המבצע של גולני נגד גדוד החמאס
המבצע של גולני נגד גדוד החמאסצילום: דובר צה"ל

ד"ר עדי שורץ, עמית מכון ׳משגב׳ לביטחון לאומי ולאסטרטגיה ציונית, וממחברי הספר "מלחמת זכות השיבה", מתאר בשיחה עם ערוץ 7 את המנגנון שנקרא אונר"א, מדוע יש לבטלו בסיום המלחמה ומה אומרים דיני המלחמה בסוגיית החטופים והשבויים שבידי חמאס, הן האזרחים והן החיילים.

"ראשית, אונר"א זו סוכנות האו"ם לרווחה וסעד של הפליטים הפלסטיניים. הסוכנות הוקמה בסוף מלחמת השחרור, ב-1949, כאשר באמת היו פליטים פלסטיניים, משמע אנשים שעזבו את הבתים שלהם וחיו באוהלים והיה צורך לתת להם שמיכות, אוכל וכן הלאה. הכוונה של הסוכנות הזו במקור הייתה לאורך של שנה וחצי בלבד, כאשר הכוונה היא לשקם לאט לאט את האנשים האלה כדי שיוכלו לחזור לחייהם במידה זו או אחרת".

"הכוונה המקורית של סוכנות אונר"א היתה לשקם את הפליטים במקומות בהם הם הגיעו. אבל מהר מאוד התברר לאונר"א שאין הסכמה בינם לבין המדינות המארחות והפלסטינים - הם לא רוצים להשתקם שם. העולם הערבי כולו, וגם הפלסטינים עצמם מהרגע הראשון חלמו שהם יחזרו לבתים שלהם ביפו, רמלה וכן הלאה. חשוב להבין את הרקע שאומר שאונר"א מלכתכילה הייתה אמורה להיות סוכנות לשיקום פליטים, מי שהכשיל אותה היו הפלסטינים והעולם הערבי, ובפועל הסוכנות נהפכה לסוכנות להנצחת פליטים. במובן הזה אפשר לומר שהפרוייקט נכשל".

אז מה זה למעשה ׳מחנה פליטים׳ פלסטיני היום, ב-2023?

"עד היום יש לך את שכם ואת מחנה הפליטים בשכם, ואי אפשר להבדיל ביניהם. למה? מחנות הפליטים היום כמעט בכל מקום במזרח התיכון נראים כמו השכונות הרגילות של שכם. זהו לא מחנה פליטים, אלא זה פשוט מאוד שתעודת הפליט נהפכה לכלי פוליטי של ׳אני רוצה לחזור לבית של האבא והסבא שלי ביפו, רמלה וכן הלאה׳. הפלסטינים באמת מאמינים שכל ארץ ישראל שלהם, ושנית שאם הם ירצו ומתי שהם ירצו, הם צריכים לקבל את הזכות לחזור לבית שלהם. מבחינתם מדינת ישראל היא דבר זמני, שאם רק יחזיקו הפלסטינים מספיק זמן, הם יעיפו אותנו מפה".

האם יש סנכרון או שיתוף פעולה בין אונר"א לצלב האדום בהקשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני?

"צריך להפריד. לאונר"א יש מנדט מאוד ספציפי - הפלסטינים. הוא מתעסק בפליטות הפלסטינית. הצלב האדום הוא ארגון אחר לגמרי, פועל בכל העולם והמטרה שלו היא להיות ארגון הומניטרי, כאשר באחד מסעיפיו מופיע שכאשר יש שבויי מלחמה, המעצמות הגדירו חוקי משחק בסיסיים למלחמה. שכל צד במלחמות מתחייב ששבויים יהיו במקומות מסויימים, יביאו להם אוכל וכו׳, ושהצלב האדום יוכל לבקר אותם. הארגון הוא נייטרלי וכזה שדואג רק לרווחה".

"בהקשר שלנו, המקום שבו הארגון רלוונטי הוא לעניין השבויים והחטופים. צריך לומר - כל הצלב האדום והאמנות של האו"ם מתייחסים רק לשבויים חיילים, לא לאזרחים. בשום מקום אסור לקחת מהבית אזרחים, נשים וילדים. זהו פשע מלחמה. מה שישראל מבקשת הוא שיתנו לאזרחים את אותו יחס מבחינת הצלב האדום כמו שנותנים בדיני המלחמה לחיילים. ישראל רוצה להפעיל לחץ על הצלב האדום, שבתורו יפעיל לחץ על חמאס".

איך הצלב האדום יכול בכלל לסייע לנו אם ככה?

"אנחנו צריכים את המידע המלא על החטופים. הרי מאיפה אנחנו יודעים שאכן ישנם 240 חטופים? הצלב האדום היה צריך עוד מההתחלה לקבל רשימה מינימלית של האנשים, מצבם, מי צריך תרופות ואוכל. עם השנים נוצרה אווירה מאוד אנטי ישראלית ופרו-פלסטינית, בדרך כלל כל הארגונים הללו - הצלב האדום, אונר"א וארגון הבריאות העולמי, באופן אוטומטי כמעט עויינים מאוד את ישראל ומזוהים עם הצד הפלסטיני. לא תמיד מתוך בקיאות, אלא כהנחת עבודה שכזו".

כיצד מדינת ישראל צריכה לפעול לשיטתך, על מנת למצות את דרך הפעולה הזו ולהשיג מידע הכרחי אודות מצב החטופים?

"לפי מה שאני יודע ומה שפורסם, גם רה"מ נתניהו וגם שר החוץ אלי כהן פנו בתביעה ליו"ר הצלב האדום בז׳נבה כדי להפעיל את הכוח שלהם. אני מבין שהצלב האדום לא יוצא מגדרו כדי לעזור לישראל במובן הזה. אנחנו גם מבינים שחמאס הוא לא מדינה רגילה שמשחקת בחוקים של הדין הבין לאומי. עד היום לא הייתה פגישה של הצלב האדום עם החטופים".

"אני חושב שכן אפשר להתאמץ יותר במובן הזה, שיש לו השלכות מדיניות רחבות. הרי חמאס בקשר עם קטאר ומצרים, אז אפשר יותר לנסות ולייצר מנופי לחץ בדמות מאמץ מדיני ודיפלומטי, ולתבוע את הזכות הזו. גם לנו יש דרישות, לא רק לחמאס. וזה לא רק כל הסיפור של בתי חולים בעזה והחששות ממשבר הומניטרי, אלא גם מה ישראל דורשת מהעזתיים, מהאו"ם והעולם".

לסיום אמר: "בוא נגיד שבאמת אנחנו נצליח בנטרול היכולות הצבאיות והשלטוניות של החמאס, אז אם ככה אסור בשום פנים ואופן שבעזה אונר"א תמשיך לפעול. אסור שימשיכו את עניין מחנות הפליטים. אסור להמשיך עם זה. זו גם הזדמנות לבטל את הסיפור של אונר"א בעזה מבחינת היום שאחרי הלחימה. אם הם רוצים שהעולם יעזור להם לבנות את החיים שלהם דרך תרומה לבתי חולים ובתי ספר, סבבה. אם הם רוצים להמשיך לספר לילדים שלהם על הבית שאליו יחזרו בשטחי מדינת ישראל, אז את זה אנחנו לא יכולים להמשיך ולאפשר".