הם לא יכולים להיתלות בצלמים מקומיים ולעורר סערות תקשורתיות בכל העולם הקשורות למדינת ישראל מבלי שהם חקרו, דרשו, ועמדו באמות מידה עיתונאיות אוניברסליות".
חן מספר על פעילות ההסברה של לשכת העיתונות הממשלתית בקרב הכתבים הזרים. "נכון להיום 2,450 עיתונאים זרים הגיעו לסיורים שלע"מ מארגנת, לא כולל ההקרנות של סרטון הזוועה. זה קרב יומיומי כדי שהם יישארו בצד של יישובי העוטף ולא יתמכו בצד העזתי, שהכתבות שלהם יתמקדו בצד הישראלי. זה לא קל ובהתחלה זה היה פשוט יותר כי אנחנו היינו דוד ולא גוליית. אחרי חודש הם הולכים לסקר את הצד העזתי כי שם יש יותר נפגעים - והאתגר שלנו הוא להשאיר אותם לצידנו, לצלם מפונים, את משפחות החטופים. להשאיר את המיקוד בצד הישראלי".
"להקרנות שלע"מ ארגנה יחד עם דובר צה"ל לסרטון הזוועות הגיעו כ-250 עיתונאים זרים. השתדלנו שיגיעו נציגים מכלי תקשורת גדולים שהם לאו דווקא בצד שלנו. התקשורת מחולקת ל-10 אחוזים תומכי ישראל, 10 אחוזים תומכי חמאס ו-80 אחוז שהם אפטיים למצב ורוצים כתבה מוצלחת שבסופו של דבר תביא להם בונוס. מאל ג'זירה כמעט ולא הגיעו, אבל כן באו עיתונאים שבדרך כלל עוינים לישראל, ולדעתי היה לסרטון אפקט מאוד משמעותי עליהם".
גם הביקורים של כלי תקשורת זרים ביישובי העוטף שנפגעו - חשובים מאוד. "אתה רואה את הכתבים באים לניר עוז, לבארי ולמקומות אחרים בעוטף, והם נאלצים להתמודד עם העובדה שאין כאן משוואה אמיתית. הם מבינים שחמאס ביצע זוועות ב-7 באוקטובר והם מתמודדים עם הדעות הקדומות שהיו להם לפני כן. בינתיים רוב כלי התקשורת מסקרים בצורה הוגנת והתפקיד שלנו הוא להאכיל אותם בכפית בחומרים - להראות להם את הזוועות, משפחות החטופים והשיקום - ולדרוש סיקור אובייקטיבי והגון".
כלי תקשורת שעד היום לא מגדיר את חמאס כארגון טרור הוא ערוץ ה-BBC הבריטי. "אני חושב שה-BBC חרג מכללי האתיקה ולא בפעם הראשונה. לא סתם הם נאלצו להחליף את הצוות כאן כבר שלוש או ארבע פעמים. הם מנסים קצת למזער נזקים. גם בפעמים הקודמות טיפלנו בכתבים של BBC ובעבר הם נאלצו להתנצל. עברו הימים שישראל תרים דגל לבן כשמבאישים את ריחה ופוגעים בתדמיתה. על כל כתבה או פוסט נדרוש התנצלות".