לוחמים בעזה
לוחמים בעזהצילום: דובר צה"ל

סטודנטים רבים מיהרו בקיץ האחרון לחתום על חוזי שכירות לקראת שנת הלימודים ולא שיערו שישראל תיקלע למלחמה.

בינתיים פתיחת הלימודים האקדמיים נדחתה, סטודנטים רבים יצאו למילואים ואחרים הלכו לעבוד או נשארו בבית הוריהם. אלא שהחוזים על הדירות נותרו בעינן והסטודנטים ממשיכים לשלם עליהן - למרות שעדיין לא ברור מתי ובאיזו מתכונת תיפתח השנת האקדמית.

לא מעט מכללות, ביניהן גם אלו המוגדרות "מכללות ציבוריות", עדיין דורשות מהסטודנטים שנמצאים במילואים לשלם להן דמי מגורים במעונות. כך, חברת סולל בונה שאחראית על המעונות במכללת HIT ובאקדמית תל אביב יפו, הסכימה רק לדחות את מועד התשלומים, אך דרשה כמעט את מלוא התשלום על השנה כולה.

ד', סטודנט ממכללת HIT בחולון סיפר, "אני במילואים מתחילת המלחמה. עוד לא דרכתי בדירה ועדיין מחייבים אותי בתשלום על המגורים. פנינו מספר פעמים למכללה ולחברה האחראית, סולל בונה, אבל הם לא מוכנים לתת פטור. עכשיו הודיעו לנו שיתנו הנחה של 1000 שקל, אבל זה לא מכסה אפילו חצי חודש, ומי יודע כמה זמן המצב הזה יימשך."

עקב הלחצים הכלכליים, רבים פנו לפתרונות ביניים, כמו סאבלט - השכרה של הדירה לתקופה קצרת מועד לדייר משנה. אך הדבר לא כל כך פשוט. אניה, סטודנטית שנה א' בבצלאל לתקשורת חזותית שנקראה למילואים, סיפרה לנו כי "מתחילת המלחמה אני מנסה למצוא שוכר לסאבלט ואפילו שהורדתי מחיר, אף אחד לא מעוניין. זה מתסכל מאוד, כי רוב הקבוצות מלאות באנשים כמוני שמחפשים לסאבלט דירות".

היא מוסיפה כי אינה יכולה לבטל את החוזה שלה לגמר - מחשש שלא תמצא דירה בשובה מן המילואים - ובלית ברירה משלמת אלפי שקלים על דירה שאינה מתגוררת בה. "אם אצא מהחוזה עכשיו יהיה קשה למצוא מחליפה וגם אתקע אחרי זה באותו מצב שהייתי בו לפני הלימודים - לחץ לגבי מקום המגורים. בינתיים אני המון בטלפון בנוגע לסאבלט וזה פוגע גם בשירות שלי. לפעמים אני אפילו צריכה לבקש לצאת מהבסיס בשביל לטפל בדירה".

האוניברסיטאות הציבוריות ניסו להתחשב במצבם של הסטודנטים ובאוניברסיטאות בר-אילן, הטכניון, חיפה, בן גוריון ותל אביב העניקו מענקים שנעים בין 1,000 ל-6,000 שקלים למשרתי המילואים, וחלקם אף העניקו להם פטור מתשלום שכר דירה למעונות.

עם זאת, ההערכות הן שרק כ-30 אחוזים מהסטודנטים נקראו לשירות מילואים. מ' מבר אילן שלא גויס למילואים משיקולי כוח אדם של צה"ל, מספר כי חזר להורים, מכיוון שאין לו מה לעשות במעונות בזמן שלא מתקיימים בהם לימודים.

את המפתח לחדרו לא לקח כי השנה טרם החלה - אבל אלקטרה נדלן, האחראית על תפעול המעונות בקמפוס, לא מחזירה את כספו ואפילו לא מציעה הנחה, נכון לכתיבת שורות אלו.

מ', סטודנט לשנה ב' באוניברסיטה העברית בגבעת רם, מספר שתיכנן לממן את התואר בעזרת ההורים ומחסכונות - "מלכתחילה התכנון התבסס על חסכונות, מקווה שהבעיה לא תיווצר בצד השני - בסוף התואר שכעת התארך".

מאוניברסיטת בר אילן נמסר: "המעונות, הספריות והמעבדות פתוחים כרגיל וכוללים גם מרחבים מוגנים. אין שום בעיה לגור בהם ויש רבים שבחרו בזה וקיבלו מפתח. במידה ויש דייר שמשלם אבל לא קיבל מפתח, הוא מוזמן לפנות לסגל, שיטפל מיד. באשר למימון - האוניברסיטה לא קיבלה שום פיצוי או שיפוי מהמדינה ותשלום השכ"ד של המילואימניקים נעשה מתקציבה. לכל דייר במעונות יש חוזה אישי מול חברת אלקטרה נדלן ולנו כאוניברסיטה אין אפשרות לבטל אותו. יש להם תמיד אפשרות להכניס שוכרים במקומם כפי שנעשה לו היו שוכרים דירה בחוץ".

מקבוצת שיכון ובינוי, בנוגע למעונות במכללות HIT והאקדמית תל אביב יפו, נמסר: "רשימת הזכאים לדיור במעונות המכללה נקבעת על ידי המכללה ומועברת אל סולל בונה להמשך רישום וקליטה של הסטודנטים המתגוררים במעונות. לנוכח המצב סולל בונה גיבשה בשיתוף עם המכללה מספר פתרונות לדיירי המעונות בתקופת מלחמת חרבות ברזל".