ישראל אייכלר
ישראל אייכלרצילום: דני שם טוב\דוברות הכנסת

ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר קיימה דיון בנושא שיפוי מעסיקים בגין הפרשות פנסיוניות של עובדים שגויסו למילואים.

כיום, משפה הביטוח הלאומי את מעסיק שעובדו גויס למילואים בגובה שכרו ברוטו של העובד. השיפוי אינו כולל את התנאים הסוציאליים המשולמים לעובד, בהם הפרשות פנסיניות, גמל, פיצויי פיטורין, קרן השתלמות, ימי חופשה, הבראה, מחלה ועוד.

על פי נתונים שהוצגו היום בדיון, גובה ההפרשות הסוציאליות עומד על 22%-36% משכרו של העובד. על פי יוזמי הדיון, בשל מצב החירום, שהביא עמו גיוס רחב וממושך של אנשי מילואים, קיים חשש לנזק רב ואף קריסה של חברות ומעסיקים שרבים מעובדיהם משרתים במילואים.

בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר: "זעקת המעסיקים עלתה כאן בוועדה כבר בדיונים קודמים. פנינו למשרדי העבודה, האוצר והביטחון, כדי לבחון שימוש בסעיף קיים בחוק הביטוח הלאומי המאפשר שיפוי חלקי או מלא של מעסיקים בגין ההפרשות הפנסיוניות המשולמות לעובד שמשרת במילואים. אנחנו כאן כדי לשמוע את הצרכים וההתייחסות של משרדי הממשלה לפתרון".

ח"כ אתי עטייה הוסיפה: "כינסנו את הדיון בעקבות פנייתם של איגודים וגורמים נוספים רבים במשק. הבעיה קיימת בענפים רבים, בהם לדוגמא ענף האבטחה, שבו מועסקים 100,000 עובדים, שכרגע לפחות 20% מהם גויסו למילואים, נמצאים בחזית ומסכנים את חייהם. קיים כרגע מחסור גדול ומאידך יש ביקוש רב למאבטח חמוש. חברות רבות עלולות לקרוס אם לא ימצא פתרון".

ח"כ נעמה לזימי הבהירה כי "כשאנחנו מגייסים חיילי מילואים, המהווים כ-70% מהצבא שלנו, אנחנו צריכים לתת גם את כל המעטפת הסוציאלית.

ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשייינים הוסיף כי "אנחנו תומכים ונותנים גב למשרתי המילואים. פתחנו חמ"ל שבו אנחנו מסייעים למעסיקים ומתוך 60,000 עובדים שגויסו, הוגשו פחות מ-1,000 בקשות להחזרה של עובדים חיוניים. אבל כדי שמעסיקים יוכלו להמשיך לעודד ולתמוך במשרתים, חשוב להבין את ההשלכות הכלכליות עליהם.

"המשמעות היא קודם כל חוסר במצבת העובדים. עובדים אחרים תורמים שעות נוספות וגם לזה יש עלויות. כלומר גם אם יש שיפוי מלא עדיין יש עלויות למעסיק. שיפוי של ההפרשות הפנסיוניות יעלה למדינה כחצי מיליארד ש"ח, זה סכום שבאופן יחסי להוצאות כרגע יהיה קל למצוא אותו. זה לא צ'ופר, אלא כיסוי על נזק ישיר שנגרם".

נציגי משרד האוצר והעבודה ציינו כי נושא השיפוי הנוסף, גובהו וערוץ קידומו נמצאים בימים אלה בבחינה של המשרדים הרלוונטיים.

נציג הביטוח הלאומי אמר: "אנחנו לא מתנגדים לשיפוי ובמידה ויאושר, אנחנו מוכנים לביצוע של הגדלת השיפוי למעסיקים בשיעור אחיד שיקבע באחוז מסוים משכרו של העובד, שכן לא ניתן לחשב בדיוק כמה כל אחד שילם על כל אחד מהעובדים".

עוד ציין כי המסגרת החוקית הקיימת בחוק הביטוח הלאומי למתן השיפוי מחייבת הכרזה של שר הביטחון על גיוס חירום ומביאה עמה השלכות רחבות אחרות, ולכן משפטית היא אינה מסלול פשוט לביצוע השיפוי. לכן המליץ לעגן את השיפוי הנוסף, אם יוחלט להעניקו, במסגרת תיקון של חוק הביטוח הלאומי.

בתום הדיון אמר ח"כ אייכלר: "הוועדה קוראת למשרדי הביטחון, העבודה והאוצר למצוא את הדרך המהירה והיעילה לשפות את המעסיקים בגין ההפרשות הסוציאליות של משרתי המילואים. במידה הממשלה תתמהמה ולא יוגש לוועדה פתרון בתוך 15 יום, נקדם הצעת חוק מטעמנו בנושא".