ערב לזכרו של אליהו הכהן
ערב לזכרו של אליהו הכהןצילום: גרשון ולדמן

מאות בני אדם, ביניהם משפחתו של אליהו הכהן, אנשי אקדמיה, תרבות ורוח, ושוחרי זמר עברי, הגיעו אמש לערב ההוקרה לזכרו של חתן פרס ישראל אליהו הכהן ז"ל, שהתקיים במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט.

את דברי הפתיחה נשאו עובד יחזקאל, יו"ר הדירקטוריון של מרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט, שהקריא תפילה לשחרור החטופים והחטופות ולשלום חיילי וחיילות צה"ל, ופרופ' רוני לידור, נשיא המרכז האקדמי לוינסקי וינגייט.

את האירוע המרגש פקדו גם נשיאות המרכז האקדמי המיתולוגיות: פרופ' מיכל בלר, פרופ' מרים מבורך ופרופ' לאה קסן.

אליהו הכהן זכה בתואר "מורה לשם כבוד" מטעם מכללת לוינסקי לחינוך. באירוע ההוקרה לזכרו אנשי התרבות והרוח, ביניהם פרופ' רון זרחי, פרופ' יוסי רענן, פרופ' רוחמה אלבג, הסופר חיים באר, פרופ' דוד אסף והמוזיקאי נבו קסטיאל, העלו זיכרונות וסיפורים אישיים על מי שנחשב, ובצדק, לאחד מהחוקרים הגדולים של המוזיקה העברית.

האירוע כלל גם קטעי מוזיקה של מקהלת גליל עליון בניצוחה של יעל כהן ובניהולה של טלי פורן, ושל האנסמבל הייצוגי של המרכז האקדמי בניהולו האמנותי של יוני פרחי.

אליהו הכהן תרם 447 מקראות ישראל נדירות לילדים מאוספו האישי, למרכז קיפניס לוין לספרות ילדים במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט. הכהן הקדיש את חייו למחקר הזמר העברי, מראשיתה בשיבת ציון ועד ימינו.

הוא פרסם עשרות מאמרים על תולדות הזמר העברי בארץ ישראל, הגיש והנחה תכניות ברדיו ובטלוויזיה על מקורות השירים והתפתחותם. הוא חקר רבות את תולדות היישוב, ונחשב לבר סמכא בתחום ספרות המסעות לארץ ישראל במאות שעברו. פרט לפעילותו הענפה במחקר הזמר העברי, הכהן היה מוותיקי ענף עיבוד הנתונים בישראל.

פרופ' רוחמה אלבג, שעומדת בראש מרכז קיפניס לוין והיא דודתה של התצפיתנית לירי אלבג שנחטפה לעזה, הציגה באירוע מקראות נדירות, שהיו בשימוש של ילדים יהודים בעולם ובארץ מאז שלהי המאה ה-19, שנתרמו למרכז על ידי אליהו הכהן.

תרומתו הענפה, אשר מוצגת במרכז, עומדת לרשותם של חוקרים הכותבים עבודות מחקר אקדמיות, וכן לרשותם של מורים המבקשים להשתמש בחומרים אותנטיים ולקרב את תלמידיהם אל מורשתם בדרך משמעותית, מרגשת וישירה.