סשה רויטמן דרטווה
סשה רויטמן דרטווהצילום: Benito Barajas

סשה רויטמן-דרטווה, מנכ"ל התנועה למאבק באנטישמיות (CAM), הסביר בשיחה עם ערוץ 7 מדוע טוב שהעולם התעורר כעת בנוגע לנעשה באוניברסיטאות בארה"ב, וטען כי עלינו לפתוח את העיניים למול גילויי האנטישמיות שמתקיימים כל העת בקמפוסים.

רויטמן-דרטווה פתח והתייחס לשימוע שנערך בשבוע שעבר בקונגרס לנשיאת אוניברסיטת הרווארד, קלודין גיי, ואמר: "אני אגיד ככה, מה שראינו בעשרה ימים האחרונים - לא הופתענו בכלום. אלו דברים שאנחנו בארגון אומרים כבר שנים. יש בעיה גדולה מאוד בארה"ב, אגב גם באירופה. יש בעיה מאוד גדולה באוניברסיטאות האמריקאיות. צריך להבין, האוניברסיטאות באמריקה הם ממש סמל לאינטלקטואלים במשך שנים ארוכות".

"הבעיה היא שבשנים האחרונות הן שמו בצד את ארה"ב, בשביל חזון אחר, חזון שמקדם נושאים מסוימים כערך עליון ומתרכז בנושאים של צדק חברתי וזכויות מיעוטים. אנחנו כמובן לא נגד הנושאים הללו, ויש ברכה גדולה בהתקדמות של החברה כדי שאלו יזכו בתשומת לב המגיעה להם. הבעיה היא שפה באוניברסיטאות ניסו להגיד שבמקום התקדמות, פשוט משנים את כל השיטה", הוסיף.

המנכ"ל הסביר על ההשלכות שנבעו מהתנועות הללו בתוך הקמפוסים: "הדבר הזה גרם לכמה החלטות, בהם החלטה לקבל תקציבים מקטאר, מארגונים פרו-פלסטיניים, וכמו שכולנו יודעים - 'הכסף מדבר'. הכסף הזה מינה פרופסורים, מימן מחקרים שמקדמים נושאים אנטי-מערביים, הביא סטודנטים אחרים שלא מעניינם מצוינות, אלא הנושאים הללו. הדברים האלה גרמו לתנועות פוליטיות בתוך האוניברסיטאות לצמוח ולהגיע למוקדי השפעה רחבים".

במענה לשאלה האם הופתע מהצהרותיהן של נשיאות הרווארד ואוניברסיטת פנסילבניה בקונגרס, השיב: "לא הופתענו לראות את הקריאות האלה של הנשיאות בקונגרס. אבל הקריאות האלה שברו תקרה שהקהילות היהודיות לא יכולות לקבל, ועוד יותר מכך, תקרה שהחינוך האמריקאי בכללותו לא יכול לקבל. כמובן שיש בארה"ב חופש ביטוי מוחלט, אבל בכל זאת יש פה שבירה. ראשי האוניברסיטאות בארה"ב שבורים מהמצב. הם צריכים מצד אחד כסף כדי לנהל את המוסד, ומהצד שני לתמוך בערכים של אלו שתרמו למוסדות. זה ממש להקריב את המצוינות האמריקאית על המזבח של הערכים שאותם תיארתי שרוצים לקדם".

עוד תיאר רויטמן-דרטווה על פועלו ופעילות התנועה שלו, שנגעה לשימוע עצמו: "מבחינת מה שקרה בקונגרס - עבדנו עם כמה חברי קונגרס שתכננו את השימוע הזה. עזרנו להם עם דפי מסרים, מידע ונתונים, וחברת הקונגרס אליזה רסניק ששאלה את השאלות הללו באמת עשתה עבודה מעולה והגיעה מוכנה לשימוע הזה, ואת התוצאות וההדים של הדבר הזה כולנו ראינו".

לסיום אמר: "אני חושב שלאט לאט נראה פה גל של שינויים באוניברסיטאות. הדבר הזה ייקח כמה שנים אבל זה כיוון טוב. צריך להבין, אני רואה את הדבר הזה ככישלון שלנו כעם יהודי וארגונים יהודיים לשקף את המצב העגום באוניברסיטאות. אנחנו לפעמים נאיביים, ובסוף באמת הכל כתוב ומפורסם שנים ארוכות. מי שמעודד טרור, כנראה שהוא גם מאמין בזה. המסר שלנו זה לפתוח את העיניים ולהבין את המצב".

התנועה למאבק באנטישמיות (CAM – Combat Antisemitism Movement) נוסדה בשנת 2019 והפכה לקול חדש ומוביל במאבק הבינלאומי בנגע החברתי העתיק. התנועה מטפחת בריתות פורצות דרך, יוזמות וקשרים עם קובעי מדיניות ברמה הגלובלית, הלאומית והמקומית. עם פרוץ המלחמה הקימה קרן חירום לסיוע לקהילות שנפגעו מאירועי הטבח, שגייסה כבר למעלה ממיליון דולר למטרות קהילתיות שונות.

בימים אלו מוביל הארגון פעילות הסברה ודיפלומטיה ענפה למאבק בגל האנטישמיות ששוטף את העולם בצל המלחמה, בדגש על ארה"ב ואירופה. במסגרת פעילות זו הוביל הארגון החודש שתי וועידות ענק של ראשי ערים - בדורטמונט גרמניה, ובפלורידה ארה"ב, למלחמה מקומית בשנאת ישראל/יהודים.