משרדי אל ג'זירה
משרדי אל ג'זירהצילום: יונתן סינדל. פלאש 90

רבים בישראל ובמערב רואים בקטאר גשר למו"מ בדרך להגיע אל החטופים ולהסדרת עתידה של רצועת עזה, ושוכחים את הגיבוי הכלכלי, הארגוני והלוגיסטי שהעניקה קטאר לחמאס לאורך שנים.

רן כהן, מהנדס ופעיל הסברה, מספר בראיון לערוץ 7 על הגיבוי התקשורתי שמעניקה קטאר לחמאס דרך ערוץ אל ג'זירה שבבעלותה בעקבות עבודת חקר שביצע בנושא.

כמי שעוקב אחרי שידורי אל ג'זירה מוצא רן כהן בשידורים תעמולה של ממש הכוללת שקרים, חצאי אמיתות מניפולציות רגשיות, עיוותים היסטוריים, הדהוד נרטיבים שקריים ועוד, ועל כמה דוגמאות לכל אלה הוא מספר.

כהן מספר על סרטוני היסטוריה המשודרים ברשת ובהם הסברים תומכי טרור למציאות הקיימת של הסכסוך הישראלי ערבי. בין השאר דואגים שם להשמיט קטעי היסטוריה על מנת להביא את הצופה למסקנה הנוחה להם, כך מלחמת ששת הימים מוצגת כמלחמה שנפתחה ללא רקע וללא נתונים על השלטון הירדני שקדם למלחמה. השלטון העותומאני מוצג כשלטון פלשתיני וההיסטוריה של ארץ ישראל מוצגת בסרטונים הללו ככזו שכוללת מדינה פלשתינית שכאילו הייתה כאן.

באחד המקרים נראה חייל ישראל שנשאל 'כמה ערבים הרגת' ותשובתו שהוא לא זוכר והצחוק שלו בתשובה מתפרשים כעדות לאופי הרצחני של הישראלים באשר הם. עוד מספר כהן על סדרת כתבות המסבירות מדוע ישראל היא מדינה נחשלת. "הם לוקחים את הפרויקט הציוני ומציגים אותו כמשהו שלא הצליח".

עוד מספר כהן על ראיון עם אילון לוי, דובר משרד החוץ לתקשורת הזרה, ששודר כשברקע תמונות ההרס מעזה, כך שכאשר הוא מדבר על הטבח האכזרי שביצעו מחבלי החמאס, הצופה מקבל תחושה של פרופורציה שמצדיקה את המעשים.

כאשר המרואיינים ישראלים דורשים כתבי אל ג'זירה רמת עדויות וסטנדרטים גבוהים, מה שאין כן כאשר המרואיינים הם אנשי חמאס. חוקר בינלאומי בנושא החוק הבינלאומי התראיין לרשת בסרטון שכותרתו רצח העם שישראל מבצעת. המרואיין הסביר מדוע עצם הטלת המצור על עזה מהווה רצח עם, וזאת מבלי להתייחס כלל לנסיבות הביטחוניות שהובילו למצור הישראלי. בהמשך הדברים, כאשר נשאל על היחס לחמאס וטען שגם הוא מבצע פשעים המראיין החל מאתגר אותו בשאלות וטענות, מה שלא היה כאשר דובר על ישראל, ובכך מפקפק המראיין בדברי המרואיין וקובע מעת לעת שהדברים צריכים בדיקה. כך זה כאשר מדובר ביחס לחמאס. כאשר זו ישראל הדברים מתקבלים כאמת צרופה.

כהן מוסיף ומספר על סרטון שהופץ ברשת כהוכחה ל"בישול" של ישראל על הלחימה של צה"ל ברצועת עזה. הסרטון מתמקד בזוויות הרובה שנראה ומוצג כתעמולה ישראלית. הטענות בסרטון זה הופרכו זה מכבר, אבל באל ג'זירה הדברים הוצגו כאמת לכל דבר וכראיה לעיסוק הישראלי הבלתי פוסק בתעמולה.

"נרטיב רצח העם חוזר על עצמו. הם מדגישים את הנרטיב הזה כשהמילה הזו מודגשת ויזואלית. כך גם בטוו'יטר ובפוסטים שהרשת מפרסמת, המילים הללו מודגשות. כך מונחים של ג'נוסייד, אפרטהייד וכיבוש", אומר כהן.

כאמור, כל אלה הן רק דוגמאות בודדות לתופעה כוללת בשידורי הרשת המעניקה לחמאס גיבוי תקשורתי והסברתי בעולם, רשת הזוכה ליחס של כבוד במערב. לטעמו של כהן המאבק לא צריך להישאר בידי הגורמים הממונים על כך, אלא להיות חלק מהאחריות של כלל האזרחים בישראל. "יש לנו אחריות בכל נושא ההסברה, ברשתות החברתיות וכו', חייבים לדבר ולהגביר מודעות. אני מאוד מאמין בכך", הוא אומר ודוחה לחלוטין את הגישה המיואשת מראש, זו שטוענת שאין סיכוי למיעוט המזערי הישראלי מול מיליארד וחצי מוסלמים ועוד תומכיהם במערב.

"הנקודה הזו של 1.5 מיליארד מוסלמים חוזרת על עצמה שוב ושוב", הוא אומר. "הסיבה לכך נעוצה בכך שכבר אלפיים שנה אנחנו בגולה, ובאמת בשנים הללו לא היה לנו סיכוי מול התעמולה נגדנו ומול עלילות הדם וחיכינו שהסערה תחלוף, אבל עכשיו יש לנו מדינה וכוח לעשות. זה צריך להתחיל מאיתנו ובעקבותינו תגיע התקשורת וגם הממשלה", אומר כהן וקובע כי הייאוש מראש אינו אלא "מנטאליות של טעות. הדהדנו לעצמנו את זה במשך אלפי שנים, וזה כבר לא נכון".

גישה כזו, מוסיף כהן, יכולה הייתה להוביל אותנו למחשבה שאין טעם להיאבק על מקומנו בארץ מאחר ומולנו ניצבים מיליארד וחצי מוסלמים, ובכל זאת אנחנו נלחמים. כך עלינו לחשוב גם במאבק ההסברה.