חברי מיזם SAVEE
חברי מיזם SAVEEצילום: ויקטור לוי

גם הבינה המלאכותית גויסה לטובת המאבק בהכחשת הטבח שחוללו מחבלי החמאס בבוקר שמחת תורה ובראיון לערוץ 7 מספר אורי קסלר, אחד ממפתחי המיזם, על המענה שנותנת המערכת לשאלות לטענות ולטיעונים מכחישים ואנטישמיים.

קסלר, סטודנט במרכז היזמות שרייבר לב-טק במרכז האקדמי לב, מסביר כי טענות שונות שמעלים גורמים אנטישמיים ומכחישי הטבח ברשתות החברתיות וברשת בכלל לא תמיד זוכים למענה מקצועי, רהוט ומגובה בנתונים ועובדות שאינם תמיד בידי הגולש הממוצע, ולשם כך הוקם המיזם.

"המיזם הוא תוסף לדפדפן במחשב שבו אם רואים פוסט שבו תוכן מכחיש את הטבח או פוסט אנטי ישראלי, מסמנים את הטקסט ומזמנים את התוסף כדי שהוא ימצא ויענה תשובה ובאופן מיידי מקבל הגולש תשובה ניצחת לטענות שבפוסט", אומר קסלר.

"מה שמיוחד במערכת הוא שאת כל התוכן שעליו אנחנו מתבססים כתבנו יחד עם מומחה הסברה ישראלית, וכל פוסט שמבקשים ממנו לייצר את התגובה אליו נבדק בהשוואה לעובדות שנכתבו על ידי המומחה ועל פי זה מיוצרת התשובה המותאמת", הוא אומר ומסביר כי לא היה צורך לנבור לשם כך באינספור פוסטים, אלא די היה במסמך שהכין משרד החוץ ובו מענה לשורת טענות וטיעונים עימם מתמודדים אנשי ההסברה של המשרד, על מנת לייצר מאגר של תשובות לטענות. מסמך זה משתנה ומתעדכן ככל שמתווספות טענות ברחבי הרשת ובהתאם גם המיזם של קסלר, Savee שמו, מתרחב והולך, וכך "מאפשר לכל אדם פשוט שאינו מומחה בהסברה לענות כמו מומחה".

ביקשנו מקסלר לציין כמה דוגמאות לטיעונים מרכזיים שעולים, והוא משיב: "עולות טענות בנושא החפים מפשע, וצריך לענות ולהסביר איך החוק הבינלאומי מתמודד עם ארגון טרור ששם חפים מפשע כמגן אנושי, או להראות את המעורבות של העזתים בכל האירוע כדי להבין שזה לא רק חמאס. בנוסף מדברים על מקור הסכסוך ואז צריך להסביר מה קרה בדיוק בשבעה באוקטובר וששום דבר לא יוכל להצדיק דבר כזה".

התוכנה המדוברת יודעת גם לנתח מתוך הפוסט שהוצג בפניה את רמתו של הכותב ותחומי העניין שלו, ובהתאם היא בוחרת עבורו את התשובה המתאימה, שהרי לעיתים על שאלה שמנוסחת בצורה דומה ניתן להשיב בזוויות שונות, לדוגמא זכויות אדם ודין בינלאומי, ויש להתאים את התשובה לרוחו ותחומי העניין של השואל. גם המשלב הלשוני של הכותב מנותח על ידי התוכנה ובהתאם היא יודעת עד כמה התשובה צריכה להיות מעמיקה וכוללת פרטים ומידע רחב יותר.

בדבריו מציין קסלר כי התוכנה בבסיסה הוקמה זה מכבר ותכליתה הייתה התמודדות עם מכחישי שואה. כעת היא התרחבה גם למכחישי הטבח וטענותיהם. על כך שאלנו אם המפגש הזה בין השואה לטבח אינו מייצר שאלות הנוגעות לעצם הקישור בין השואה לטבח, בין הנאצים לחמאס, והוא משיב שאכן קיימת בעייתיות מסוימת משום שעד כה הטענה הייתה שאת השואה לא ניתן להשוות לשום דבר, והנה גם אנחנו עורכים את ההשוואה הזו בעצמנו. המענה לכך הוא היכרות עם האירועים והבנה מה דומה ומה שונה בין השניים. הממדים אכן שונים לאין ערוך, אך הפשעים שבוצעו לא נעשו מאז השואה ועד היום.