דניאל סולומון במתחם אדמה טובה
דניאל סולומון במתחם אדמה טובהצילום: רני סער

מתחילת המלחמה זמרי ישראל מתנדבים ומופיעים ללא הפסקה ללוחמים ולמפונים, אבל רבים מבניהם גם מצאו את הזמן להיכנס לתוך אולפן הקלטות ולשיר את אשר על ליבם.

"מאז שבת השחורה אני על הרכב", משתף הזמר דניאל סולומון, "נוסע את הארץ לאורכה ולרוחבה לשיר לכל מי שצריך, לכל מי שרוצה. מפונים, שורדים, משפחות שכולות, משפחות חטופים, חיילים ובכל מקום אנשים מגיבים למוסיקה כמו תרופה, כמו תחבושת לליבם".

"לפעמים המוסיקה נותנת להם את האפשרות לפרוק ולבכות, לפעמים היא נותנת להם את החיוך, ולפעמים היא מאפשרת להם את היכולת לפתוח את פיהם ולהוציא קול. לראשונה בחיי אני מבין שהמוסיקה היא רק האמצעי כדי להתחיל ולשקם את מה שאנחנו, את מי שאנחנו ושיש בה את היכולת לרפא במעט את השבור".

"השיר 'עוד תהיה מאושר' הוא שיר נחמה ותקווה שבא להזכיר שגם בימים הקשים והאפלים ביותר, אנחנו לא לבד, אנחנו לא נשבר, אנחנו נחזור הביתה ונהיה מאושרים. אנחנו ננצח".

בן בנימין שמעוני ז"ל הצליח לברוח ממסיבת הטבע ברעים תוך שהוא מחלץ אנשים רבים שהוא לא מכיר ובכך הציל את חייהם. הוא הגיע עד באר שבע למקום מבטחים ואז החליט לחזור שוב למקום בו מוזיקה התחלפה בצרורות של ירי בטבח נוראי וזאת כדי להציל חברים שנשארו מאחור.

הוא הצליח לחלץ 8 מהם כשמסביב מלחמה ואז למרות תחנוני משפחתו, חבריו ובת זוגו החליט לחזור פעם נוספת אל התופת כדי לנסות להציל את מי שרק אפשר אך הפעם הזו הוא כבר לא חזר. בן 31 היה במותו.

גלעד שגב כתב בהשראת סיפור הגבורה טקסט. חברי סינרגיה מצאו אליו חיבור מידי הלחינו, הפיקו והתוצאה המרגשת לפניכם. השיר מלווה בקליפ מצמרר המתעד את רגעי החילוץ של בן מהמסיבה ברעים.

"עוד לא תמו כל פלאייך" שכתב יורם טהרלב והלחין רמי קלינשטיין, בוצע לראשונה על ידי להקת פיקוד צפון בשנת 1984, שכעת חברו כולם יחד מחדש, והקליטו גרסה מחודשת לשיר.

"הסיפור של אביגיל נגע לליבי", אומר אבי טולדנו, "כל כך קטנה, רק בת שלוש, הוריה נרצחו ב-7 באוקטובר והיא נותרה לבדה . המילים הן על אביגיל, אבל השיר נכתב עבור כל הילדים החטופים שנמצאים בעזה. זה קורע את ליבי שילדים צריכים להיות חלק מהמשחק המכוער הזה. אני מתפלל להחזרתם של כל החטופים במהרה".

משה פרץ בשיר שנכתב בהשראת התקופה האחרונה שבה זכה ללוות את משפחות הנופלים, שר בגרון חנוק, בכה וחיבק ברגעים הקשים מכל.

"ההספדים, התחושות, הסיפורים והרגשות הקשים בתקופה זו הביאו אותי ברגע אישי לכתוב שיר שינציח את הגיבורים, שיר הצדעה למשפחות ולחברים. שיר תודה לגיבורים שלנו, שבמותם ציוו לנו את החיים".

שבעה באוקטובר נכתב והולחן ע"י אבירם דרעי והופק מוזיקלית ע"י רן אביטן - צמד היוצרים המתגוררים כל חייהם בעיר שדרות שעברו על בשרם את הטבח הנורא כאשר מחבלי ארגון הטרור שהו ליד ביתם.

השניים איבדו חברים קרובים רבים וביתם נפגע בפגיעה ישירה במהלך המלחמה, והשיר נכתב על אף הטראומה שעברו ומתוך כאב עמוק על הנרצחים, הפצועים והחטופים. למרות זאת השיר מלא באופטימיות ובתקווה לימים טובים יותר.

אריאל זוהר בן ה-13 הוא אחד מסמלי המלחמה. לאחר שאיבד את כל משפחתו, הקריא עליהם קדיש וביקש מכוחות הביטחון למצוא את התפילין שקיבל מסבו לכבוד העלייה לתורה.

השיר מוקדש לאריאל ולזכר בני משפחתו שמוזכרים כולם בשיר (יניב, יסמין, תכלת, קשת) את השיר מבצע יזהר כהן אחד מנכסי צאן ברזל של התרבות בישראל. יזהר נחשף לסיפור, שמע את הסקיצה ומיד התגייס לתרום את קולו.

טל מוסרי וכוכב הרשת והמוזיקאי הצעיר אייל לוי בן ה 13 הוציאו גרסה מיוחדת וקליפ לשיר הנצחי 'לא כל כך פשוט להיות כאן ילד' שהפך עם השנים לחלק בלתי נפרד מפסקול המוזיקה הישראלית , שיר שדורות של ילדים גדלו עליו.

לאה שבת ולירון בן שמעון בדואט מרגש ומיוחד לימים אלו. שיר נחמה ותקווה למען כולנו.

"כשהלחנתי את המילים ביחד עם יובל בן דויד נחמה התפשטה לי בגוף", מספרת בן שמעון, "הרגשתי שאני בסדר, שיהיה בסדר, שמתוך החושך יכול לבוא אור גדול. כבר בשלב ההלחנה, הרגשתי שלאה שבת צריכה לבצע את השיר הזה בקולה האמיתי עד כאב, ששורט את הנשמה ובו זמנית מזין אותה בתקווה ובאהבה".

לאה שבת מוסיפה כי "יש שירים שנכנסים לי ברגע ללב, ככה הרגשתי עם 'קום', חיבור מיידי. עוד יבואו לנו ימים טובים, הם חייבים לבוא".