עם עורך הדין עומר פיקסמן, מומחה לנזיקין ותביעות ביטוח, שוחחנו על הפיצוי שיוכלו נפגעי המלחמה לקבל והדרך לתבוע כדי להגיע לאותם פיצויים, ומסתבר שלא תמיד הכול ברור. לעיתים ללא ייעוץ והדרכה הפיצוי לא יגיע או לא יהיה מותאם לפגיעה.
הפרק המוסדר באופן קל יחסית הוא דווקא זה של מפוני הדרום והצפון. "למפונים יש אקסטרה מענקים ועזרה להתארגנות ולקניית ציוד ומזון. יש גם מענקי איכלוס למי שהונחה להתפנות ובחר להתפנות באופן עצמאי לא למקום שהמדינה מפנה אליו. מדובר בתעריף ידוע של מאה שקלים ליום לילד ומאתיים למבוגר. באופן יחסי זה פשוט, מגישים תביעה דרך אתר ביטוח לאומי ומי שזכאי יקבל. מענקי התארגנות עוברים דרך רשות המיסים".
"לגבי שאר האוכלוסייה, במקרה של פגיעה פיזית, כלומר מי שנפגע הבית הרכב או הרכוש שלו כתוצאה משיגור רסיס וכל דבר פיזי, מס רכוש ישלח שמאי שיבחן את הדברים ובהתאם לזה יטפל. חשוב לא להזיז את הממצאים עד שמגיע שמאי שיבחן את הדברים", אומר פיקסמן ומציין כי אנשי מס רכוש מגיעים באופן מהיר יחסית, אם כי לעיתים כאשר הדבר נדרש ניתן לבקש אישור להזזת המפגע מהמקום.
באשר לעסקים שנפגעו כל עוד מדובר בפגיעות פיזיות הנוהל דומה למקרה של פגיעה בבית והדברים מטופלים דרך מס רכוש. במקרה של "פגיעות עקיפות כמו פגיעה בהכנסה, הוצאת עובדים לחופשה או עובדים שלא יכולים להגיע וכיוצא באלה, יש הסדרים פשוטים וברורים, אבל חשוב לעמוד בזמנים של הגשת התביעה כי יש מועד אחרון להגשת תביעות בעסקים. לכן מומלץ להיעזר בעורך דין", אומר פיקסמן ומציין כי נתונים ראשוניים ואולי גם מעבר לכך ניתן לקבל גם באתר כל זכות. לעומת זאת "ככל שמגיעים לניואנסים משתנים כמו מקום העסק, מגורי הבעלים של העסק, גודל העסק, המחזור, שכר עובדים, מעסיקים חדשים שלא ניתן להשוות לשנים קודמות וכו', מומלץ להיעזר בעורך דין".
באשר לתשלום לעורך הדין עצמו אומר פיקסמן כי בדרך כלל מדובר בהוצאה שלא תמומן על ידי המדינה, אם כי יש מקרים בהם המעסיק נאלץ לעסוק בפרוצדורה מורכבת יותר והדברים יכולים להשתנות. "לרוב אפשר להיוועץ עם עורך דין בשיחת טלפון פשוטה, והוא יוכל לומר אם יש צורך בייצוג או להסתפק בהגשת תביעה באתר הביטוח הלאומי, כמו במקרה של מענקי איכלוס".
האם המפונים והנפגעים מקבלים מהמדינה ליווי שמסייע להם להגיע לזכויותיהם, או שעליהם לחפש את המגיע להם באופן עצמאי? "במלונות המפנים יש נציג מס רכוש שנמצא במלונות ואפשר להתייעץ אתו", משיב עו"ד פיקסמן ומציין כי ברשויות המקומיות קיים המידע וניתן לפנות אליהן ולקבל הדרכה וייעוץ, וזאת מעבר לאתר כל זכות שנותן את המידע הבסיסי כדי להתחיל להתניע את המהלך. "מיד לאחר ההבנה של הדברים דרך אתר כל זכות מומלץ לפנות לעורך דין שמבין בתחום כדי שיידע להגיד מה מגיע ואיך".
"המענקים הם בסיסיים ביותר והנתונים פשוטים ותלויים בגילאי הילדים והסכומים ברורים. לעומת זאת, כשמתחילים לדבר על נזקים ישירים או עקיפים זה מתחיל להיות מורכב יותר. כשמדברים על אבדן הכנסה או מצב בו עובדים לא מגיעים בגלל הנחיות פיקוד העורף וצריך לשלם להם, דברים מתחילים להיות מורכבים יותר ולכן כדאי להיוועץ".