
לא מעט מדובר על השפעת המלחמה על מצב הרוח שלנו. תחושות קשות של דכדוך מלוות רבים מאיתנו ומסתבר שבימים אלה הושלם בירושלים פיתוח של מכשיר שנועד לסייע להתמודדות עם התופעות.
ד"ר אבי שושני, העומד בראש צוות הפיתוח של המכשיר, מספר עליו רגע לפני שהוא יוצא אל העולם.
"מדובר במכשיר שנוצר לאחר מחקר של עשר שנים שנועד לטפל גם בדיכאון קשה וגם בחרדה קשה, ללא תרופות וללא תופעות לוואי, מה שמאוד חשוב כי רבים מהחולים סובלים מהתופעות יותר מאשר מהמחלה", אומר ד"ר שושני ומסביר כי המכשיר "פועל על הגוף ושולח אותות למרכזים שונים במוח שלהם יש השפעה על הדיכאון".
על דרך הטיפול מספר שושני: "החולה שוכב על מיטת טיפולים. מחברים אותו לכפות הרגליים ודרכן משדרים באופן מיוחד אותות למרכז הסנסומוטורי במוח, המרכז ששייך לחלק הגופני שלנו, ומשם האותות נשלחות למרכז המיצחי, ושם מתרחש התהליך של הריפוי מהדיכאון או החרדה העמוקה".
הטיפול, מסביר שושני, סדרתי. "מדובר במחלות שלא ניתן לרפא באבחה אחת. זה לוקח זמן, אבל את תחושת ההטבה ניתן להרגיש אפילו אחרי טיפול אחד. הדבר החשוב ביותר הוא שאין תופעות לוואי שקיימות היום בטיפולים, מה שמרתיע הרבה מהחולים מלטפל במחלה".
עוד מספר ד"ר שושני: "עשינו ניסוי קליני ברשות משרד הבריאות וועדת הלסינקי של בית החולים כפר שאול. לקחנו את החולים הקשים ביתר שמצאנו, חולים כרוניים ששום תרופה לא עזרה להם ושסבלו מתופעות לוואי, והתברר שהייתה הצלחה בדבר".
במשך עשרות שנים, אומר שושני, התפיסה הייתה שיש לקשר את הנפש למוח על מנת לטפל במחלות נפש. "התברר שכשעושים זאת על ידי שינוי המוח, גורמים לתופעות לוואי, כי המוח הוא מערכת רבת משתנים עם הרבה תאים שהקשרים ביניהם חזקים, ומניפולציה על המוח גורמת לתופעות לוואי כמו אי אונות במקרים הפשוטים, ובמקרים הקשים יהיו תופעות פסיכוטיות קשות יתר מהדיכאון וחולים לא מעוניינים בדבר הזה".
לפי שעה נמצא המכשיר בשלבי פיתוח הנדסי שיהפכו אותו למכשיר בייתי, מאחר ולפי שעה המבנה מגושם ואינו מותאם לטיפול עצמאי. היעד הוא טיפול עצמאי של כל חולה שיוכל לחבר את כפות הרגליים למכשיר ובשלט שבידיו יפעיל את האותות כך שיסייעו לו. את המכשיר יוכלו החולים להפעיל ברגע בו מתחילה תחושה שהמחלה, הדיכאון או החרדה, מתגברת, מאחר ומדובר במחלה שמופיעה בגלים ואינה סטטית.
בעולם המערבי יש 350-400 מיליון חולים והבעיה היא שהתופעה גדלה בשיעור של 15 אחוז בשנה. בעוד עשר שנים זו תהיה האפידמיה הגבוהה ביותר", אומר ד"ר שושני ומספר: "העולם מתעניין בהמצאה הזו. יש בקשות בארה"ב ובאירופה. החולים במערב הבינו שהתרופות הן לא הפתרון והפסיכולוגים יצרו שיטה מילולית שגורמת לתופעות מוחיות הדומות מאוד לתופעות שנגרמות על ידי המכשיר שלנו, כלומר שאנחנו עולים על שיטה טיפולית קיימת שפועלת, אבל היתרון במכשיר החדש הוא שבעוד בשיטה הקיימת נדרש ריכוז עמוק שקשה מאוד עבור חולי דיכאון, בטיפול שאנחנו מפתחים אין צורך בכך".