מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש
מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרשצילום: הדס פרוש, פלאש 90

מועצת הביטחון התכנסה בליל שבת להצבעה על הצעת החלטה הקוראת להפסקת אש הומניטרית באופן מיידי.

לא פחות מ-97 מדינות תמכו בהצעת איחוד האמירויות להפסקת אש הומניטרית מיידית, לצד קריאה לשחרור מיידי של החטופים ודרישה מהצדדים "לכבד את המחויבויות שלהם לפי הדין הבינלאומי".

מבין 15 חברות מועצת הביטחון, 13 תמכו (ובהן צרפת ושווייץ), בריטניה נמנעה וארצות הברית התנגדה. המשמעות היא שההצעה נפלה, עקב הווטו האמריקני.

לאחר ההצבעה אמר השגריר ארדן: "אני מודה לארצות הברית ולנשיא ביידן על העמידה האיתנה לצידנו גם היום. מעט מן האור דחה הרבה מן החושך. מזעזע שבשעה שחמאס יורה טילים על גוש דן ממרכזי אוכלוסיה בדרום עזה, האו"ם עסוק בדיון מנותק על החלטה מעוותת המופנית לצד הלא נכון ואפילו לא מגנה את חמאס. הפסקת אש תיתכן רק עם השבת כל החטופים והשמדת החמאס".

שגריר ארה"ב למועצת הביטחון, רוברט ווד, מתח ביקורת על ההצעה שהועלתה לאישור: "ניהלנו מגעים ברוח טובה, לצערנו התעלמו מכל ההמלצות שלנו - וגובשה החלטה מנותקת מהמציאות. אנחנו גם לא מבינים למה סירבו להכניס להחלטה נוסח שמגנה את מתקפת חמאס שהרגה מעל 1,200 איש ובהם ילדים, נשים וזקנים, נשרפו חיים, נורו למוות, הותקפו מינית. אנו מאוד מאוכזבים שההצעה שהוצעה לא הציעה גינוי, תנחומים לקורבנות. אין גם גינוי לאלימות המינית שביצע חמאס ב-7 באוקטובר. אין איזכור גם לכך שלישראל יש זכות להגן על עצמה מול טרור. אסור לאף מדינה לקבל את מה שביצע החמאס. זה לא ריאלי לקרוא להפסקת אש הומניטריות וזה אפילו מסוכן".

מנגד, באיחוד האמירויות - שהעלו את ההצעה - אמרו כי הם "מאוכזבים מאוד מתוצאות ההצבעה ומחוסר היכולת של המועצה לדרוש הפסקת אש הומניטרית. המועצה הזאת הופכת למבודדת. מה המסר שאנו שולחים לפלסטינים אם אנחנו לא יכולים להתאחד נגד ההפצצות?".

ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן גינה את ארה"ב בעקבות הוטו שהטילה. לפי ראש הרשות, המדיניות האמריקנית הופכת ארה"ב לשותפה בפשע של רצח עם, טיהור אתני ופשעי מלחמה שבוצעו על ידי צה"ל נגד הפלסטינים. הוא טען כי ההחלטה "תיתן עוד אור ירוק למדינת הכיבוש הישראלית להמשיך בתוקפנותה נגד עמנו ברצועת עזה".