ניסן אברהם, חוקר בפורום 'קהלת', חיבר באחרונה מסמך המבקש להשפיע על המדיניות הכלכלית של ישראל, ברקע מלחמת חרבות ברזל, ובכך להביא את המשק להמשך צמיחה, הקטנת הגירעון וייעול המערכות הציבוריות כולן.
המסמך, הכולל שמונה סעיפים - חמישה סעיפי "עשה" ושלושה "לא תעשה", מציג בקצרה את עיקרי הפעולות שיש לנקוט על מנת להביא להבראת המשק ביום שלאחר המלחמה ואף במהלכה.
בין היתר, מציע אברהם לממשלה לבחון צעדים משמעותיים להתייעלות המגזר הציבורי, הגדלת בסיס המס, הקטנת מספר השרים ומספר משרדי הממשלה ואיחוד הגבייה של הביטוח הלאומי עם גביית מס הכנסה.
מנגד, קורא אברהם לממשלה שלא לבצע את המהלכים הבאים, אשר נדונו בתקופה האחרונה בפורומים שונים והוצעו ע"י כלכלנים ופוליטיקאים, כגון - העלאת מיסים, גידול פרמננטי בהוצאה הביטחונית והצמדתה לגידול בתוצר והארכת שירות החובה.
אברהם מסביר כי בנושא המלצתו שלא להעלות מיסים, טיעונו נשען על ההנחה כי העלאת מיסים, ובמיוחד העלאת שיעורי מס, עלולה לדכא את הפעילות והצמיחה של המגזר העסקי ושל המשק, ואף לעודד פרטים להתחמק מתשלום מיסים.
"המשמעות של העלאת מיסים על עסקים היא גידול בהוצאות העסקים שבמקרים רבים יגולגלו בחזרה אל הצרכנים ויתרמו לעלייה נוספת ביוקר המחיה ולפגיעה בפעילות העסקית. הניסיון העולמי מצביע על כך שמס החברות, המוטל על רווחי חברות, הוא המס שפוגע במידה הרבה ביותר בצמיחה", טוען אברהם וממשיך: "הגדלת מס רווחי הון בעקבות מחאת האוהלים של שנת ,2011 לדוגמה, יצרה נזק גדול לבורסה הישראלית, צמצמה את פעילות המסחר והעבירה משקיעים רבים אל שוק הנדל"ן שבו הם תרמו לעליות המחירים החדות".
את המלצתו שלא להאריך את שירות החובה בצה"ל מנמק אברהם בכך שהמשמעות של הארכת שירות צבאי חובה היא "דחיית הכניסה לשוק העבודה ולימודים לגיל מבוגר יותר, דבר שצפוי להביא להפסד תוצר משמעותי", כך כלשונו.
לקריאת המסמך המלא של ניסן אברהם מפורום קהלת לחצו