הקרן הקיימת לישראל מוטרדת מהודעת מנהלת תקומה על הכוונה לאפשר הקמת מתחמי מגורים למפוני עוטף עזה על חשבון יערות. חבר הכנסת לשעבר יצחק וקנין, יו"ר עמית של הקק"ל, מסביר בראיון לערוץ 7.
"מדובר בצו ששר הפנים צריך לחתום עליו כדי לקצר תהליכים", אומר וקנין ומציין כי בהתדיינות של הקק"ל עם משרד הפנים ביקשו ראשי הקק"ל את החרגת יערות הקק"ל כפי שנעשה לרשות הטבע והגנים והפארקים הלאומיים, כך שלא ניתן יהיה לבנות עליהם ישובים. "משום מה לא החריגו את קק"ל", הוא אומר.
"היה דיון של קרוב לחמש שעות בכנסת ודיברתי על כך שחייבים להחריג מכיוון שאין עוד גוף כמו הקק"ל שהקים ישובים בכל רחבי הארץ ובעיקר בפריפריה ובאזורים הסמוכים לגבול, וגם אני מתושבי אזור הצפון המפונים. הקק"ל יודע איפה נכון ואיפה אפשר לבנות את הישובים בצורה טובה ויעילה".
"לא יכול להיות שאנחנו עוזרים ומסייעים גם מול כיתות כוננות, גם בפינוי ישובים וגם הבענו נכונות לקחת חלק בשיקום הישובים, ולא יחריגו את הקק"ל. אי אפשר להחליט שלוקחים יער ומקימים בו ישוב", אומר וקנין הסבור כי בסופו של יום הסעיף המדובר ישונה והיערות לא ייפגעו.
בדבריו מציין וקנין כי "היה רעיון שקק"ל תקים שני ישובים מא' ועד ת'", ובהצעות אלה ואחרות אין מדובר בהקמת הישובים במקומותיהם אלא באזורים מרוחקים יותר מהגדר, שם ישהו באופן זמני. שניים מהקיבוצים כבר הסכימו על הקמת מתחם מגורים בשטחי הרחבה של קיבוצים אחרים, אזורים בהם כבר יש תמ"א ואין צורך להפקיע עבורם שטחי יערות או פארקים.
לדברי וקנין בדרך זו של יישוב מחדש של המפונים תוכל הקק"ל להביא לידי ביטוי את הניסיון שנרכש במשך עשרות שנים בהקמת ישובים והכשרות קרקע להתיישבות ולמעשה להפוך לזרז לביצוע הדברים באופן היעיל והמהיר ביותר. "אני מאמין שהמועצה הארצית לתכנון תשנה את הסעיף ותחריג את הקק"ל", הוא אומר שוב ומעיר כי במידה ויהיה צורך בהתגמשות מקומית כזו או אחרת, הקק"ל לא תהווה גורם מפריע אך לא כאשר מדובר במדיניות הכוללת של הצו המדובר, גם אם הוא עוסק בהתיישבות זמנית לפי שעה.